INSTAGRAM GENERACIJA

POZNATI HRVATSKI HUMANITARAC OSTAO U ŠOKU U Tanzaniji sam sreo tri Hrvatice i zamolio ih pomoć oko opremanja škole. Od odgovora još ne mogu doći sebi

 Marko Todorov / HANZA MEDIA

O profesoru geografije i nesebičnom humanitarcu Dejanu Nemčiću ispisane su tisuće novinskih redaka.

Već godinama pomaže djeci u Africi, od svoje plaće izdvaja gotovo polovicu za obrazovne projekte, a pokrenuo je i akciju prikupljanja sredstava za kupnju lijekova protiv malarije u Africi.

Teško je uopće nabrojiti sve važne i vrijedne projekte koje je osobno pokrenuo ili na njima sudjelovao. Redovno odlazi u najsiromašnije dijelove Afrike, volontira, oprema škole sa školskim priborom koje je prikupio u učeničkim akcijama diljem Hrvatske...

Upravo u jednom takvom poduhvatu je i sada, gdje učenicima u Tanzaniji dijeli karte svijeta koje su izradili hrvatski učenici. No, nedavno je šokirao svoje pratitelje na Facebooku objavom koja dokazuje kako je humanosti u današnjem svijetu sve manje.

- Danas prilikom pripremanja kutija sa školskim priborom za sutrašnje daljnje opremanje škola, slučajno dignem pogled i ugledah tri djevojke koje pričaju hrvatski. Sretan jer mogu napokon nešto na hrvatskom reći, netko moj, netko iz moje zemlje. Srce mi je odmah jače kucalo. Dolaze sve tri do mene i ja sretno ih pozdravim, predstavim i ponudim pomoć ako nešto treba. I kažem cure, baš ste u pravo vrijeme došle, možete mi pomoći samo malo oko ovog školskog pribora i pakiranja za djecu. Sve tri su podigle glavu i rekle u glas: "tko smo ti mi", mi smo tu došle snimati storyje, napuniti Instagram novim slikama, ne zanimaju nas ovaj jad i siromaštvo, u biti, sve nam se gadi. Idemo safari, Kilimanjaro, Zanzibar slike skupiti i vraćamo se doma - napisao je Nemčić u ogorčenoj objavi.

Dodao je kako takav šok nije doživio od svih svojih dolazaka u Afriku.

- I kada razmišljam. To smo mi. Taj moderan, pohlepan, narcisoidan svijet. Ne gledamo čovjeka pored sebe, ovo gladno i siromašno dijete. Samo smo sebi bitni. Zamisli u sebi gladno dijete koje te prima za ruku, a ti otrgneš tu ruku i razmišljaš o safariju sutra i slikama koje ćeš snimiti za Instagram - napisao je u objavi koja je ubrzo prikupila stotine "lajkova" podrške i brojne komentare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:54