PRIČA OBOLJELE

'NISAM DALA KARCINOMU DA DOBIJE BITKU!' Inspirativna ispovijest Nade Đurinec, vedre i pozitivne žene koja je pobijedila tešku bolest

    AUTOR:
    • Andreja Bratić

  • OBJAVLJENO:
  • 07.02.2017. u 22:26

Zagreb, 230117.
Kako prezivjeti i pobijediti rak. Nada Djurinec, Milos Manestar i Marija Banjad su osobe koje su pobijedile rak.
Na fotografiji: Nada Djurinec.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Nada Đurinec

- Bila sam pod tušem kad sam osjetila kvržicu na dojci. Sjećam se toga kao da je bilo jučer, a baš u to vrijeme vrtjela su se po medijima upozorenja kako bi se žene trebale češće pregledavati. Vidjela sam to i odmah se javila liječniku. Rekli su mi da je rak i da mora van. Koliko se sjećam, nisam paničarila. Nekako sam staloženo sve odradila - prisjeća se Nada Đurinec iz Kašine dok nam priča svoje iskustvo sa zloćudnom bolesti.

Odmah je obavila kompletnu mastektomiju, uslijedile su kemoterapije pa zračenje... I nije se vratio. Srećom. Danas je, kaže, zdrava osoba.

Sjedimo pritom u prostorijama Lige protiv raka, najstarije udruge za borbu protiv raka na ovim prostorima, a gospođa Nada je vedra, pozitivna žena. Ne skida osmijeh s lica. Pa je i nelagoda zgrade Instituta za tumore manja. Njezina je priča pozitivna. Da su barem sve takve...

- Nisam bila pretjerano prestrašena, više iznenađena. Do tada zaista nikad nisam bila bolesna, ni boležljiva. Nikad do tada nisam bila na bolovanju, osim na porodiljnom. To je bilo u veljači, a već u travnju sam operirana - priča nam Nada iz udruge Klub žena liječenih od raka dojke, koja djeluje u sklopu Lige protiv raka.

Naime, Liga je večeras u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” gala koncertom “Četiri tenora i prijatelji” obilježila pedesetu obljetnicu djelovanja.

U Hrvatskoj od raka svake godine oboli 25 tisuća, a umre čak 14 tisuća ljudi. Samo u siječnju ove godine preminulo je gotovo 1200 ljudi. Dnevno 38 osoba. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj, iza bolesti srca i krvnih žila.

Ponovno rođeni

Zloćudna bolest često, nažalost, pobijedi i najveće borce.

Međutim, oni koji tu bitku dobiju reći će vam da su se tog dana ponovno rodili.

- U tom trenutku moj se mentalni sklop promijenio, okrenuo u potpunosti. Shvatila sam da je važno da imaš dobre ljude oko sebe, da si međusobno pomažemo... tko kome kako stigne. Uvijek sam se veselila životu, ali sada se životu veselim 24 sata na dan. I kad spavam - govori nam uz smijeh.

Prisilila je samu sebe na redovitije vježbanje i kretanje, ne juri, stane na loptu kad osjeti da je previše, pazi na kvalitetu prehrane.

- Srećom, imam privatnu tvrtku s bratom pa mogu napraviti pauzu. Ljudi koji rade za nekoga sigurno nemaju tu privilegiju - napominje Nada.

Kaže i da je nije strah da će se bolest vratiti.

Redovite kontrole

- Ne razmišljam o tome. Ako imaš peh, imaš ga. Bez pretjerane filozofije. Svoju sam dijagnozu, nažalost, povezala s određenim stresovima u životu. Sve dođe na naplatu. Vjerujem da se to i meni dogodilo. No, danas znam da ništa nije vrijedno toga da narušavamo svoj mir i zdravlje - naglašava naša sugovornica.

Nakon oporavka Nada ide samo na redovite kontrole, povremeno napravi krvne pretrage. Onkolog joj je rekao da je to u redu. No, svim bi ženama poručila da se redovito kontroliraju.

- Iako vam se možda čini da se to događa nekim drugim ženama, bolest ne bira. Poznajem žene koje se toga srame, koje bolest skrivaju od ukućana i prijatelja, obitelji... Grozno. Bez obzira na to koliko ste nezadovoljni sustavom, sebe stavite na prvo mjesto i kontrolirajte se - savjetuje Nada.

Njezina kći imala je 15 godina kad je ona prolazila liječenje. Zato se ona redovito kontrolira posljednjih desetak godina. Jednom godišnje ide na sistematski pregled.

- I moja mama i ja imale smo rak pa je dobro da se ona kontrolira - zaključuje Nada. Naime, ako se bolest otkrije na vrijeme, može se pobijediti.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo