FINANCIRAO TIMOTHYJA

Pokojni Bush 10 godina siromašnom dječaku s Filipina slao novac, mladić se šokirao kad je kao 17-godišnjak shvatio tko je bio njegov dobročinitelj

 Kevin Lamarque/Reuters / Compassion International

Više od deset godina je bivši američki predsjednik George H. W. Bush financijski podržavao sedmogodišnjeg dječaka s Filipina. Pod nadimkom, tako da se ne sazna, prenio je američki CNN i objavio pisma bivšeg predsjednika siromašnom dječaku.

Suosjećanje

Bush stariji, 41. američki predsjednik, anonimno je uplaćivao novac preko neprofitne udruge Compassion International (Međunarodno suosjećanje) koja pomaže djeci diljem svijeta koja žive u teškim uvjetima. Bush je poželio postati donator te organizacije na njihovu božićnom koncertu u Washingtonu, no predsjedničko osiguranje inzistiralo je da to napravi pod pseudonimom, prije svega radi zaštite djeteta.

Prvo pismo sedmogodišnjem Timothyju Bush je napisao 24. siječnja 2002. i potpisao se kao “G. Walker”, a poslije kao George Walker. “Dragi Timothy, želim se dopisivati s tobom. Ja sam jedan stariji čovjek, imam 77 godina, ali volim djecu. Iako se nismo sreli, već te volim. Živim u Teksasu i pisat ću ti s vremena na vrijeme”, napisao je u prvom pismu. O dečku je znao samo toliko da je rođen 1993., da mu otac povremeno ima posao, a majka je domaćica i da imaju dvoje djece. I da je Timothy dobar učenik i da ide redovito na dodatne sate vjeronauka. To je bilo važno jer je Compassion International vjerska udruga.

Iako su sigurnjaci Busha upozorili da mali Filipinac ne smije znati s kim se dopisuje, upravo radi vlastite sigurnosti, predsjednik nije odolio, nego mu je poslao fotografiju svoga psa. “Zove se Sadie. Srela je puno slavnih ljudi”, napisao je. “Rođena je u Engleskoj, to je jako dobar pas. Hvata miševe i vjeverice, trči brzinom vjetra. G. Walker”. CNN je objavio preslike pisama i Timothyjev crtež kućice pod palmama, ali ne znamo koliko je novca Bush poslao na Filipine preko te vjerske karitativne ustanove, koja je ovim pismima dobila izvanrednu reklamu uoči Božića. Čini se da je Bushu bilo teško pisati pod pseudonimom pa je u jednom pismu spomenuo kako je dovoljno velika faca da bi došao u Bijelu kuću. “Timothy, jesi li ikad čuo za Bijelu kuću? Tu živi predsjednik SAD-a. Tu je i knjižica koju sam dobio u Bijeloj kući u Washingtonu”, napisao je Bush dječaku.

Slao mu i poklone

Nije mu smio slati poklone, ali ipak je slao. Kad mu je dječak napisao da voli slikanje, poslao mu je bojice i papir. Bushovi zaposlenici otišli bi na Filipine i odnijeli to u Timothyjevu župu.

Timothy je na kraju ipak saznao s kim se dopisuje. Kad je završio školu sa 17 godina, na Filipine je odletjela pripadnica Bushova osiguranja Angie Lathrop i ispričala mu sve o cijelom slučaju. Timothy je bio šokiran, nije mogao vjerovati da se dopisivao s američkim predsjednikom i da mu je upravo on pomogao da završi školu. A što je poslije bilo s Timothyjem? Ne zna se jer su humanitarci nakon toga izgubili kontakt s njim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:41