TEŽAK SLUČAJ

POMOZITE NAM DA SA ŠIMUNOM ODEMO PO NJEGOVE 'NOVE NOGICE', DA KONAČNO PROHODA Dječačić iz Županje ide u SAD na tešku operaciju, roditelji mole pomoć

Šimun Stojanović s mamom Martinom i tatom Tomislavom
 FACEBOOK
 

Jednoipolgodišnji Šimun Stojanović iz Županje, dječak kojeg brojne malformacije sprečavaju da stane na svoje noge, a o kojem smo pisali u lipnju prošle godine nakon što je njegova majka preko društvenih mreža uputila apel, odlazi u Ameriku na operaciju. Unatoč činjenici što je rođen s teškom i rijetkom dijagnozom spina bifida meningomyelocele i što je jedinstven slučaj u svijetu što se tiče brojnosti malformacija, njegova obitelj i on bore se na sve moguće načine, a u operaciji vide jedinu nadu, piše Glas Slavonije.

Iz kralježnice mu je uklonjen i dobroćudni tumor, smješten kod neuralnog kanala, koji su liječnici morali premještati jer je imao mali otvor i postojala je mogućnost infekcije pa je Šimun dugo bio u izolaciji. Utvrđen mu je i zapetljaj živaca u donjem dijelu kralježnice i dijagnosticiran prekomjerno aktivan neurogeni mjehur. U ekstremitetima nogu nedostaje mu više od 25 kostiju, nedostaje mu i čašica u kuku i cijelo koljeno, a duplicirala se i jedna kost na ulazu u kuk (duplicirani femur).

Liječnici su rekli da se s tolikim deformitetima na jednome djetetu još nitko od njih nikada nije sreo niti je uvršten u medicinski priručnik.

Šimun je treće dijete u obitelji Martine i Tomislava Stojanovića, a rođen je 13. studenoga 2017. godine. Već je s dva mjeseca krenuo u vrlo tešku bitku. Roditelji su kontaktirali jednog od najpoznatijih svjetskih liječnika, dr. Drora Paleya, koji rješava najteže ortopedske slučajeve koje su svi drugi otpisali. Krajem siječnja pregledao je Šimuna u Poljskoj i rekao da mu može pomoći, a početkom veljače dostavio je svu dokumentaciju i potrebne nalaze.

- Dr. Paley bi u bolnici na Floridi, Miami (West Palm Beach), Šimunu odradio rekonstrukciju kuka, izvadio bi duplicirani femur, amputirao lijevu nogu u potkoljenici i napravio rekonstrukciju stopala desne noge. Operacija bi se radila odjednom, s timom liječnika, šest tjedana bio bi u gipsu i onda bi krenuli s rehabilitacijom. Sve skupa bi prema očekivanjima trebalo trajati oko šest mjeseci, dok mu ne ‘sjedne’ proteza i dok samostalno ne prohoda - ispričala je majka Martina za Glas Slavonije.

Operacija se mora obaviti do druge godine života, dok ne dođe do okoštavanja hrskavične kosti i najvjerojatnije će biti početkom kolovoza ili u drugoj polovini rujna. Prema predračunu, stajat će oko 1,1 milijun kuna. S obzirom na to da se takva operacija u Hrvatskoj ne može obaviti i da se s takvim zahvatom naši liječnici još nisu susreli, troškove će pokriti HZZO.

- Stigla su sva pozitivna mišljenja i složili su se da je operacija u Americi za Šimuna najbolje rješenje. HZZO će sada uplatiti 10.000 dolara akontacije za operaciju i onda ćemo utvrditi točan termin. U veleposlanstvu ćemo riješiti vize, obaviti svu potrebnu proceduru i bit ćemo spremni za polazak - potvrdila je majka.

Nadaju se da će uz pomoć proteze u potkoljeničnom dijelu lijeve noge samostalno hodati.

- Dr. Paley nam je rekao da iz Amerike ne idemo kući dok Šimun ne prohoda. Prvo će se, zbog stabilnosti, učiti hodati s protezom koja je u jednom komadu i nije savitljiva jer dječak nikada nije stajao uspravno i bilo bi mu teško odmah u početku imati koljensku protezu s funkcijom savijanja - rekla je Martina.

U cijenu operacije koju pokriva HZZO proteza nije uključena i roditelji još čekaju odgovor kolika će biti cijena jer će najvjerojatnije taj dio morati sami financirati. Teška bolest malenoga Šimuna financijski je iscrpila obitelj, uz česte odlaske na preglede u Zagreb, medicinske potrepštine koje sami financiraju i uz svakodnevne potrebe za dvoje druge djece, piše Glas Slavonije.

Nakon operacije oporavak će trajati oko pola godine i roditelji trebaju pokriti sve troškove života u Americi, što sami nisu u mogućnosti. Zamolili su za pomoć dobrih ljudi u objavi na Facebooku.

- HZZO je donio pozitivno rješenje glede operacije, ali Šimunov oporavak bi trajao oko pola godine, a mi bismo to vrijeme trebali pokriti sve troškove života u Americi, što je nama trenutno nedostižno uz sve odlaske na preglede iz Županje u Zagreb, uz medicinske potrepštine koje sami financiramo, uz dvoje druge djece... Pomozite nam da odemo sa Šimunom po njegove 'nove nogice', pomozite nam da naše dijete konačno prohoda...

Molim Vas da ukoliko možete izdvojiti koju kunu uplatite na račun otvoren u Erste Banci:
HR3624020063103590525
otvoren na ime majke MARTINA STOJANOVIĆ, Županja
Opis plaćanja: Darovanje za zdravstvene potrebe - Šimun Stojanović
Za donacije iz inozemstva BIC/SWIFT je ESBCHR22.

Unaprijed vam svima hvala što ste dio naše borbe! I molimo vas, ako i ne možete financijski pomoći, da podijelite naš post, a Šimuna spomenete u svojim molitvama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 16:48