DARIA HODNIK

PJEVAČICA MOĆNOG GLASA BEZ KOJE ZVIJEZDE NE MOGU 'Kad sam počinjala pjevati s Crvenom jabukom, nisu mogli vjerovati koliko njihovih pjesama ne znam'

 

Daria Hodnik, pjevačica moćnoga glasa koja je kao prateći vokal godinama imala čast surađivati s najboljim i najpopularnijim glazbenicima u regiji, svoju će publiku uskoro razveseliti novim singlom - obradom pjesme “Bitanga i princeza” legendarnog Bijelog dugmeta, koju je otpjevala u duetu s Marijem Huljevom. Ova obrada naći će se i na Darijinu albumu, čiji je izlazak planiran uoči Božića, a na kojem će se uz njezine već znane pjesme, poput “Pružam ruke sreći” i “Zagrli me sad”, naći još neke obrade svima znanih starih hitova.

Zagreb, 141216. 
Pjevacica Daria Hodnik uoci predstavljanja nove pjesme.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX
Pjevačica Daria Hodnik uoči predstavljanja nove pjesme.

‘Bitanga i princeza’

- Singl i spot za ‘Bitanga i princeza’ izlaze kroz desetak dana, a Mario i ja slučajno smo došli na tu ideju jer ovo je jedna od skladbi koje oboje rado izvodimo na svojim koncertima. Samu pjesmu otpjevali smo u funky stilu, a snimili smo je slučajno, i to od prve, kada je Mario došao k mojem suprugi Dadi (Dalibor Marinković, bubnjar Parnog valjka, op. a.), u studio. Pjesma je ispala sjajna! U stvari, u šali znam reći da se ja šlepam uz Huljeva jer on stvarno fenomenalno pjeva. Baš smo ponosni, sve je live odsvirano i otpjevano i mislim da će se stvar svima svidjeti - nada se Daria, koja je uz ovu pjesmu odlučila obraditi i “Doživjeti stotu” Bijelog dugmeta, koju će izvesti u reggae verziji, “Kada me dotakne” u swing maniri i baladu “Godine prolaze” Parnog valjka, “Neću da znam za nikog osim tebe” Dina Dvornika te Arsenovu “Zagrli me” koju će izvesti u pratnji Matije Dedića.

- Uz mojih postojećih osam autorskih pjesama i ove obrade dodat ćemo na album i dvije nove pjesme. Pa sad, hoće li to biti običan ili dvostruki CD, još ne znamo. Sada je na redu miksanje, radi se, a ne možeš požurivati umjetnike, pa to traje... - kroz smijeh priča Daria.

- OK, i sama sam glazbenica, ali od svih svojih suradnika i prijatelja nekako sam upravo ja najveći štreber. Kad dogovorimo rok, striktno se toga pridržavam. Što ne znači da radi toga sad druge ljude požurujem. A, ne! Mi radimo na način da sve bude po taman, da sa svime budemo zadovoljni, i aranžmanom i miksom i pjevanjem. Zato ja i ne ‘izbacujem’ pjesme svaka dva mjeseca, kao na traci, nego pauza između dvije moje pjesme bude i po godinu dana. U tom periodu razmišljamo, slušamo, varimo. Bitno nam je da smo mi zadovoljni. Danas, ako ne radiš glazbu po svom guštu, bolje da je i ne radiš uopće - nastavlja Daria, koja je svoj glazbeni ukus razvijala po onome što je slušao njezin stariji brat.

Otac bio bubnjar

- Odrasla sam u glazbenoj obitelji. Otkako pamtim, glazba je uvijek oko mene: tako je od mojih početaka sve do danas. Moj tata Zdravko je bubnjar, moj stric Zlatko je pjevao, brat radi kao glazbeni urednik, suprug mi je muzičar, djeca počinju svirati... Dakle, brat... Kad sam počinjala pjevati s Crvenom jabukom, Nikša Bratoš nije mogao vjerovati koliko njihovih pjesama ne znam. Pazite, radilo se o najvećim hitovima mega popularnog benda koje su znala i djeca u vrtiću i njihove bake i djedovi. Ukratko, svi osim mene. A kako bih ih znala kad sam, zahvaljujući bratu, doma slušala samo Pink Floyd i Rolling Stones. Brat je to slušao, a ja sam morala slušati ono što stariji brat kaže - govori Daria, koja i danas voli britanski rock. Obožava i klasičnu glazbu jer je završila osnovnu i srednju glazbenu školu, a kao mlađa je mislila da će se i sama baviti klasičnom glazbom.

- Zabavna glazba nije mi bila ni u ‘peti’. A onda se nekako s vremenom ispostavilo da nemam ograničenja i da je glazba moj život u punom smislu te riječi - govori pjevačica, koju je naša publika upoznala kao vrsnu prateću pjevačicu. Godinama je surađivala sa Zrinkom Tutićem, Nikšom Bratošom, Dinom Merlinom, Crvenom jabukom, Majom Blagdan, Severinom, Zdravkom Čolićem, Gibonnijem...

Privatni album
Daria Hodnik s Gibonnijem

- Profesionalno sam se time počela baviti nakon što sam igrom slučaja za Dinu Merlinu snimila prateće vokale na albumu ‘Godinama’, a poslije sam mu počela pjevati i ‘live’ na koncertima. Sedam godina smo surađivali, proputovali smo cijeli svijet zahvaljujući glazbi. Bili smo po cijeloj Europi, Australiji, Americi...

Upravo zahvaljujući Merlinu, Daria je upoznala i svog supruga Dadu Marinkovića.

- Dado je svirao bubnjeve u Merlinovu bendu u trenutku kada sam ja onamo došla pjevati prateće vokale. I tako se sve to dogodilo, mimo moje želje i plana, jer ja dotad nisam imala nikakvih ljubavnih veza s glazbenicima, niti s nekim iz glazbeničke branše. Valjda je to tako u životu, uvijek te iznenadi. Meni je tata bio bubnjar, kad je mama čula da ozbiljno hodam s bubnjarom, rekla je: ‘Joj, zar još jedan?’ U početku mama nije bila oduševljena, ali srce nije biralo. Danas mama obožava Dadu, koji je u početku bio samo moj prijatelj. Kod nas nije bila nikakva ljubav na prvi pogled. Ni blizu! Prvih godinu i pol dana od našeg upoznavanja mi smo bili vrlo dobri prijatelji. Dijelili smo čak i ljubavne probleme: ja njegove, on moje. Ni on ni ja uopće nismo planirali započeti ljubavnu vezu. No naše je prijateljstvo s vremenom preraslo u ljubav. To prijateljstvo nije nikad nestalo, bitno mi je da smo, uz sve ostalo, nas dvoje i prijatelji. Godinama smo u braku, imamo dvoje djece, od sedam i devet godina, a moj muž mi je ostao najbolji prijatelj, najbolji suradnik, čovjek koji razumije i cijeni ono što radim - ističe ponosna mama Bele i Franka, koji su ljubav prema glazbi naslijedili od svojih roditelja.

- Odmalena su išli u glazbeni vrtić, a sad kreću i u glazbenu školu. Bela već godinu dana svira violinu, a Franko se odlučio za saksofon. Ni Dado ni ja nismo im sugerirali za koje instrumente da se odluče, prepustili smo im da sami izaberu jer smatramo da tako treba biti, da svatko sam treba naći svoj put - kaže Daria, koja priznaje da njezini klinci u početku nisu bili oduševljeni time što im mama pjeva.

Privatni album
Daria Hodnik surađivala je i sa Severinom

Učestala putovanja

- Nisu bili ushićeni kada bi me vidjeli na televiziji. Pogotovo Franko koji se malo sramio zbog toga što mu mama pjeva. Nije to prihvaćao, svaki put kad bih odlazila na koncert ili na neko putovanje pomalo se ljutio. Sad im je, i njemu i Beli, to već fora. Pokazuju već i želju da odu na koncerte, kako moje, tako i drugih izvođača. Klincima se sviđa i to što sinkroniziram crtane filmove, zbog toga mi je kućni rejting dosta visoko (smijeh). Mene taj rad na crtićima jako veseli. Tamo mogu glumiti sve ono što privatno nikada nisam, iskoristiti malo glumačkih vještina, eksperimentirati s glasom, karakterizirati... Glazba u crtićima iznimno je kvalitetna, songovi koji se tamo izvode pjevački su zahtjevni - objašnjava Daria, koja ističe da joj je iznimna čast što je tijekom karijere surađivala s doista vrhunskim glazbenicima. Uz lijepe glazbene suradnje bilo je tu i mnogo anegdota, a Daria pamti onu kada se njoj i Dini Merlinu usred Londona malo prije ponoći pokvario kombi.

Pravi džentlmen

- Nismo imali svjetla pa smo vozili po mraku, i to u pogrešnom smjeru. Na kraju smo Dino i ja još morali i gurati nesretni kombi. Nadalje, bilo je tu mojih padanja s bine pa sam tako na jednom velikom koncertu Crvene jabuke pala s visine od dva metra. Da mi je stradao zglob, osjetila sam tek kada je koncert završio jer me do tada držala euforija. Bilo je tu i slamanja ‘štikli’, injekcija koje sam morala primati uoči koncerta kada me ukočila kičma... U puno godina bilo je puno anegdota - otkriva Daria, koja posljednjih godina najčešće nastupa s Gibonnijem i Zdravkom Čolićem. Je li Čola i iza pozornice “otrov za žene” kao što je na sceni?

- Je! Iznimno je galantan, drag, ljubazan, pravi je džentlmen. On je od onih glazbenika koji se s osmijehom uspinje i s osmijehom silazi s pozornice. Jako voli glazbu, dandanas nakon toliko godina veseli se koncertima, a nakon trosatnog koncerta uvijek kaže da bi još toliko pjevao. Kad on zove na koncert, uvijek svi trčimo da mu se pridružimo. A što se žena tiče, da, vole ga one od petnaest do osamdeset i pet godina. Nije ni čudo jer on za svaku od njih ima lijepu riječ. Kad ti kaže ‘mače’, lagano se rastopiš - uz smijeh govori Daria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:14