LIJEČNICI IZNENAĐENI

NAJMLAĐE NEDONOŠČE IKAD ROĐENO SADA JE ZDRAVA TROGODIŠNJAKINJA 'Imala je 435 grama, želim dati nadu svim majkama koje se nalaze u sličnoj situaciji'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 09.11.2017. u 13:42

PIC FROM MERCURY PRESS (PICTURED: POPPYS GRAVE) A brave young mum has shared heart-breaking photos of her stillborn daughter to raise awareness of the rare illness that slowly POISONED her own baby in the womb until it stopped her heart. Gabriella Morley and Matthew Dalton had been friends for 10 years before becoming a couple in 2016 and were overjoyed to discover they were having a baby soon after. But at 39 weeks, while out shopping with removal driver Matty, 25, mum-to-be Gabriella suddenly realised she hadnt felt her baby move that day. After rushing to hospital, doctors looked for a heartbeat but 24-year-old Gabriella and Matty were given the devastating news that their baby had died. SEE MERCURY COPY, Image: 353396078, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Caters News
Profimedia, Caters News

 

Najmlađe nedonošče koje je ikad rođeno, i preživjelo unatoč liječničkim prognozama, i danas svojim napretkom iznenađuje doktore.

Naime, djevojčica iz San Antonia u Teksasu koja je rođena kada je njezina majka bila trudna 21 tjedan i četiri dana sada je zdrava trogodišnjakinja.

Courtney Stensrud (sada 35-godišnjakinja), primljena je u bolnicu s infekcijom posteljice i prijevremenom rupturom membrane kad je bila samo tri mjeseca trudna te joj je rečeno da mora odmah roditi kako ne bi izgubila bebu.

Dok je ležala u bolnici, panično je tražila na internetu primjere beba rođenih u 21. tjednu, no nije joj uspjelo.

No to je samo još jedan dokaz da je na ovom svijetu sve moguće. Djevojčica koja je pri rođenju težila samo 425 grama sada nema nikakvih zdravstvenih problema ni naznaka da se rodila kao 'palčić'. Naprotiv, u vrtiću kojeg pohađa postiže iste rezultate na testiranjima kao bilo koje dijete njezine dobi.

 

- Mislili biste da je normalna trogodišnjakinja. Prati u stopu ostale trogodišnjake, voli se igrati s drugom djecom i voli sve što i njezini vršnjaci - lutke, knjige, a posebno ono što radi njezin stariji brat - ističe njezina majka.

Nakon što je rođena, djevojčica je bila plava i toliko mala da joj je očev vjenčani prsten stao oko ruke.

Neonatolog dr. Kaashif Ahmad za CNN je kazao kako nije očekivao da će beba preživjeti i da nikad nije oživljavao toliko rano rođenu bebu.

Smjestili su je u grijani inkubator stavili joj cjevčicu za disanje i promatrali otkucaje srca. Postupno je njezino tijelo počelo poprimati zdravu ružičastu boju i počela je disati.

Analizirajući slučaj, liječnici su kazali kako je ovo samo jedan primjer i da ne završe svi prijevremeni porođaji pozitivno.

- Moramo biti vrlo oprezni i ne generalizirati. Vjerojatno ima još beba koje su rođene u 21. tjednu no nisu dugo poživjele i zato nismo nikad čuli za njih. Za ovaj slučaj se čulo jer je završio pozitivno, no može biti da je iznimka i ne trebamo isto očekivati za druge bebe. Moramo još puno naučiti kako bi mogli donositi generalne zaključke - upozorio je dr. Kaashif Ahmad.

Courtney Stensrud zamolila je da se trenutna fotografija njezine obitelji ne objavljuje kako bi zaštitila njihovu privatnost, no kako želi podijeliti svoju priču kako bi ostalim majkama dala nadu.

- Ne pričam njezinu priču puno, no kada ju ispričam, ostanu zadivljeni. Ako postoji neka majka koja trenutno pretražuje Google u potrazi za istom informacijom, nadam se da će pronaći našu priču koja će joj dati nadu i vjeru - kazala je Stensrud.

Normalna trudnoća inače traje 40 tjedana, a prijevremenim porođajem smatra se svaki prije 37. tjedna trudnoće.

ELIPSO

Izdvajamo