NISU IMALI IZBORA

POSTUPAK BEZ PRESEDANA Doktori joj izvadili pluća na šest dana i spasili joj život

 Screenshot / YouTube
Kanadski su doktori spasili mladoj majci život radikalnim zahvatom kakav u svijetu još nije isproban, tako što su joj uklonili pluća na šest dana dok je čekala transplantaciju

Melissa Benoit je u travnju stigla u bolnicu u Torontu s teškom infekcijom pluća. Liječnici su uskoro ustanovili da Benoit, koja je rođena s cističnom fibrozom, ima još samo nekoliko sati života zbog čega su odmah morali donijeti odluku o mogućem liječenju, piše Guardian.

- Bila je to teška rasprava jer smo razgovarali o zahvatu koji, po našim saznanjima, nikad nije izveden pa je pred nama bilo puno nepoznanica. Pala je u stanje od kojeg se njezina pluća nikad ne bi oporavila i jedina nada joj je bila transplantacija pluća, rekao je dr. Niall Ferguson, jedan od šefova bolnice na konferenciji za novinare u srijedu.

32-godišnja Melissa, koju smatraju medicinskim čudom, nedavno je oboljela od gripe koja je uzrokovala zastoj dišnih organa zbog čega su joj liječnici odmah dali sedative i stavili je na aparate koji su joj pomagali disati. Unatoč privremenom rješenju stanje joj se pogoršavalo. Bakterije u njezinim plućima bile su otporne na većinu antibiotika, pala je u septički šok, krvni tlak joj je padao, a organi su jedan po jedan počeli otkazivati.

Tad se okupio tim doktora kako bi razmotrio odvažno rješenje o kojem su razmišljali već godinama, ali ga nikad nisu izveli - uklanjanje oba plućna krila u nadi da će se tako ukloniti izvor infekcije. Međutim, popis svega nepoznatog i što može poći po zlu bio je prilično dugačak, od rizika od krvarenja u prazan prsni koš do toga hoće li krvni tlak i razina kisika ostati na nužnoj razini kad se jednom uklone pluća.

- Ono što nam je pomoglo u odluci je činjenica da je imala još samo nekoliko sati života. To nam je dalo hrabrosti da se odlučimo na taj zahvat jer ako smo je ikad mogli spasiti, onda je to bilo samo u tom trenutku, rekao je dr. Shaf Keshavjee, jedan od tri kirurga koji su operirali Benoit.

Njezin muž Chris se složio s odlukom zbog njihove trogodišnje kćeri.

- Trebala nam je ova šansa. Stvari su jako dugo bile loše, trebalo nam je nešto da krene na dobro, rekao je.

Polovicom travnja tim od 13 ljudi operirao je čak devet sati da bi se ženi uklonila pluća. Bila su ispunjena sluzi, natečena i tvrda poput lopte za nogomet, rekao je Keshavjee i dodao:

- Zapravo ih je bilo teško ukloniti iz prsnog koša.

Nakon nekoliko sati stanje joj se naglo počelo poboljšavati.

Doslovce u samo nekoliko minuta, otprilike 20 minuta nakon što su pluća uklonjena, tlak joj se normalizirao pa su je skinuli s lijekova za tlak. Na srce su joj spojili mala umjetna pluća dok su drugi aparati pomagali u dotoku kisika i protoku krvi. Dok su čekali pluća koja joj odgovaraju, liječnici nisu znali koliko će dugo moći ovako živjeti.

Šest dana kasnije pojavio se odgovarajući organ i Benoit je prošla još jednu operaciju, uspješnu transplantaciju pluća.

Odonda joj se vratila snaga, zdravstveno se stanje popravilo. Doduše, zbog mjeseci boravka u bolnici mišići su joj atrofirali, no već posljednjih mjesec dana hoda pomalo bez oslonca. Sve što je prošla oštetilo joj je i bubrege, no Benoit se nada da će se brzo oporaviti kako bi mogla na transplantaciju bubrega od majke.

Kad je sama žena saznala što se zapravo dogodilo i kako je tekla operacija, nije mogla vjerovati.

- Trebalo mi je vremena da shvatim što se dogodilo. Jednostavno nisam to sve mogla povezati. Doslovce sam od ruba smrti došla natrag na obiteljski život kod kuće. Jako sam zahvalna i sretna, izjavila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:44