BRUNO ŠIMLEŠA

NEKIMA SU SKLONIJI MUŠKARCI, A NEKIMA ŽENE Naš najpoznatiji stručnjak za ljubav otkriva najčešće zablude o ljubavi i odnosima

 Damir Krajač / CROPIX

Autor najprodavanije hrvatske knjige o ljubavi, Bruno Šimleša, upravo je završio turneju po Hrvatskoj i regiji gdje se susreo sa stotinama obožavateljica, s kojima je pričao, naravno, o ljubavi i muško-ženskim odnosima. Ljubav je aktualna tema u Šibeniku, Opatiji, Rijeci, Delnicama, Zagrebu, kao i u Ljubljani, Beogradu, Skoplju, Novom Sadu…

Šimlešina “Ljubavologija” prodala se u čak 12 tisuća primjeraka, a ove jeseni objavljeno je novo i dopunjeno izdanje te je u mjesec dana prodano novih sedam tisuća primjeraka u Hrvatskoj i regiji. - Ja sam dežurni stručnjak za ljubav - smije se Bruno te dodaje kako mu ta personifikacija zapravo nimalo ne smeta. - Ljubavi, a pritom ne mislim samo na partnersku, treba posvetiti cijeli život, a ne knjigu - kaže poznati sociolog, kojega njegove štovateljice često obasipaju pitanjima kao što su: kako razviti ljubav prema sebi, kako promijeniti frajera, kako privući željenog partnera, na što on opsežno odgovora u svojoj knjizi. Jedna od stvari koje nam zasigurno kompliciraju i otežavaju život, kaže Bruno, zablude su o ljubavi i odnosima. Nekima su skloniji muškarci, nekima žene, a ove su najčešće…

3 ženske zablude

1. On će se promijeniti!

Tom su uvjerenju neusporedivo sklonije žene. Tako da čak i kada biraju partnera, one ne biraju muškarca kakav jest, nego kakvim se one nadaju da će postati. Kao da je muškarac glina ili koliko-toliko obećavajući projekt: danas nije bogznašto, ali ispast će nešto od njega. A kada se to najčešće ne dogodi, padne im na pamet još genijalnija misao na pamet: ako se nećeš sam promijeniti, ja ću te promijeniti, i onda im pokušavaju dirigirati život. Najčešće to nema učinka, ali čak i kada ima, na kraju shvate da su u vezi s poslušnim djetetom, ne samostalnim muškarcem, a u takvom odnosu nema mjesta za ljubav.

2. S partnerom ne možemo i ne trebamo biti najbolji prijatelji

Točno je da smo češće iskreniji s prijateljima nego s partnerima. Uvjereni smo da partneri neće prihvatiti ili razumjeti nešto pa im to onda i prešućujemo jer ne želimo biti odbačeni ili ne želimo dizati prašinu. Jedini problem s takvim ponašanjem jest što se prašina skupi na našem srcu jer ako prešućujemo bitne stvari, opet smanjujemo prostor za istinsku ljubav i poštovanje u toj vezi.

A manje smo iskreni s partnerima jer tu i na početku odnosa ima mnogo više glume nego kada upoznajemo nekog potencijalnog prijatelja. Na početku glumimo da bismo privukli partnera, a potom nastavimo glumiti da bismo ga zadržali pa nije ni čudo da završimo u vezi s osobom s kojom ne možemo biti svoji. Nismo bili ni otpočetka!

3. Ako se dovoljno trudim, sve je moguće riješiti

Naravno da se moramo truditi oko odnosa, ali to moraju napraviti obje strane. Čak i ako je jedna osoba primarno odgovorna za neki problem, i dalje se obje strane trebaju angažirati oko rješenja. Ako ništa, druga strana može dati prostora i ohrabrivati prvu da pronađe rješenje.

No, često se događa da žene misle da se one samo trebaju dodatno potruditi pa će se sve riješiti. One će smanjiti svoje kriterije, ili će od muškarca prestati tražiti nešto što doista zaslužuju, ili će biti strpljivije, ili se uvjeriti da mogu tolerirati ono što njihovo srce ne može podnijeti...

3 muške zablude

1. U vezu se ne mora ulagati

Mnogi muškarci smatraju da su ostvarili cilj kada se ožene pa se onda prestanu truditi oko odnosa. Kao da je brak neko mistično biće koje se održava samo od sebe. I zato više pažnje posvete glancanju auta nego glancanju srca svoje partnerice. Naravno, u svakom se braku i odnosu treba truditi stalno upoznavati i sebe, ali i svojeg partnera. Stalno trebamo tražiti nove načine zbližavanja i oduševljavanja jedno drugim.

2. Djeca su njezina odgovornost

U našem je društvu i dalje uobičajeno imati jasnu podjelu uloga. Muškarac donosi pare i eventualno disciplinu, a žene se brinu za djecu i kućanstvo. Manje je izraženo u urbanim sredinama i u mlađim generacijama, ali takva razmišljanja i dalje dominiraju. Problem s takvim načinom gledanja jest da se majka treba zaljubiti u očinstvo svojeg partnera da bi ostala zaljubljena u njega. Ako mame nisu zadovoljne nama kao očevima, izgubit će i poštovanje prema nama kao muževima.

3. Ono što ne zna neće je povrijediti

Iako na prvi pogled zvuči razumno, netočno je da naša partnerica neće osjetiti ako joj prešućujemo nešto važno. Osobe koje su u aktivnim emocionalnim odnosima osjećaju ono što druga osoba osjeća. Čak i ako glumimo da ne vidimo slona u prostoriji, on će nam i dalje smetati jer će zauzimati određen prostor našeg odnosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:38