NIKA ANTOLOS

'NEKA ME SLOBODNO PRETRAŽUJU NA GRANICI, IMAT ĆU KANABIS' Naša pjevačica o borbi s multiplom sklerozom: 'Imam dijete od 5 godina, ne mogu s 29 venuti'

 Instagram

'Hrvatska, bilo bi lijepo kad bi moje šlapice prošle bez kršenja zakona i šuljanja po bolnicama. Već samo mirovale kraj kauča mog dnevnog boravka. Nema vremena'', objavila je pjevačica Nika Antolos na Instagramu u javnom vapaju za pomoć, piše Dnevnik.hr.

Poslala je i službeno pismo predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, no još uvijek nema odgovora. Nika, naime, s multiplom sklerozom živi već 11 godina, a dijagnozu je dobila tek prije dva mjeseca. Pjevačica traži legalizaciju ulja kanabisa za pomoć i olakšavanje simptoma oboljelima. Uz nju, tu je još 6 i pol tisuća oboljelih u Hrvatskoj. Legalni medicinski pripravci na bazi kanabisa postoje, no Nika tvrdi, preskupi su i u ljekarnama ih nema od ožujka prošle godine. A agonija i pogoršavanje simptoma rastu.

- Kad si bolestan, sve znaš o svojoj bolesti, znaš puno više nego što bi trebao znati, ne dao Bog da ikad itko zna. Ali kad smo već tu gdje jesmo, dajte nam da živimo koliko toliko slobodni od simptoma. Krenulo je samo da noge ne osjećam, do pupka po mjesec dana i onda se počelo pogoršavati, da ne vidim na lijevo oko. Svi ovi ostali simptomi, nemoguće ih je nabrojati. Toliko boli, konstantno svaki dan, umor, vrtoglavica, mučnine, govori Nika.

Umor i opća slabost stanje je s kojim se budi svaki dan i u kojem odgaja svoju petogodišnju kćerkicu Siennu.

- Mama mora jednu te istu rečenicu ponavljati 'znaš da je mama malo bubana, da će proći, ali sada ne mogu'. Te boli i te mučnine i ta nemoćnost, sve to dok te malo čudo od pet godina pokraj tebe gleda. Najstrašnije mi je do svega što ja s 29 godina ne znam hoću li biti živa, u kolicima, i dalje u bolovima, ili puno bolje s 30. Ja to pojma nemam. Moje dijete raste, moje dijete, ja njoj ne mogu obećati hoću li biti tu za dvije godine ili neću, kaže Nika.

Nekadašnja članica grupe Feminem želi se vratiti glazbi, no zbog bolesti to nije realnio jer nema snage odraditi nastup.

- Pomirila bih se ja s time da nema ničeg što bi mi pomoglo, ali s obzirom da postoji nešto tu preko granice, a ja to ne mogu zahvatiti - mogu, ali ilegalno - mogu završiti u zatvoru, izgubiti dijete i dijete može izgubiti majku ili jednostavno ostati ovakva kakva jesam s jednim te istim izgovorom svom djetetu. Vrijeme će mi proći, kaže Nika.

- Da se samo za sebe borim, ja bih to mogla tiho i davno obaviti, bez da itko zna, ali ja ne vidim poantu u tome da ja samoj sebi, oprostite, stražnjicu pokrijem i da mi je dobro. Mene je sram da je meni super, a da je ljudima koji nemaju financijske mogućnosti i dalje loše. Ja neću stati, ja ću s istom tom kćeri od 5 godina sjediti na Markovom trgu svaki dan ako treba. Dajem još pet dana, danas je ponedjeljak, a u petak, u petak je zadnji dan za odgovor, zato što oni imaju konstantno neka pravila, ali imam ih i ja, odlučna je Nika, piše Dnevnik.hr.

Nakon više pisama upućenih predsjednici, odgovor još čeka:

- Reakcije nema, možemo se mi praviti ludi, točnije oni, ali neće ići ovako. Neće funkcionirati. mi smo i dalje bolesni. Ja toliko vjerujem u Isusa da se apsolutno ničega ne bojim, apsolutno ničega i nikoga, pa bolest smatram jednim ružnim napadom protiv kojeg se ja moram boriti, a ratnici ne sjede i ne plaču, i to je moja uloga. Ja u to čvrsto vjerujem. Ovaj put se ne borim samo za sebe i zato ova tema, zaključila je Nika.

Ona je razgovarala i s ekipom HRT-ove emisije Labirint.

- Ja sam tip koji nikad u životu nije probao narkotike i meni je jezivo da se ja moram šuljati preko granice, da postoji neka mogućnost da ja završim u zatvoru zato što ne želim da me boli, poručuje Nika, koja još nije počela upotrebljavati medicinski kanabis, ali uskoro planira. Nadležnima poručuje da je slobodno pretražuju na granici jer će imati kanabis.

- Hoću živjeti normalno. Imam dijete od pet godina, ne mogu ja s 29 venuti sebi naočigled, a da ljudi oko mene koriste nešto što bi mi pomoglo, dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 22:31