ĐURO PAVO DOLENČIĆ

PLESAČKA KARIJERA SINA KREŠIMIRA DOLENČIĆA 'Pokrećemo kanal o breakdanceu i prvu online plesnu školu u zemlji, podržavaju nas HAVC i Grad Zagreb'

 Boris Kovačev / CROPIX
 

Maks Rucner (17) i Đuro Pavo Dolenčić (17), učenici Klasične gimnazije i breakdance zvijezde kojih se, moguće, sjećate iz polufinala posljednje sezone Supertalenta, imaju svoj novi projekt kojem je u cilju popularizacija breakdancinga koji se nekoć nalazio visoko na skali popularnosti u domaćem javnom prostoru, pogotovo kroz djelovanje pokojnog Gorana Kolareka a.k.a Flor Kilaha, koji je još za života stekao kultni status na europskoj sceni.

Boris Kovačev / CROPIX

Danas, više od deset godina kasnije, breakdancing scena je bitno smanjena, gotovo i ne postoji, a mladi su sve manje zainteresirani za tu atraktivnu vrstu plesa.

- Nismo sigurni zašto je tako. Vjerojatno je malo i do trenera i klubova, a zasigurno je i do mobitela - govore Maks i Đuro, koji će sa svojim YouTube kanalom krenuti 11. siječnja.

U deset će epizoda, koje će izlaziti svaka dva tjedna, upoznati zainteresiranu publiku s breakdancing slangom, kao i s nekim osnovnim pokretima. Epizode će trajati do tri i pol minute, a u svakoj će se pojašnjavati jedan pojam iz brejkerskog rječnika, kao i jedan osnovni korak.

Boris Kovačev / CROPIX

Besplatni tečaj

Škola će biti potpuno besplatna za svakoga tko ima internet, računalo, tablet ili mobitel i voli breakdancing. Zamisao je da školi mogu pristupiti svi i tako proširiti ljubav prema plesnoj kulturi, a podršku projektu su, govore, do sada iskazali AKC Attack, Grad Zagreb, Hrvatski audio-vizualni centar, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Idi pa vidi hip-hop kolektiv.

- S našim trenerima Entonijem Radmanom i Vladimirom Smudom odlučili smo pokrenuti prvu hrvatsku online plesnu školu, ‘Break it out - mala škola brejka’. Želimo popularizirati breakdancing u Hrvatskoj jer se brejkerska kultura naočigled smanjuje. Nekad smo bili stvarno jaki i želimo vratiti taj stari sjaj. Odlučili smo da nećemo biti oni koji stalno kukaju kako je sve loše, nego ćemo pokušati nešto napraviti - govore gimnazijalci i breakdanceri potekli iz Atomic Dance Factoryja, koji su se upoznali još u osnovnoj školi, a sada kreću u samostalne projekte.

Dolenčić brejka već devet godina, a Maks mu se pridružio malo kasnije, pa iza sebe danas ima šest godina breakdancinga. Kada govore o padu popularnosti breakdancinga, dečki napominju da je to slučaj samo u Hrvatskoj jer u mnogim europskim državama on raste te postaje i bitniji nego što je ikada bio. Da je to tako, dokazuje i činjenica da je breakdancing uvršten u program ljetnih Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Boris Kovačev / CROPIX

Prepoznaju ih na ulici

- Da, neke države su i dalje prilično jake, recimo Belgija, Francuska, Rusija, Nizozemska i Velika Britanija. Breakdancing je bio na vrhuncu kada je bio i rap, dakle u devedesetim godinama, a danas je prilično popularan trap, na koji se teško može brejkati. Ipak, u spomenutim zemljama breakdancing kultura i dalje buja, vjerojatno zato što se i old school rap ipak drži na tim prostorima - nastavljaju momci koji svojim vršnjacima žele omogućiti da iz udobnosti vlastitog doma nauče osnovne breakdancing pokrete, nakon čega bi se mogli pridružiti klubovima i nastaviti plesati. Nakon prvih deset epizoda koje će u potpunosti biti posvećene početnicima, zamislili su nastaviti producirati epizode koje će obrađivati kompleksnije plesne pokrete te se obraćati iskusnijim plesačima. Sve je, kažu, počelo sa Supertalentom.

- Drugi klinci počeli su nas prepoznavati na ulici i želimo im na neki način biti uzori te tako promovirati ples. Cijela je ideja, zapravo, potekla i od naših trenera Entonija Radmana i Vladimira Smuda, poznatijeg i kao Atomic Roc. On snima i montira materijal, a Radman je naš mentor. Sve radimo zajedno - govori dvojac kojeg se može okarakterizirati kao “posljednje Mohikance” breakdancinga u Hrvatskoj.

Boris Kovačev / CROPIX

Kultni Oktogon

- Da, mi smo jedini od mlađih koji smo ostali. Ima tu dosta starijih, ali svi oni pomalo otpadaju zbog posla, djece, života - komentiraju Maks i Đuro te dodaju kako jedva čekaju da u Oktogonu prestanu radovi kako bi ondje mogli brejkati. Oktogon je kultno mjesto među zagrebačkim brejkerima i ondje su stasale generacije domaćih plesača.

Maks i Đuro priznaju da je breakdancing opasan sport, kako mu govori i samo ime, no napominju da treba napredovati pomalo i pod budnom paskom trenera. Neki se elementi ne smiju izvoditi u pravoj mladosti, kao što su, recimo, stoj i vrtnja na glavi, no govore kako mnogi zaobilaze takve naputke, pa danas ima “Rusa od šest godina koji se vrte na glavi onako kako se nitko nikada u Hrvatskoj nije vrtio”. Sportski ples rapidno napreduje, no domaća scena, kažu, to ne prati. U vezi sa situacijom u svojem matičnom klubu kažu da nisu bili zadovoljni brojem treninga unutar tjedan dana, pa su se odlučili okrenuti svojoj priči.

Dvorana je malo, a klubova previše i mora se čekati da se dođe na red.

Boris Kovačev / CROPIX

Plesati kod kuće je teško jer breakdancing zahtijeva puno prostora. Snalaze se kako znaju i umiju, a kako to izgleda, moći ćete provjeriti na njihovu kanalu “FreestyleKingz TV”, gdje će 11. siječnja objaviti prvu epizodu svoje breakdancing škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 05:46