POZIV U POMOĆ

NAJTEŽI DANI NAŠEG POZNATOG NOGOMETAŠA I BIVŠEG REPREZENTATIVCA Nikoli Pokrivaču teška bolest se vratila, samo mu donor može spasiti život

 Damir Krajač / CROPIX

Poznati nogometaš i bivši reprezentativac Nikola Pokrivač posljednje tri godine igra najvažniju životnu utakmicu. Bori se s Hodgkinovim limfomom.

Prošao je brojne kemoterapije i autolognu transplantaciju matičnih stanica. Svaki put se vraćao na teren. Nadao se da je uspio pobijediti nemilosrdnog protivnika. No, bolest ga je opet stjerala u kut. Kako bi se rezultat okrenuo u njegovu korist, Pokrivaču je potrebna transplantacija matičnih stanica od podudarnog darivatelja, kojeg nažalost nije uspio pronaći u krugu svoje obitelji.

Transplantacija matičnih stanica od podudarnog darivatelja Pokrivaču je sada jedina preostala opcija liječenja, stoga hrvatski nogometaš traži podudarnog donora kako bi se zauvijek riješio neugodne bolesti i nastavio mirno živjeti u krugu svoje obitelji.

Potpora obitelji

Bivši igrač Varteksa, Dinama, Monaca, Red Bull Salzburga, Intera, Rijeke, Šahtar Karagandija i Slaven Belupa uplovio je 2014. u bračne vode s odabranicom Katarinom Dabelić, a nekoliko mjeseci poslije život im je uljepšala kći Nika.

- Malena je preslatka. Jednostavno ju ne možemo prestat gledat. Jako sam sretna jer je Nika napokon s nama – izjavila je brižna mama.

Rođeni Čakovčanin Pokrivač veliku bitku s limfomom vodi još otkad je njegova kćerkica bila beba. Loše vijesti doznao je kada je prelazio iz Kazahstana u izraelski klub Maccabi Petah Tikva.

- Za bolest sam saznao slučajno jer sam nekoliko dana prije toga prošao temeljit liječnički pregled u Maccabiju, koji nije pokazao ništa. Moja prva reakcija bila je: što je ovo? Znate, ja nikada nisam imao ni ozljedu, a sada se moram boriti za život. Nije bilo lako suočiti se sa saznanjem o onom najgorem, ali kada sam to prošao, tu prvu fazu, sve je ostalo išlo lakše – rekao je 2016. Pokrivač u intervjuu za Jutarnji list. Tada je uvjet za razgovor bio da ne pišemo o detaljima dijagnoze jer ni on sam, kako nam je rekao, više nikada ne želi čuti tu riječ.

Samozatajan u bolesti

- Pokušajte me razumjeti. Nisam htio izazivati empatiju javnosti jer bi mi bilo teže. Kako meni tako i mojoj obitelji. Onima koji su trebali znati rekao sam - rekao nam je tada bivši reprezentativac, koji je borbu s travnjaka prenio u bolnice.

Pokrivač se liječio u Zagrebu, a kroz ovu tešku priču spoznao je i Boga. Objasnio je sebi da je upravo On tamo gore htio da mu se dogodi bolest, koju je pobijedio. Najveći oslonac Pokrivaču su supruga Katarina i kći Nika, a uz bolest mučila ga je i sudska trakavica zbog jednostrano raskinutog ugovora s izraelskim klubom. Naime, Pokrivač nije službeno zaigrao za Maccabi Petah Tikva, ali je prošao pripreme prije nego što mu je na liječničkom pregledu postavljena dijagnoza.

- Da su se ponijeli ljudski, ne bi bili na sudu. Otvorio sam postupak protiv njih kod Fife i ne vidim kako bih mogao izgubiti. Zamislite, oni su u očitovanju tvrdili da nisam trenirao s njima, a prošao sam pripreme i još zabio gol u svojem prvom nastupu. Na svu sreću, sve je na YouTubeu – rekao je Pokrivač ranije za Jutarnji.

Kad je u kolovozu 2015. doznao da je obolio od klasičnog Hodgkinova limfoma, tumora čije stanice potječu iz limfocita, stanica imunološkog sustava, Pokrivač je prošao brojne kemoterapije i u dresu Slaven Belupa pokušao se vratiti nogometu. Kada se nakon dugo vremena prvi put susreo s loptom, trening je u njemu izazvao bujicu emocija.

Plakao od olakšanja

- U šest mjeseci nisam razmišljao o nogometu, koji je moj život. Postao mi je nebitan. Kakav nogomet, kakva karijera... I onda vidim tu loptu i dođe mi da zaplačem. Kakvo je olakšanje to bilo. Ne mogu vam opisati – rekao je Pokrivač ranije.

No, bolest je bila jača. Ponovno se vratila, stoga je u kolovozu prošle godine opet morao na kemoterapiju, pa i autolognu transplantaciju matičnih stanica, kojom je sam sebi donirao stanice.

Napokon se činilo da stvari idu nabolje. Pokrivač se ove zime još jednom vratio u Slaven Belupo, a u svibnju je doznao zastrašujuću vijest – grozna bolest se još jednom vratila.

Njegova se životna drama nastavlja. Sada je u fazi dobivanja kemoterapije i potrebna mu je još jedna transplantacija. No, više si sam ne može pomoći. Prvi su se testirali članovi njegove obitelji, no nitko od njih nije podudaran. Nikoli Pokrivaču - koji je u reprezentaciji upisao 15 službenih nastupa, u dresu zagrebačkog Dinama osvojio je po dva naslova prvaka i kupa Hrvatske, a stigao je i do inozemnog trofeja u dresu Red Bull Salzburga s kojim je osvojio prvenstvo Austrije - treba transplantacija matičnih stanica kako bi se vratio na nogometni travnjak. Kako bi uz suprugu gledao kako odrasta njegova kći Nika. Kako bi nastavio živjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:58