ŽENE IZA MUŠKARCA

PRIVATNI ŽIVOT GENIJALNOG FIZIČARA OBILJEŽILA DVA PROPALA BRAKA Svoju prvu ženu Hawking je napustio radi medicinske sestre koja se brinula za njega

Stephen Hawking i Elaine Mason
 Profimedia, Abaca
 

Brak legendarnog britanskog astrofizičara i pisca Stephena Hawkinga i njegove ljubavi iz fakultetskih dana Jane Wilde dokaz je da prava ljubav ne poznaje granice.

Wilde i Hawking su se upoznali 1962. godine dok su oboje studirali na Cambridgeu. On je dakako studirao astrofiziku, dok je Wilde studirala književnost. Prijatelj ju je upozorio da je Stephenova obitelj pomalo "ćaknuta", međutim ona nije marila za to. Kada je iduće godine Hawkingu dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), Wilde ga nije napustila, dapače, ostali su zajedno te su se 1965. godine vjenčali.

U intervjuu za The Guardian 2015. godine Jane Wilde je rekla da je Stephenova obitelj često govorila da njihov brak neće uspjeti te su joj čak znali i govoriti da je jednostavno ne vole. "Njegova majka mi je rekla da me ne vole jer se ne uklapam u njihovu obitelj", rekla je tada.

"Da vam pravo kažem, ja sam bila u braku s tri osobe - Stephenom, ALS-om i fizikom", otkrila je Jane. "Čak i da nije bio bolestan tu bi uz njega još uvijek bila fizika. Gospođa Einstein je kao razlog za svoj razvod od Alberta navela fiziku."

Wilde je otkrila i da se Stephen često znao povlačiti u sebe dok su bili u braku. Pokušavao je on njoj objasniti fiziku i to čime se bavi, međutim ona se nikada nije uspjela probiti u taj dio njegove ličnosti. Njihovom su braku kasnije naštetile i medicinske sestre koje su se brinule za Hawkinga kada Jane više nije mogla. Pošto je Hawkingu trebala konstantna njega, on i Jane više nisu imali toliko potrebnu privatnost, a neke od sestara su, prema Jane, na vrlo očit način potkopavale njihov brak. "Šaptale su o nama i nisu odobravale neke dijelove našeg odnosa", otkrila je Jane.

Professor Stephen Hawking and Jane Hawking arriving at the UK premiere of The Theory of Everything at the Odeon Leicester Square in London on December 9, 2014/HUSSEINZAK_160731/Credit:HUSSEIN ZAK/SIPA/1412101616, Image: 234273111, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press
Stephen Hawking i Jane Hawking

"Briga o Stephenu je bila velika muka. Osobe koje brinu za nekog s invaliditetom su jako usamljene. Kada se prisjetim tih dana, pravo je čudo da sam izgurala to sve", rekla je Jane za The Guardian te dodala da je i Stephenova nevoljkost da priča o svojoj bolesti doprinijela njihovom razilaženju. "Kasnije je postao poput djeteta s ogromnim egom, a ja sam mu prestala biti žena te sam mu postala sluškinja".

Jedna od tih medicinskih sestra koje je Jane optužila za potkopavanje njihovog braka koji je na koncu rezultirao razvodom 1991. godine, Elaine Mason, postala je Hawkingova druga žena četiri godine nakon što su se ona i on razveli.

Brak Elaine i Stephena je od samog početka bio kontroverzan - dijelomično zbog činjenice da je Stephen zbog nje napustio svoju ženu s kojom je bio u braku 26 godina, a dijelomično zbog sumnji da se Elaine želi obogatiti na računa Hawkingove slave.

Druge medicinske sestre koje su se tijekom godina brinule za Stephena su 2004. godine izašle u javnost s optužbama da je Elaine emotivno i fizički zlostavljala Hawkinga. Kada je jedna od njih pročitala te vijesti, rekla je za Daily Mail da je to ne čudi te da je upravo zbog toga i ona prestala raditi za Hawkinga. "Etika naše profesije i njezin tretman su u potpunoj koliziji", rekla je tom prilikom anonimna medicinska sestra.

Policija je istražila te navode međutim nisu pronašli dokaze o zlostavljanju. Hawking je sam porekao da ga je Mason zlostavljala. Wilde je na medijske napise reagirala s indignacijom. "Bilo mi je zlo kad sam to čula. On je poseban čovjek, ali i ranjiv. Nadam se samo da će njegova djeca intervenirati i reći mu da treba nešto napraviti", rekla je Wilde. Mason i Hawking su se razveli nakon 11 godina braka, ali tom prilikom nisu naveli razlog za razvod.

Prema pisanju Vanity Faira, Mason je od braka s Hawkingom profitirala. Par je navodno bio vlasnik 3,6 milijuna dolara vrijedne kuće u Newnhamu, a nije poznato koliko je novaca Mason dobila od njegovih drugih izvora zarade.

Nije poznato je li Hawking imao oporuku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 04:45