VELIKO SRCE

PORUČNIK IZ KAŠTELA ULJEPŠAO DAN OCU DESETERO DJECE IZ VUKOVARA 'Dobivao sam razne savjete, no meni nije padalo na pamet da za sebe uzmem taj novac'

Stipe Mornar u Vukovaru s obitelji, suprugom Antonijom i sinovima Fabiom i Antoniom
 Slobodna Dalmacija
 

U moru sumornih informacija koje danomice zapljuskuju medije ponekad se pojavi i neka informacija, neka priča koja govori o tome da ipak nije baš sve crno, kako ima ljudi koji nisu zaboravili značenje riječi plemenitost, nesebičnost, altruizam...

A junak naše priče je poručnik bojnog broda Stipe Mornar iz Kaštel Štafilića, dobitnik Plakete grada Vukovara za najboljeg polaznika 26. naraštaja Zapovjedno stožerne škole "Blago Zadro".

Po čemu je on poseban? Po tome što je novčani dio nagrade od 5000 kuna, koji mu je u utorak uručio Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik, Mornar predao umirovljenom hrvatskom vojnom invalidu Ivanu Kellu i njegovoj mnogoljudnoj obitelji s 10-ero djece.

Penava je reagirao

- Svi mi koji smo bili polaznici Zapovjedno stožerne škole "Blago Zadro", i koji smo bili u konkurenciji za dobivanje te plakete, potiho smo onako u sebi razmišljali što ćemo učiniti s novčanim dijelom nagrade. Pričali smo između sebe i smišljali što učiniti s tim novcem. Dobivao sam razne savjete, no meni nije padalo na pamet da za sebe uzmem taj novac. Odlučio sam novac donirati potrebitima u Vukovaru, gradu koji je simbol Domovinskog rata - kaže Stipe Mornar za Slobodnu Dalmaciju.

I nije Stipe prvi koji je tako odlučio.

- Prošle godine kolega koji je dobio istu plaketu i istu novčanu nagradu, također je svoju novčanu nagradu donirao. Kada sam doznao da sam ja dobitnik nagrade, gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi sam rekao da taj novac želim donirati nekome kome je on potrebniji nego meni.

Gradonačelnik Penava je odmah reagirao i preko Udruge hrvatskih branitelja grada Vukovara došli smo do Ivana Kella. Gospodina Kella sam upoznao na dodjeli nagrade i vjerujte, nakon susreta s tim jednostavnim čovjekom bilo mi je drago što sam baš njemu donirao taj novac. Taj mi je čin ispunio srce. Zahvalan sam Bogu što mi materijalna sredstva nisu potrebna da bih preživio i što imam dovoljno za svoju obitelj i sebe.

Ivan Kell je drag čovjek koji je bio jako zahvalan na donaciji. Rekao mi je da će jedan dio donacije potrošiti na djecu, drugi za grijanje, a preostali za unučicu. Čovjeka ispuni sreća kada vidi da je nekome pomogao. Znam da danas u Hrvatskoj ima puno onih kojima pomoć treba i bilo bi lijepo kada bi svima potrebitima mogli pomoći, kazuje Mornar.

Inače, od prošle godine ova promocija odvija se u Vukovaru, a do prošle godine se organizirala na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u Zagrebu. Još veća važnost ove nagrade je u tome što pobjednika biraju i profesori škole i kolege polaznici.

Priznanje od kolega

- To daje još veću važnost svima nama. Najbolje je dobiti priznanje od kolege, odnosno kako se kaže - "od struke". Škola je međunarodna i ove godine su polaznici, osim iz Hrvatske, bili iz Crne Gore, Makedonije, BiH, i s Kosova. Sa mnom u Vukovaru su supruga Antonia i sinovi Fabio (13) i Antonio (10). koji su me pratili na dodjeli nagrade i kojima sam došao pokazati ona mjesta u Vukovaru koja moraju biti utkana u srž svakog stanovnika Hrvatske i koja nas podsjećaju na veliku žrtvu Vukovara. kao i pobjedu HV-a u Domovinskom ratu - zaključio je Stipe Mornar za Slobodnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:09