NOVA KARIJERA

NOVINAR PRONAŠAO NOVI POZIV, POSTAO JE MODNI DIZAJNER Sav novac dobiven od prodaje odjeće ide u zakladu za pomoć životinjama

Šime Kovačević
 Duje Klarić / Cropix
 

Montura, velika splitska modna fešta, ovaj će put donijeti i jedno zanimljivo debitantsko ime: svoju prvu kolekciju u životu, 1. lipnja u Galeriji Meštrović, predstavit će poznati HTV-ov novinar i voditelj Šime Kovačević. Nakon uspješnoga koketiranja s uređenjem stanova Šime je otišao korak naprijed, direktno na modne piste s kolekcijom nazvanom ‘No7’, a u njoj i kombinacijom animal printa i vojničkog dizajna. Ideja o dizajniranju u njemu je tinjala, kaže, već dugo vremena, a s lanjskom Monturom održanom u staroj tiskari Slobodne Dalmacije dobila je i prve obrise.

Uz pomoć Tončija Šundova, prvog čovjeka Monture, stigao mu je i vjetar u leđa koji je na kraju rezultirao njegovom prvom muškom-ženskom kolekcijom.

– Nazvao sam je ‘No7’ kao aluziju na sedmu silu, čiji sam i ja pripadnik. Time sam zapravo oživio svoj stari san i ljubav prema garderobi i dizajnu, koji vučem još od djetinjstva. Uvijek sam bio okružen ženama, uz majku tu je bilo i pet sestara, pa smo otac, ja, pas i mačak bili u muškoj manjini. A kako smo se svi voljeli lijepo oblačiti, znalo mi se događati da sam sestri Alemki bio živi model za mušku robu. Ostane to nekako u čovjeku, pa evo i dandanas me ljudi, nakon što me vide na TV-u, u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’, zaustavljaju na cesti i pitaju: ‘Ej, Šime, a šta ćeš sutra obuć za javljanje uživo. Oće opet pasti leptir-mašna’ – priča Šime za Slobodnu Dalmaciju.

Duje Klarić / Cropix
Šime Kovačević

Kaže kako kao ljubitelj matematike voli geometriju, s njom i čiste linije za temelj, koji onda nadopunjava atraktivnim detaljima. Crno-bijele pruge i animal print je u svom prvom modnom druženju povezao s turbopopularnim trakama u kontrastnim bojama. Na sve to je stavio i elemente vojne uniforme i zlatnu veliku dugmad, stvorivši liniju od nekoliko kombinacija za koje je i prije revije pokazan interes. Odakle?

– Iz Čakovca sam odmah dobio poslovnu ponudu za šivanjem modela po mojim skicama te za distribuiranje po zemlji. A jedna je ponuda stigla i iz Turske. Prilično me to iznenadilo i obradovalo. Na reviji će biti prikazane dvije ženske jakne i nekoliko muških, a nosit će ih, otkrit ću neke detaljčiće, kolegica Mirta Šurjak, bivša misica Biljana Mančić, ja i još neke javnosti poznate osobe. Možda sam malo ravnotežu pomaknuo na stranu jačeg spola, i napravio sam to zbog toga što je u našim dućanima ponuda za muškarce limitirana, uvijek ista i za moj ukus dosadna. A moda je prvenstveno igra – veli Šime.

Split, 070217.
Novinar HTV-a Sime Kovacevic sa svojim psom na plazi Trstenik.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / Cropix
Šime Kovačević sa svojim psom

Težinu cijeloj priči daje i humanitarni moment, novac dobiven od prodaje ide u zakladu za pomoć životinjama. Točnije za izgradnju prvog splitskog azila, za koji se Šime, kao veliki aktivist i ljubitelj životinja, već dugi niz godina zauzima. Modeli imaju animalni print, no ni jedna životinja zbog toga nije stradala, što je još jedna njegova poruka žrtvama mode koje zbog trenda rade štetu četveronošcima.

– I ovo je moj način borbe za prava životinja. Revija će biti praćena i originalnom glazbom koja nosi poruku: Dosta je rata, želimo mir – rekao je Šime Kovačević za Slobodnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:08