BOŽIĆNO ČUDO

NBA ZVIJEZDA IZ CRNE GORE DONIRA VELIK NOVAC OBITELJI IZ OKOLICE VUKOVARA Samohrani otac sa šestero djece: 'Njihova majka sve nas je napustila...'

Zdravko (13), Luka (9), Ana(7), tata Radoslav, Ivana(11), Marija (9), Dejan (10)
 Emica ELveđi / CROPIX
 

Teško je i pomisliti gledajući s ulice da u toj trošnoj i oronuloj kućici netko živi. No, šestero djece što nas je ispred nje dočekalo s osmijehom na licima i radošću u očima, kojima prkose svim životnim nedaćama, više su nego jasan znak da ova kućica u Borovu u svojoj unutrašnjosti krije obilje života, pravu, istinsku obiteljsku sreću i ljubav.

- Oni su moja sreća i moja ljubav. Za njih živim, radim, dišem - rekao nam je umjesto pozdrava Radoslav Varga, samohrani otac Zdravka (13), Ivane (11), Dejana (10), blizanaca Marije i Luke (9) te Ane (7). Čim se vratio s posla u lokalnom Komunalcu, odmah je požurio djeci na stol postaviti ručak koji je skuhao dan prije. Radoslav je prije nekoliko godina ostao sam s djecom nakon što ih je majka sve napustila.

Skromni uvjeti

- Nije mi se to, na žalost, prvi put dogodilo. I s prvom sam ženom imao šestero djece, a i ona me napustila. I njih šestero sam othranio i odgojio, danas su odrasli, neke kćeri su se udale, neki su otišli raditi na more. Sada sve ponavljam s ovih šestero svojih anđela. Nisam imao sreće u ljubavi, ali Bog mi je dao prekrasnu djecu i zbog toga se ne mogu žaliti.

Međusobno si pomažemo, stvaram im i radne navike da danas, sutra kada narastu znaju nešto raditi, da imaju samopoštovanje i da budu pravi, pošteni ljudi - ukratko nam je prenio svoju nevjerojatnu životnu priču naš domaćin, koji je unatoč prijedlogu lokalnog Centra za socijalnu skrb da mu djeca oduzmu uspio pravomoćno sudskim putem dobiti skrbništvo nad njima. Iako trošan i oronuo, dom obitelji Varga odiše ljubavlju i toplinom koja doslovno isijava iz svakog od šest dječjih pogleda upućenih njihovu ocu, kao i obrnuto.

Radoslav je pravi domaćin, svojoj djeci i otac i majka. On im kuha, pere, čisti... dom je iznimno čist i uredan, a djeca mu to na najbolji način vraćaju svojim ponašanjem i odnosom kako prema njemu tako i prema školskim obvezama. No, uvjeti u kojima ova sedmeročlana obitelj živi iznimno su skromni.

- Imamo dvije sobice. U jednoj spavaju kćeri, a u drugoj sinovi i ja. Kuham im u hodniku, a u šupi su nam hladnjak, perilica za rublje i kada, ali kupaonicu nemamo - u dvije je rečenice specificirao Radoslav svoju imovinu.

Novi navijači

No, čini se da bi vrlo brzo njegovim i dječjim mukama mogao doći kraj, i to zahvaljujući jednoj sportskoj, ali, očito, i ljudskoj gromadi. Riječ je o Nikoli Mirotiću, NBA zvijezdi New Orleans Pelicansa, Crnogorcu koji igra za Španjolsku i koji je odlučio financijski pomoći da se obitelji Varga kupi druga kuća.

Nov 28, 2018; New Orleans, LA, USA; New Orleans Pelicans forward Nikola Mirotic (3) drives past Washington Wizards forward Jeff Green (32) during the second half at the Smoothie King Center. Mandatory Credit: Derick E. Hingle-USA TODAY Sports
Derick E. Hingle / USA TODAY Sports
Nikola Mirotić (lijevo)

Sve je pokrenula humanitarna organizacija “Srbi za Srbe” iz Beograda, a Mirotić je odlučio pomoći najbolje kako umije. Od 28. studenoga, kada je počeo pravoslavni božićni post, Mirotić će u sljedećih 40 dana za obitelj Varga donirati 500 eura za svaku postignutu tricu u 20 NBA utakmica, koliko će ih u tom razdoblju odigrati. Već u prve tri utakmice zabio je devet trica i priskrbio 4500 eura.

- U svjetlu nadolazećih božićnih blagdana, želim obradovati one kojima je to najpotrebnije - napisao je Mirotić na Instagramu, a mogao bi prikupiti oko 25.000 do 30.000 eura.

- Što reći osim da sam mu neizmjerno zahvalan na tome, kao i svima ostalima koji su nam do sada pomogli i koji će to učiniti u razdoblju koje je pred nama. Neizmjerno sam sretan što ima tako veliko srce i što nam je odlučio pomoći. Volio bih nekako i osobno s njime stupiti u kontakt da mu zahvalim - rekao je Radoslav o košarkašu koji je zauvijek dobio najmanje sedmero svojih novih velikih navijača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:21