ŠOK NA BOLOVANJU

POTRESNA PRIČA MAJKE PETERO DJECE 'Živjela sam u špajzi, radila kao spremačica najmanje 96 sati tjedno, pa dobila otkaz kada sam oboljela od raka'

Baby Jane Teodoro Allas
 Facebook
 

Baby Jane Teodoro Allas (38), majka petero djece, dobila je otkaz 17. veljače dok je bila na bolovanju.

Razlog zbog kojega joj je poslodavac uručio otkaz bio je vrlo transparentan: oboljela je od raka maternice. Filipinska državljanka radila je u Hong Kongu kao spremačica u kući.

- Obzirom na vaše zdravstveno stanje, više ne možete raditi kod nas, stajalo je u pismu uz poruku: 'Želimo vam dobro zdravlje'.

Allas je rodom iz Palawana na Filipinima, a kaže da je otkaz doživjela kao smrtnu presudu.

Samo nekoliko tjedana ranije dijagnosticiran joj je agresivni karcinom 3. stupnja i morala je čim prije biti podvrnuta terapijama.

Otkaz u njezinom slučaju doista znači smrtnu presudu. Naime, prekid ugovora o radu za Allas znači i ukidanje radne vize, što znači da joj više nije dostupno subvencionirano javno zdravstvo u Hong Kongu. Bez toga, Allas procjenjuje da će terapiju u Hong Kongu, koja uključuje tri mjeseca kemoterapija i radioterapije kako bi se smanjio njezin tumor, a potom operaciju, morati platiti najmanje milijun hongkonškiih dolara. (127,400 američkih dolara).

U Hong Kongu živi više od 385.000 stranaca koji pospremaju u kući. Smatraju se ekonomskom okosnicom BDP jer sa 3,6 posto sudjeluju u BDP-u.

Ovakav slučaj otkazivanja ugovora o radu nažalost nije rijedak. Nije ilegalno u Hong Kongu otkazati ugovor o radu dok je zaposlenik na bolovanju, ali za stranca je vrlo teško poduzimati tužbe jer bez vize imaju dva tjedna da napuste Hong Kong.

Baby Jane Teodoro Allas došla je živjeti u Hong Kong 2017. kako bi zaradila dovoljno novca da se brine o svojoj obitelji.

- Bila sam jako uzbuđena, ovdje ima doista lijepih mjesta, rekla je za CNN.

Zarađivala je 576 američkih dolara mjesečno, što je minimalac za taj posao, iako je to puno manje od prosječne mjesečne plaće u Hong Kongu - 2,038 dolara.

U njezinoj domovini taj novac vrijedi puno više. Samo 306 dolara bilo joj je dovoljno za hranu, odjeću, troškove u kući i obrazovanje njezinih peteor djece. Ostatak novca štedila je da kupi kuću.

Radni i životni uvjeti u Hong Kongu bili su teški i često nisu bili ispunjeni zakonski standardi.

Prema hongkonških zakonima, domaćice u kući žive kod svojih poslodavaca u prihvatljivom smještaju s određenom razinom privatnosti. Pritom u zakonu nije specificirano što je to prihvatljiv smještaj, pa je zakon podložan različitim interpretacijama i zloluporabama.

U ugovoru o radu se ističe da će poslodavac, koji živi u trosobnom stanu u predgrađu Hong kong, imati za nju sobu s krevetom, no stvarnost je bila posve drugačija. Spavala je u špajzi na dekici.

- Noću bih morala iznositi neke stvari, poput pakiranja riže, kako bih si napravila krevet, ispričala je.

Kako piše CNN, uvjeti ugovora često se ne poštuju, pa obzirom na to da su stanovi u Hong Kongu maleni, radnici često spavaju u kuhinji ili na sofi kada svi odu spavati, bez minimuma privatnosti.

Pritom nije određen maksimalan broj sati koji smiju raditi spremačice. Zakon jedino nalaže da im se omogući slobodan dan u trajanju od 24 sati tjedno.

Allas je za CNN otkrila da je njezin radni dan trajao od 6.30 ujutro do 10.30 navečer kada se od nje očekivalo da prošeta psa. Na slobodan dan često je morala čistiti ili šetati psa.

Nadalje, od poslodavca je morala dobivati obroke, no ispada da je uglavnom jela ostatke, a često i hranu kojoj je prošao rok trajanja.

U prosincu je Filipinka shvatila da se nešto događa s njezinim zdravljem kada je počela jako krvariti, unatoč tomu što je tri godine ranije ušla u menopauzu.

Tek 20. siječnja otišla je liječniku koji joj je odmah dijagnosticirao agresivni rak maternice. Dali su joj dali bolovanje do 18. veljače, dulje nego što se navodi u ugovoru o otkazu, morala je obaviti niz liječničkih pregleda.

Otkaz je dobila 17. veljače. Rastresena majka molila je poslodavca da joj ne otkaže vizu, ali bilo je uzalud.

Srećom po Allas, poslodavac njezine sestre Mary Ann, koja je također živjela u Hong Kongu i radila kao spremačica, rado ju je primila k sebi. Jessica Cutrera ponudila joj je krov nad glavom i preuzela njezin slučaj, s pravne i medicinske strane.

Allas je ipak uspjela, zahvaljujući besplatnoj pravnoj pomoći, tužiti svog poslodavca.

Njezina viza produžena je do 20. ožujka, a Jessica Cutrera pokrenula je humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za plaćanje bolničkh troškova. Također je istražila mogućnost da se ona vrati na Filippine, no prema dostupnim ifnromacijama, zaključila je da bi bila na listi čekanja u bolnici u Manili.

- Umrijet će bez hitnog medicinskog tretmana, tvrdi Cutrera.

Obje se slažu u jednoj stvari, Hong Kong je jedno od najboljih mjesta za rad kao ispomoć u kući za strane radnike kada su u pitanju plaće i zakoni, ali samo ako se uspoređuje sa Bliskim istokom. No ponekad stvari krenu u krivom smjeru, kao što je bio slučaj sa Baby Jane Teodoro Allas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:55