PREVARANT KAKAV SE RIJETKO VIĐA

NASPRAM NJEGA 'VUK S WALL STREETA' DJELUJE KAO ŠTENE Tulumario je s holivudskim zvijezdama, poklanjao djela Picassa, a sve s navodno ukradenim novcem

Leonardo DiCaprio, Miranda Kerr, Low Taek Jho, Paris Hilton, Lindsay Lohan
 Mark Blinch, Danny Moloshok, Stephane Mahe, Andrew Kelly, Screenshot / REUTERS, YOUTUBE
 

I prema standardima Las Vegasa, sinonima za dekadenciju i raskalašeni život bez granica, bio je to rođendanski tulum za pamćenje.

Goste su do posebno izgrađenog ogromnog šatora s kotačem-vrtuljkom, ringišpilom, noćnim klubom i cirkusantima dovozile limuzine. Jedino što se sjajilo više od kulise i sadržaja bio je popis gostiju. Na tulumu su bili glumci Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Bradley Cooper, Tobey Maguire i Jamie Foxx, glazbenik Kanye West, reality zvijezde Kim Kardashian, Paris Hilton i Nicky Hilton te plivač Michael Phelps.

Tko može prirediti takav raskošan tulum s takvim popisom gostiju? Malezijskih financijaš i maturant elitnog britanskog internata Harrow Jho Low, a tulum o kojem se i dan danas priča priredio je u studenom 2012. godine povodom svog 31. rođendana.

Daily Mail piše da je Lowovom rođendanu nastupila nekolicina glazbenika, među kojima je bio i R'n'B pjevač Usher, te da im se na pozornici u jednom trenutku pridružio i pripiti DiCaprio. Iz lažne rođendanske torte je iskočila oskudno odjevena američka pjevačica Britney Spears koja je Malezijcu potom otpjevala "Sretan rođendan". Low je te večeri dobio niz skupocjenih poklona među kojima su bili crveni Lamborghini, tri Ducatijeva motocikla i 2,5 milijuna dolara vrijedni Bugatti Veyron koji mu je poklonio njegov brat Sven.

Tulum je prema svjedočanstvima trajao do sutra popodne, a Low je u svom omiljenoj kockarnici trošio enormne količine novca. Malezijac se tijekom tuluma uglavnom držao po strani, nije puno pričao, a njegovi gosti o njemu nisu puno ni znali. Ljepotice kojima je bio okružen su valjda pretpostavile da je sramežljiv.

Dodijeljen mu je nadimak "azijski Jay 'Veliki' Gatsby" prema liku iz romana Francisa Scotta Fitzgeralda.

Poznati i slavni koje je obasipao poklonima vrijednima više milijuna dolara kako bi se s njima družio nisu se previše zamarali s tim odakle mu novac. Isto se nije moglo reći za američko Ministarstvo pravosuđa. Oni raskalašenog 36-godišnjeg malezijskog playboyja punog imena Low Taek Jho sumnjiče za krađu najmanje 4,5 milijardi dolara iz investicijskog fonda malezijske vlade imena 1 Malaysia Development Berhad (1MDB). Lowa traže i pravosudni aparati Singapura i Malezije, koji ga terete za pranje novca te primanje ukradene imovine.

Officers from the Attorney Generals Chambers (AGC) and the High Court inspect the seized luxury yacht Equanimity, belonging to fugitive Malaysian financier Low Taek Jho, at Boustead Cruise Terminal in Port Klang, Malaysia August 7, 2018. REUTERS/Lai Seng Sin - RC1EB0837890
Lai Seng Sin / REUTERS
Pljenidba jahte Lowa Taeka Jhoa

Američko pravosuđe Lowu želi zaplijeniti imovinu u vrijednosti od gotovo dvije milijarde dolara među koja uključuje umjetnine, nakit i nekretnine. Indonezija pomogla da mu već zaplijeni 250 milijuna dolara vrijedna jahta, dok mu je Singapur zaplijenio 35 milijuna dolara vrijedni privatni zrakoplov. Lowovi predstavnici su taj potez okarakterizirali kao politički progon koji se ne temelji na dokazima.

Low tvrdi da je nevin, a pretpostavlja se da se trenutno nalazi u Kini, gdje Interpol ne može doći do njega. To ga naravno ne sprječava da se brani od optužbi koje se iznose protiv njega. Spisatelji i novinari Tom Wright i Bradley Hope u knjizi "Kit od milijardu dolara: Čovjek koji je prevario Wall Street, Hollywood i svijet" tvrde da je Low bio umješan u uvjeravanju banaka, revizora i odvjetnika da mu dopuste da diljem svijeta prebacuje milijarde dolara.

Low, očekivano, sve optužbe odbacuje te kaže da mu se "sudi putem medija zbog njegovog životnog stila". Kritičari kažu da bi se trebao pojaviti na sudu kako bi se obranio od tužbi, no njegovi odvjetnici kažu da neće izaći pred niti jedan sud gdje se krivnja "unaprijed određuje politikom i pojedinačnim interesima".

Dok se Low skriva, njegovi poznati prijatelji plaćaju njegove greške.

DiCaprio je prošle godine morao vratiti više milijuna dolara vrijedne slike Pabla Picassa i Jeana-Michela Basquiata te 600 tisuća dolara vrijednu statuu Oscara koju je Marlon Brando osvojio za ulogu u filmu Na dokovima New Yorka. Australska manekenka Miranda Kerr, s kojom je Low navodno bio u vezi i zaručen, morala je 2014. godine vratiti dijamantni nakit vrijedan 8,1 milijun dolara. Nažalost, dužnosnici nikada neće moći dobiti nazad 23 boce šampanjca marke Cristal koje je Low poslao glumici Lindsay Lohan kada je ova u noćnom klubu na Manhattanu slavila 23. rođendan.

, Image: 368951120, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Prosvjed protiv Lowa Taeka Jhoa u Maleziji

Low kaže da su temelji za njegov "poslovni uspjeh" postavljeni tijekom školovanja u Velikoj Britaniji, poglavito u internatu Harrow. Tamo je upoznao članove kraljevskih obitelji s Bruneja i iz Kuvajta s kojima je organizirao kockarske susrete u knjižnici, a Low se pohvalio da je jednom lažirao pismo ambasade Bruneja kako bi sa svojim prijateljima ušao u elitni noćni klub Chinawhite na londonskom West Endu.

Kada je otišao studirati ekonomiju na fakultetu Wharton u američkom gradu Philadelphiji, njegovi apetiti za raskošnim tulumima i kockanjem su porasli. Na njegovom 20. rođendanu gosti su mogli jesti sushi s manekenke koja je bila obučena isključivo u listove kupusa, a Low je redovito u Atlantic Cityju u jednoj noći gubio i po 200 tisuća dolara.

Low je svoj najveći "poslovni uspjeh", vođenje fonda 1MDB, ostvario zahvaljujući prijateljstvu s Rizom Azizom, posinkom malezijskog političara Najiba Razaka. Low u tom fondu nikada nije bio formalno zaposlen već je figurirao kao neformalni savjetnik. Najib Razak je 2009. godine postao premijer Malezije te je naslijedio kontrolu nad fondom koji se trebao koristiti kako bi se poticale investicije u Maleziji. Tužitelji međutim tvrde da su se ti novce koristili za skoro sve samo ne to.

Kao neformalni savjetnik fonda 1MDB, Low je od listopada 2009. godine do lipnja 2010. godine na alkohol, kockanje, privatne zrakoplove, jahte te društvo hollywoodskih zvijezda i Playboyjevih modela potrošio 85 milijuna dolara. Prema knjizi "Kit od milijardu dolara", Low je u New Yorku živio u stanu koji je mjesečno plaćao 100 tisuća dolara, na tulumima njujorškog Tjedna mode trošio je po 160 tisuća, a jednom je prilikom navodno na kockanju izgubio dva milijuna dolara u deset minuta. Low je navodno sve te aktivnosti, osim što su mu vjerojatno bile ugodne, vidio kao sredstvo za privlačenje investitora i bankara.

Kako mu je bogatstvo raslo, tako su mu rasli i apetiti. Primjerice, slavlje njegovog 28. rođendana u hotelu i kockarnici Caesar's Palace trajalo je nekoliko dana i uključivalo je lavove i tigrove. DiCaprio mu je redovito dolazio na sve tulume, a računi od više desetaka i stotina tisuća dolara na tim tulumima nisu bili rijetkost. Low je čak sudjelovao u financiranju filma Vuk s Wall Streeta.

U ovom trenutku nije poznato hoće li Low ikada izađi pred sud kako bi objasnio svoju ulogu u trošenju novca fonda 1MDB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:16