POKAŽIMO HUMANOST

POMOZIMO MAGDALENI DA DOBIJE PRILIKU SAMOSTALNO PROHODATI Za neurorobotsku rehabilitaciju djevojci nedostaje još 70 tisuća kuna, a termin se bliži

 Robert Fajt / CROPIX
 

Magdalena Štimac (19) iz Broda na Kupi prevalila je pola puta koji bi joj mogao promijeniti život. Za robotsku neurorehabilitaciju koja bi joj omogućila da samostalno prohoda, prikupljeno je 85.000 kuna.

Termin za terapiju je u listopadu, a dotad bi trebalo prikupiti još 70-ak tisuća kuna. Njezini roditelji, otac branitelj i policijski službenik Zdravko i majka Tea, daktilografkinja koja na pola radnog vremena radi u Hrvatskim šumama, to sami ne mogu. Magdalena je poznata hrvatskoj javnosti, prva je hrvatska učenica koja je završila srednju školu videokonferencijskom vezom iz svojeg doma sa svojom školom u Rijeci.

- U akciju se uključilo nekoliko stotina ljudi, zahvalni smo svima od srca. Bilo je uplata od po 20 kuna, to znači da su za Magdalenu uplaćivali ne samo oni koji imaju, nego i oni koji nemaju. Treba još prikupiti manje od pola iznosa. Da možemo sami, mi bismo to isfinancirali, ali ne možemo, a istovremeno joj želimo olakšati život koliko je to moguće - kažu nam Magdalenini roditelji.

Delnice, 180419.
Magdalena Stimac(19) iz Broda na Kupi boluje od cerebralne paralize i epilepsije; uspjela je zavrsiti srednju skolu uz pomoc videokonferencijske veze, a nada se da ce nakon robotske neurorehabilitacije samostalno prohodati.
Na fotografiji: Magdalena Stimac.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Magdalena je rođena prerano, u 32. tjednu trudnoće, a već u inkubatoru doživjela je moždani udar, s pet mjeseci počeli su i epileptični napadi, dijagnosticirana joj je cerebralna paraliza i epilepsija, a točno tada krenula je i njihova borba da Magdaleni olakšaju svakodnevicu koliko god je to moguće. S dvije i pol godine bila je na liječenju u Njemačkoj, u Zagrebu su joj operirali kukove, a s tri godine je uz pomoć razboja uspjela prohodati. Unatoč lakšim intelektualnim teškoćama, u Delnicama je prema prilagođenom programu uspjela završiti osnovnu školu, a intenzivnim vježbama prohodala je uz pomoć pomagala, hodalice.

- Godine idu, svi smo sve stariji i nećemo živjeti vječno. Magdalena će ostati iza nas i željeli bismo joj olakšati ostatak života, prvenstveno, pomoći joj da samostalno prohoda, a uz pomoć robotske neurorehabilitacije to je moguće - kažu roditelji.

Ako želite, donacijama možete pripomoći Magdaleni i obitelji Štimac uplatama na zaštićeni Magdalenin račun, otvoren kod Erste banke - IBAN HR2424020063103454456; SWIFT/BIC ESBCHR22

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:57