BOLESNO DIJETE

NE VIDI, TEŠKO GOVORI, IMA PARALIZU I EPILEPSIJU. SVE ŠTO ŽELI JE SAMA HODATI Samohrana majka Marijana pokrenula humanitarnu akciju za kćer Saru

Sara Babić s majkom Marijanom
 Tomislav Kristo / CROPIX
Marijana Babić i sama boluje od lupusa, reumatskog artritisa, Hashimotova sindroma i hipertireoze. Za Saru želi skupiti 250 tisuća kuna za liječenje u Njemačkoj

Svaki dan nakon škole Sara Babić (11) sa svojom majkom Marijanom putuje u Sesvete na jahanje. To joj je omiljeni dio dana, vrijeme kad može uzjahati na najdražu kobilu Đurđu i 20 minuta se osjećati kao da uistinu može postići sve što poželi. Sara nije kao većina svojih vršnjaka.

Ima dijagnosticiranu cerebralnu paralizu tetraparezu, epilepsiju, slabovidna je i ima mentalne poteškoće. Ne hoda, teško govori i vidi te je potpuno ovisna o svojoj majci Marijani koja je ujedno njena njegovateljica.

- Rođena je u 35. tjednu i pri porodu nije imala nikakvih komplikacija. Onda je nakon 15 sati prestala disati. Stavili su je u inkubator i poslije toga su počeli problemi. Ustanovili su joj cističnu leukomalaciju III. stupnja i West sindrom. Rekli su mi da je to zato što je infekcija plodne vode uništila mozak - objašnjava Sarina majka.

Do 8. veljače

Marijana, samohrana majka koja i sama boluje od lupusa, reumatskog artritisa, Hashimotova sindroma i hipertireoze, želi svojoj kćeri priuštiti najbolji mogući život koji ona zaslužuje.

Zato je za nju pokrenula humanitarnu akciju “Sara želi hodati” koja traje od 10. studenoga do 8. veljače i kojom će se osigurati sredstva za liječenje u Njemačkoj.

- Sara je zarobljena u svojim nemogućnostima, ali smo uspjeli naći način da se raduje životu. Jako puno radim s njom, a prirodna terapija - ozonoterapija i homeopatski lijekovi, koju već prima u Njemačkoj, pomažu da se mentalno stabilizira i poboljšavaju joj motoričke sposobnosti - kaže Marijana. Nada se da će skupiti 250 tisuća kuna za tri godine liječenja u njemačkoj bolnici u Neumarkt-Sankt Veitu.

Ozonoterapija

- Već tri godine Sara ide na ozonoterapiju i vidimo napredak. Puno više govori, sama se spušta niz krevet i može koračati uz pridržavanje. Cilj nam je da samostalno stoji i napravi par koraka uz pomoć hodalice te da sama može ići na WC - kaže Marijana Babić.

Uz lijekove, Sara pohađa i bobath vježbe, svaki dan ide na terapijsko jahanje u udrugu Krila u Sesvetama, jednom tjedno na plivanje, a uskoro kreće i u program Silver koji provodi rehabilitaciju s terapijskim psima.

Zagreb, 161118.
Ulica Otona Levekovica bb, Sesvete.
Nepokretna djevojka Sara Babic na terapijskom jahanju.
Na fotografiji: Sara Babic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Sara Babić na terapijskom jahanju

- Sara obožava plivati. Bude k’o riba u vodi svako ljeto kad odemo na Korčulu. Najviše voli plivati leđno i roniti. Na moru se preporodi- kaže njena majka.Sarin razvoj je na razini 12-mjesečnog djeteta, nosi pelene i komunicira samo kad treba izraziti osnovne potrebe.

- Kad je gladna, kaže “ćevapi”, a žedna “voda”. Ako se želi igrati, kaže “bigice”, kad je umorna, kaže “ide beba spavati” - kaže Marijana. Njena je djevojčica topla i nježna osoba, ide u 3. razred Centra za odgoj i obrazovanje Goljak.

Marijana Babić poziva sve ljude dobre volje da joj pomognu onoliko koliko mogu na IBAN HR9323600003117977463, a za inozemne uplate uz IBAN i SWIFT: ZABAHR2X.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:24