ISPOVIJEST

PREŽIVIO SAM ČUDO NA HUDSONU: PUTNIK BEN BOSTIC ZA JUTARNJI 'Grozničavo sam mislio da ću umrijeti i molio da smrt bude brza i da ne patim...'

 Profimedia
 

- Čim smo uzletjeli, preciznije 90 sekundi nakon uzlijetanja, začuo se tup i strašan udarac. Jedna žena je glasno vrisnula. Pogledao sam kroz prozor i vidio kako iz zrakoplova suklja vatra. U kabini se osjećao miris paljevine. Shvatio sam da se događa nešto grozno. Budući da su motori prestali raditi, odjednom je nastala potpuna tišina. Učinilo mi se da vrijeme stoji. Tada sam začuo glas pilota koji se javio preko zvučnika. Glas mu je bio smiren: ‘Pripremite se na udar’. To je bila najužasnija stvar koju sam ikad u životu čuo - rekao je za Jutarnji list 48-godišnji softverski inženjer Ben Bostic, koji je prije jedanaest godina preživio pad Airbusa A320 na letu 1549 iz New Yorka.

. . . . .  
January 15 2009, New York City
Flight 1549 flying from Laguardia Airport to North Carolina crashed into the Hudson River off the West Side of Manhattan on January 15 2009 in New York City. The Airbus 320 took off from Runway Four at Lagaurdia and was reported to have hit a flock of birds which damaged the aircraft's engines, causing it to loose power. The pilot managed to crash-land on the Hudson and the passengers eveacuated the aircraft from doors over the wings, where they were rescued by the nunerous ferries and other boats., Image: 29037394, License: Rights-managed, Restrictions: Please credit photographer. Agents please include photographer's name on sales reports., Model Release: no, Credit line: KRISTIN CALLAHAN / Acepixs / Profimedia
KRISTIN CALLAHAN / Acepixs / Pro

Ben je bio na poslovnom sastanku i 15. siječnja 2009. godine vraćao se avionom prema svom rodnom gradu Charlotti. Sjedio je na sjedalu 20A, na mjestu kraj prozora na lijevoj strani zrakoplova.

Privatni album

Jato gusaka

Jato gusaka odmah nakon uzlijetanja uletjelo je u oba motora. Motori su se iste sekunde ugasili, a u trenutku sudara s pticama, zrakoplov je bio na visini od 975 metara iznad gusto naseljenog područja New Yorka.

Ferrari Press Agency
Ref 7109
Sully 1 
30/06/2016
See Ferrari text

Oscar-winner Tom Hanks brings one of the world’s most incredible aviation feats to the big screen in the latest Clint Eastwood-directed film.Hanks, complete with shock of white hair, plays airline captain Chesley “Sully “ Sullenberger who on January 15, 2009, glided his disabled plane onto the frigid waters of the Hudson River, saving the lives of all 155 aboard.His American Airlines plane had run into difficulties shortly after take-off from New York’s La Guardia airport after striking a flock of geese.Sullenberger walked the unflooded part of the passenger cabin twice to make sure everyone had evacuated before retrieving the plane's maintenance logbook and being the last to evacuate the aircraftSully was being heralded by the public and the media for his unprecedented feat of aviation skill, an investigation was unfolding that threatened to destroy his reputation and his career.The film, titled simply Sully,  is based on Sullenberger’s memoire, Highest Duty: My Search for What Really Matters,The first trailer for the film shows Hanks at the controls as he realizes the plane is in trouble and the aftermath as he searched the aircraft to ensure everyone is off.The actual landing on water is not depicted in the flips.It  also stars Dark Knight actor Aaron Eckhart  as Sully’s co-pilot, Jeff Skiles, Laura Linney as Sully’s wife, Lorraine.Eastwood directed and produced.Sully is due to open worldwide on September 9, this year.
OPS:Clip from the first trailer for Sully.The doomed plane over the hudson as smoke belches from an engine
Picture supplied by Ferrari, Image: 292761728, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Grab / Ferrari / Profimedia
Grab / Ferrari / Profimedia

Pilot je odmah nakon otkazivanja oba motora radijskom vezom Kontroli zračnog prometa dojavio da su mu ptice uletjele u motore i da se vraća na aerodrom LaGuardia.

Snimke iz kokpita poslije su pokazale da su piloti cijelo vrijeme bili vrlo mirni i sabrani. Kapetan Chesley Sullenberger tada je ipak procijenio da neće stići natrag na aerodrom te da je “slijetanje u rijeku jedina mogućnost”. Nije želio dovesti zrakoplov iznad naseljenog grada i tako ugroziti još ljudskih života.

- Pomislio sam da ću umrijeti. ‘Je li ovo stvarno?’, prolazilo mi je kroz glavu. Grozničavo sam razmišljao da je to kraj. Pogledavao sam kroz prozor dok je avion u tišini letio zrakom. Shvatio sam da slijećemo u vodu. Svi putnici su se stisnuli na sjedalicama i čekali. Neki su molili. I ja sam čvrsto stisnuo bradu uz koljena i zatvorio oči - ispričao nam je Bostic. Dodao je da je oduvijek strahovao od vode.

Ferry boats surround a US Airways aircraft that has gone down in the Hudson River in New York, Thursday Jan. 15, 2009. No deaths or serious injuries were immediately reported. New York City, USA./0901161400, Image: 223829597, License: Rights-managed, Restrictions: idem restriction hier soir, Model Release: no, Credit line: PLISSON PHILIP / Sipa Press / Profimedia
PLISSON PHILIP / Sipa Press / Pr

Trauma iz djetinjstva

Naime, imao je traumatično iskustvo kad mu je bilo osam godina. Bio je na plaži s obitelji, a njegov čamčić je dok nitko nije gledao, krenuo u duboku vodu. Ben, koji nije znao plivati, prepao se, a u tom se trenutku čamac prevrnuo. Roditelji su u zadnji čas vidjeli da je dječak pod vodom, a on nikad više nije uživao u kupanju. Ben kaže da je tog kobnog 15. siječnja nakon dramatične objave iz pilotske kabine samo želio da mu smrt bude brza i da ne pati. Preletjevši most Georgea Washingtona, Airbus je 800 metara dalje sletio u rijeku Hudson, u blizini 48. ulice u srednjem dijelu Manhattana.

Avion je snažno udario u rijeku. Nevjerojatno, ali svi putnici su prošli bez većih ozljeda.

Zahvaljujući prisebnosti i velikom iskustvu kapetana Sullenbergera, tada 57-godišnjeg pilota, svih 150 putnika i 5 članova posade preživjelo je pad zrakoplova, koji je sletio u Hudson usred milijunskog New Yorka.

Nije bilo strašno

Ben priča da je tek nakon čudesnog slijetanja u zrakoplovu nastao kaos. Svi putnici su grozničavo krenuli prema van i blokirali izlaze.

U zrakoplov je počela ulaziti voda i prodirala je sve brže, a on je doslovno prelazio preko sjedala da se nekako dočepa spasa. Jedan muškarac bio je u invalidskim kolicima.

Kad je došao do izlaza, kaže nam Ben, vidio je ispred sebe samo golemu rijeku i preplašene ljude. Skočio je na napuhani ‘tobogan’ za spašavanje na kojem su svi bili stisnuti ‘kao sardine’. Svi su bili u nevjerici i velikom šoku.

Temperatura zraka bila je -7 Celzijevih stupnjeva, a vode 5 stupnjeva.

Do zrakoplova je prvi doplovio trajekt njujorškog brodara NY Waterwaya i odmah je počeo spašavati putnike koji su izašli na krila zrakoplova. Pridružili su mu se i drugi trajekti te brodovi obalne straže i vatrogasne službe New Yorka.

Kapetan Sullenberger je nakon evakuacije dva puta obišao zrakoplov kako bi se uvjerio da u njemu nitko nije ostao.

Privatni album
Ben sa posadom zrakoplova

- Moja misao, malo prije slijetanja, bila je: ‘Ovo će biti gadno’. Ali kad smo se zaustavili u vodi i kad nam je postalo jasno da je zrakoplov ostao čitav, stabilan i ostao plutati, Jeff (kopilot Jeffrey Skiles) i ja smo se pogledali i rekli u isti glas: ‘Ovo i nije bilo tako strašno kako sam očekivao’ - rekao je kasnije Sullenberger, koji je prozvan herojem.

Let na liniji New York - Charlotte trajao je manje od sedam minuta. Zrakoplov je uzletio u 15.24 sati, a prizemljio se u 15.31.

Taj događaj, koji se pamti kao “čudo na Hudsonu”, ekraniziran je 2016. godine. “Sully”, u kojem naslovnu ulogu igra Tom Hanks, Bena je, kaže, ponovno vratilo u dan koji mu je promijenio život. Sve je u filmu, govori nam, toliko realistično da je doslovno osjetio grč u utrobi kao i tog dana.

Putnici i članovi posade nalaze se svakih šest mjeseci od nesreće. Postali su kao članovi obitelji, govori nam Amerikanac. Veže ih posebno iskustvo i jednak osjećaj - zahvalni su za svaki dan koji su dobili nakon nesreće i tek sada osjećaju da žive punim plućima.

Kapetan Sully, godinu nakon svog “leta života”, prestao je raditi za US Airways, no i dalje je vrlo zaposlen.

- Samo sam promijenio karijeru. Postao sam govornik, autor, stručnjak za sigurnost, ali i aktivist za sigurnost u javnom prometu. Kad sam shvatio da mi je ova neočekivana slava ‘dala glas’ koji dopire puno dalje nego dotad, osjetio sam obavezu da to iskoristim u dobru svrhu, čineći dobro - izjavio je prije godinu dana.

Bostic posljednje desetljeće neumorno putuje, često odlazi i na prekooceanske letove. Prije nekoliko godina bio je i na krstarenju Jadranom, gdje su ga posebno oduševili Split i Dubrovnik.

Privatni album
Puno putuje, a posjetio je i našu obalu

Smije se i voli

U početku se, priznaje, bojao ponovno letjeti pa je pio sredstva za smirenje, a sad ne treba ni to. Jedino više nikad ne bira mjesto kraj prozora.

Iako svi žele znati spektakularne detalje kobnog leta, Ben kaže da je puno važnije govoriti o tome kakve mu je lekcije donijelo to iskustvo.

- Toliko stvari je moglo biti drukčije. Meni je najčudesnije kad vidim koliko je detalja dovelo do toga da sam danas živ - kaže.

Privatni album
Nakon nesreće je na leđa tetovirao riječ - Survivor (Preživjeli)

Nakon ovakve nesreće, govori, postoji Ben prije i poslije.

“Prije tog dana sve sam imao pod kontrolom, činilo mi se da su mi puzzle u životu pravilno posložene na mjesto. I onda se sve sruši, sve se razmiješa i napravi totalnu zbrku. Iako sam bio presretan što sam živ, bilo je teško presložiti u glavi sve te silne osjećaje... Dugo je trajalo dok sam našao novog, ‘normalnog’ sebe. Kao što smo i rekli Sullyju (pilotu Chesleyju Sullenbergeru): on nije spasio samo 155 života, spasio je 155 svjetova za sebe. Jer naša pogibija imala bi posljedice i na naše obitelji i ljude oko nas. I danas savjetujem preživjelima nakon zrakoplovnih i sličnih nesreća, svakako potražite stručnu pomoć, nekoga tko će razgovarati s vama iako vam se isprva ne čini da je potrebno. Dugotrajan je proces povratka... Ali danas sam sretniji nego ikad.”

Taj dan mu je promijenio prioritete.

- Svima govorim da svako jutro razmisle kako žele da im se ispiše nova životna stranica. Zato se smijem, volim, putujem i svaki dan plešem jer nemam garanciju da ću imati sutra - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:49