KAŽE DA GA NE MRZI

POTRESNA ISPOVIJEST NEKADAŠNJE VRHUNSKE TENISAČICE Jelena Dokić o očevom premlaćivanju: 'Udarao me kožnim remenom samo zato što bih izgubila meč...'

 Tim Wimborne / REUTERS

Jelena Dokić, tenisačica koja je tijekom karijere nastupala za Australiju i Jugoslaviju (kasnije Srbiju i Crnu Goru), u novoj autobiografiji progovorila je o svom turbulentnom odnosu s ocem Damirom, uključujući o batinama za koje tvrdi da je dobivala od njega zbog čega je, kako kaže, više puta padala u nesvijest.

Dokić kaže da ju je tukao kožnim remenom, među ostalim i ako bi izgubila u nekom meču. Kaže da ju je vukao za kosu i uši, pljuvao joj u lice, cipelama je udarao u potkoljenice, govorio joj da je "drolja" i da je sve to praktički počelo od prvog treninga.

- Tukao me stvarno užasno. Počelo je nakon što sam prvi put zaigrala tenis, i nikad nije stalo - ispričala je za The Sunday Telegraph detalje iz autobiografije 'Unbreakable' ('Nesalomljiva').

Dokić kaže da se fizičko nasilje odvijalo praktički na dnevnoj bazi, a da je imala i velike emotivne probleme zbog toga.

- Emotivna bol je bila gora od fizičke. Kad imate 11, 12 godina i sve što čujete su te ružne stvari... To je za mene bilo najteže - kaže Jelena i napominje da će te ružne uspomene s njom ostati zauvijek.

- Što sam bolje igrala, to bih gore prošla. To je stvar koju nikako nisam mogla razumjeti, dodala je.

Jelena Dokić prvi put je progovorila o nasilju još 2009. godine, kad je priznala da ju je otac Damir psihički zlostavljao tijekom odrastanja. On je nakon toga bio bijesan, a među ostalim je zaprijetio da će raznijeti automobil australskog ambasadora u Srbiji. Zbog tih prijetnji je uhićen, a pronađeno mu je i oružje koje je posjedovao ilegalno. Inzistirao je da je prijetnja bila "samo šala", a da je oružje koje ima "suvenir iz rata u Hrvatskoj".

Dokić je 2000. godine već otkrila jedan od slučajeva maltretiranja, kad je imala 17 godina i izgubila u polufinalu Wimbledona. Otac joj je tada zabranio da se vrati u hotel koji je već platila i morala je spavati oko teniskih terena. Jelena kaže da bez obzira na sve što je prošla najviše žali što ju je natjerao da 2001. godine promijeni svoje državljanstvo iz australskog u jugoslavensko.

Danas kaže da ipak ne mrzi svog oca te da je čak pokušala popraviti njihov odnos.

- Ali to nije lako - zaključila je.

Nekad najbolja srpska tenisačica, inače rodom iz Osijeka, karijeru je završila 2013. godine, a nedavno je priznala da je u jednom trenutku nakon toga imala čak 120 kilograma. Zbog problema sa štitnjačom nije se mogla baviti gotovo nikakvom fizičkom aktivnošću osim hodanja.

Danas o tome otvoreno govori i objavljuje fotografije na svojim društvenim mrežama, na kojima obožavateljima poručuje da je potrebno puno vremena, rada i strpljenja da se nakon teških razdoblja izvučemo iz problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:42