REPORTAŽA

PRIČA O VELIKOM NOGOMETNOM RIVALSTVU DVAJU ZAGORSKIH SELA IZA KOJEG SE SKRIVA JOŠ VEĆE PRIJATELJSTVO Galovec i Jelovec svima mogu služiti kao primjer

 Dušan Miljuš
 

Oni imaju svoj ritam neovisno o FIFA-inim, UEFA-inim i HNS-ovoim rasporedima. Dva susjedna sela, Galovec i Jelovec u općini Konjščina u Hrvatskom zagorju već više od dva desetljeća igraju međusobne nogometne utakmice. Ove nedjelje domaćini su bili Galovčani.

- Stanite uz rub ceste, krenuli su..., postrojava svoje sumještane svih uzrasta u crvenim dresovima Dražen Jakopović, predsjednik Mjesnog odbora Galovec.

Dušan Miljuš
Galovčani dočekuju Jelovčane pljeskom

Na pitoresknom zeleno-žutom traktoru s upaljenim bakljama uskoro stižu Jelovčani. Na prikolici su se nagurale sve generacije, od najmlađih do veterana.

Dušan Miljuš

Dušan Miljuš

Ova nedjelja bila je posebno svečana jer su Galovčani uredili malonogometno igralište uz potporu općine, donacije obrtnika, sami su uredili i nadstrešnicu, na akumulator spojili tv prijemnnik na kojem su gledali utakmice hrvatske reprezentacije.

Dušan Miljuš
mala svečanost uoči početka imenovanje igrališta po hrvatskom branitelju Božidaru Jakopoviću iz Galovca

I po običaju, prije nego najmlađi otvore prvu utakmicu, dvojica predsjednika mjesnih odbora, Galovčanin Dražen Jakopović i Jelovčanin Leo Stošić razmjenjuju poklone.

- Čuli smo da vama Galovčanima slabo ide posel pa smo vam donijeli poklona koji vas možda motiviraju za rad - kaže Leo i vadi iz pletenog cekera-logožara kolut jegera, litru vina i domaći kruh.

Dušan Miljuš
Leo Stošić daje poklon Draženu Jakopoviću

Dušan Miljuš

Dušan Miljuš

- Evo i mi vama darujemo jednu nogometnu loptu. Ali, crvenu u boji naših dresova - vraća mu Dražen Jakopović.

Dušan Miljuš

Slijedi zajedničko fotografiranje.

Dušan Miljuš

Prvu utakmicu otvaraju najmlađi, rezultat neriješen.

- Još smo dobro prošli s obzirom da je vaš sudac - komentiraju Galovčani rezultat s obzirom da je čelnik Jelovca sudio utakmicu najmlađih.

Dušan Miljuš

U dvoboju seniora početak utakmice u malom nogometu ne sluti na dobro za Jelovčane. Galovčani u drugo poluvrijeme ulaze s pet golova prednosti.

Dušan Miljuš

Ali, uporni Jelovčani sustižu rezultat i ogled završava neriješeno.

Dušan Miljuš

U posljednjem susretu veterani Jelovca svoje su sumještane dobili s 2:1.

Dušan Miljuš
dio susreta je i utakmica veterana dvaju mjesta

Dušan Miljuš
slavlje Galovčana nakon zabijenog gola

A onda okrjepa uz domaći grah s kobasicama, krilca sa žara, hladni gemišt, pivo... Druženje je potrajalo do ponoći.

Promatrajući mještane dvaju sela, s koliko volje, žara i entuzijazma pripremaju svoj malonogometni susret, u kojem je najbitnije druženje, dobra zabava, pjesma... nogomet je u ovakvom ogledu u svom iskonu. Radost igre...

Na jesen će domaćini biti Jelovčani, a važnije od rezultata bit će biti dobar domaćin gostima iz susjednog sela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:49