STRAŠNA TRAGEDIJA

PREMINUO SRPSKI GENIJALAC Susjedstvo u šoku i suzama, a zbog njega je i Cambridge proglasio tri dana žalosti: 'Bio je možda i budući nobelovac...'

 Facebook/Mihajlo Sporić
 

Sveučilište u Cambridgeu proglasilo je trodnevnu žalost povodom smrti svog stipendista, studenta fizike Mihajla Sporića (22), dobitnika brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim natjecanjima iz fizike, astronomije i matematike.

Mladić je bio iznadprosječan na svjetskom nivou. U Srbiji je upisao dva fakulteta - bio je student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, smjer Elektrotehnika i računarstvo, kao i Fizičkog fakulteta, na studijskom programu Teorijske i eksperimentalne fizike. Sve ispite je polagao s najboljim ocjenama, pišu srpski mediji.

Dobitnik je zlatnih medalja na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Švicarskoj, na natjecanjima u Kazahstanu i Rumunjskoj, a dobio je i nagradu IB Trinity koledža za prirodne znanosti.

Srđan Ognjanović, ravnatelj Matematičke gimnazije koju je pohađao, rekao je da je vidio mnogo darovitih đaka, ali Mihajlo je bio poseban.

"U petak je cijela škola plakala. Bio je to neopisiv prizor, đaci su doslovno jecali", kaže Ognjanović.

"Vjerujte, ne kažem to zato što se dogodila ova tragedija. Ne, on je bio toliko talentiran, nadaren, šarmantan. Dugo sam ga znao, a nijednom ga nisam vidio namrštenog, bez osmijeha na licu. Osvajao je nagrade, nizao trijumfe na natjecanjima kao nitko prije i poslije njega. Uz to se stizao i baviti sportom. Sjećam se kako mi se nekoliko mjeseci prije nego što se razbolio hvalio kako je istrčao polumaraton", priča Ognjanović.

Dijagnoza raka pluća bila je strašan šok za Mihajla, njegove roditelje i sestru. Ali to ga nije zaustavilo.

"Odlučili su da krene u Englesku, tamo je dobio stipendiju na čuvenom Trinityju, na Cambridgeu. Englezi su znali koliki je talent, bio je možda i budući nobelovac. Odmah su mu dali posebnu sobu, mogućnost da se paralelno liječi i studira, da s njim bude netko od roditelja. U sobu su mu dolazili asistenti i profesori, tu je i polagao kad nije moglo drugačije", priča ravnatelj Matematičke gimnazije.

Bolest ga je nažalost zaustavila. Mihajlo će biti sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 09:56