PADMA LAKSHMI

POTRESNA ISPOVIJEST POZNATE GLUMICE I SPISATELJICE 'Nakon 32 godine šutnje, otkrit ću vam svoju najmračniju tajnu...'

Padma Lakshmi
 Lucas Jackson / REUTERS

Američka glumica, spisateljica, manekenka i televizijska ličnost Padma Lakshmi (48) otkrila je u kolumni za The New York Times zašto je šutjela o tome da ju je kao 16-godišnjakinju silovao muškarac.

Lakshmi je rekla da se u jednom trenutku počela osjećati kao da je ona kriva za napad te da razumije zašto žene ne prijavljuju seksualne napade.

Spisateljica je rekla da je odlučila istupiti kada su dvije žene optužile kandidata za američki Vrhovni sud Bretta Kavanaugha za seksualno zlostavljanje.

BBC piše da je predsjednik SAD-a Donald Trump putem Twittera komentirao slučaj suca Kavanaugha. "Ako je napad na (doktoricu Christine Blasey Ford) bio onoliko oštar koliko ona tvrdi, ne sumnjam da bi ga ili ona ili njezini roditelji prijavili policiji. Tražim da ona donese te prijave kako bismo mogli doznati datum, vrijeme i mjesto!", napisao je.

"(Američki) predsjednik Trump je napisao da bi doktorica Ford prijavila napad policiji u slučaju da je ono što je rekla istina. Međutim, razumijem zašto bi obje žene te informacije držale za sebe svih tih godina bez uključivanja policije. Ja sam godinama radila istu stvar", napisala je Lakshmi za The New York Times.

Voditeljica televizijske emisije Top Chef je potom otkrila da se kao tinejdžerica viđala s muškarcem. Prema njezinom svjedočanstvu, Lakshmi je rekla da su otišli u njezin stan gdje su zaspali.

Kada se probudila, on je bio na njoj.

"Pitala sam ga, 'Što radiš?'. On je rekao, 'Boljet će te samo nakratko'. 'Molim te nemoj to raditi', zaurlala sam", piše Lakshmi i dodaje da ju je muškarac poslije odvezao kući.

Bila je u šoku.

"Nisam to prijavila. Ni svojoj majci, ni svojim prijateljima, ni policiji", kaže.

Lakshmi potom otkriva da se počela osjećati kao da je ona bila kriva za napad. "U 80-im godinama prošlog stoljeća nismo imali terminologiju za silovanje na spoju. Zamišljala sam si što bi odrasli rekli: "Što si k'o za vraga radila u njegovom stanu?". Trideset i dvije godine poslije, Lakshmi kaže da ništa ne može dobiti time što će o tome progovoriti.

"Svi možemo puno toga izgubiti ako na istinito svjedočenje o seksualnom napadu stavimo vremensko ograničenje", rekla je Lakshmi, referirajući se na Trumpove riječi o tome da bi Ford odmah prijavila zlostavljanje da je bilo onako grozno kako ga je opisala.

Glumica i aktivistica Jane Fonda, spisateljica i aktivistica Amy Siskind te novinarka Maria Hinojosa dali su Lakshmi potporu putem društvenih mreža.

Priznanje Lakshmi dolazi nekoliko dana nakon što je američka glumica Alyssa Milano u kolumni za protal Vox također priznala da je seksualno napastovana kao tinejdžerica te da taj napad nije prijavila. I nju je na to motivirao tweet predsjednika Trumpa.

"Meni je trebalo više godina da o napadu obavijestim svoje prijatelje. Trebalo mi je 30 godina da za napad kažem roditeljima. Nikada ga nisam prijavila policiji. Nisam rekla nikakvim dužnosnicima. Nikada nisam pokušala pronaći pravdu za moju bol zato što pravda nije bila opcija", rekla Milano.

"Svaka četvrta djevojka i svaki šesti dječak doživi seksualno zlostavljanje prije 18. godine. Ovo je stvarnost svih onih koji prežive seksualni napad. Naše putovanje počne u strahu i za mnoge od nas ono se nastavi u strahu do kraja naših života. Kada je predsjednik Trump napisao to što je napisao, odlučila sam progovoriti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:04