EKSKLUZIVNO

PRVA ŠPIČEKOVA ISPOVIJEST NAKON PRETRPLJENOG INFARKTA 'Dva dana prije Stare godine, doma u miru gledam TV. Samo odjednom ne mogu do zraka...'

 Biljana Blivajs / CROPIX
 

Neposredno pred Staru godinu, u razdoblju kada većina ugostitelja ima najviše posla, Tomislav Špiček, chef restorana Kaptolska klet i Bracera, završio je u bolnici.

Omiljeno televizijsko lice, koje već 20 godina priprema delicije pred kamerama, pogodio je infarkt.

I tako umjesto da u kuhinji priprema novogodišnju večeru, Špiček je dočekao 2019. u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur. U bolnici ga nisu dugo zadržali, srećom nije bilo potrebe za tim, te su nakon dva ugrađena stenta 44-godišnjeg kuhara otpustili doma na kućnu njegu. Već nakon dva tjedna Špiček se vratio na svoje radno mjesto te ponovno radi punom parom, iako ponešto u slabijem tempu, kako nam je to otkrio u svom prvom intervjuu otkako su ga snašli zdravstveni problemi, a koji ovaj petak donosi tjednik Studio.

Uspio izgubiti deset kilograma

- Osjećao sam se bolje, a i dosadno mi je već bilo doma, nisam ja na to naviknuo, pa sam se vratio na posao. A i krenuli su pozivi s posla, nakon tri, četiri dana šparanja nisu znali kako da riješe neke stvari, pa je na kraju bilo i po desetak poziva na dan, a meni je lakše rješavati stvari kada sam tamo, na licu mjesta - govori Špiček, kojem infarkt koji ga je protresao prije par mjeseci nije ubio dobro raspoloženje, a bome ni smisao za humor. No, protresao ga je dovoljno da razmisli o svom načinu života i radnom tempu, koji je sve samo ne jednostavan. Tako trenutačno radi, umjesto deset sati na dan, oko sedam sati, a nakon izlaska iz bolnice uspio je izgubiti deset kilograma, premda nije bio na strogoj dijeti. Srećom, odreagirao je na vrijeme, makar je umalo prehodao infarkt, ne znajući što mu se dogodilo.

Zagreb, 260219.
Restoran Kaptolska klet.
Na fotografiji: Tomislav Spicek, chef restorana Kaptolska klet.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

- Dva dana prije Stare godine, negdje oko 22 sata, ja doma u miru gledam televiziju i odmaram se. Samo odjednom ne mogu do zraka. Ništa me ne boli, no ja sam bio kao riba na suhom. Par puta pokušam udahnuti i onda sam se prepao, jer nisam mogao. Ukupno je to trajalo nekih deset minuta, a kako sam bio sam doma, već sam htio nazvati Hitnu, no onda je sve najednom prestalo, kao da ništa nije bilo. I ujutro se dignem, odem kod mame po neke stvari, naravno s njom popijem kavu i zapalim cigaretu, idem u nabavu, pa opet kava i cigareta, i dođem u Kaptolsku klet i vlasniku Damiru Maletiću, opet uz kavu i cigaretu, ispričam što mi se dogodilo. Kaže mi on da idemo u Zajčevu (KB Merkur, op.a.), gore mu radi kum, pa neka me na brzinu malo pregleda. I tako se raziđemo, on doma, ja u kuhinju, zaboravim već na sve to, a on me zove za sat i pol da ‘kaj ga delam budalom, zašto nisam došao, da me u bolnici čekaju’.

Onda sam shvatio da moram ići. Iskreno, da nije inzistirao, ne bih ni išao, jer sam već radio u kuhinji. I sjednem u auto i odem, parkiram se i na Hitnoj mi izvade krvi. Nakon deset minuta vraćaju se s nalazima i kažu mi - nikud se ne mičite, imali ste infarkt - prepričava Špiček.

Da je stvar ozbiljna shvatio je tek tada, jer nisu mu dali ni hodati, nego su ga odvezli na odjel i krenuli s dodatnim pregledima. Dana 2. siječnja ugradili su mu dva stenta, a u svibnju ga očekuje još jedan zahvat, jer mu jedna žila također nije u redu.

- Uglavnom, da nisam s Damirom razgovarao na kavi ne bih ni išao doktoru, jer nisam taj tip. Kad me koljeno boli, pretrpim, čekam da prođe - objašnjava iskreno Špiček, kao što vrlo otvoreno priznaje da mu je sasvim jasno da nešto u svom životu mora promijeniti.

Blagodati mediteranske kuhinje

Cigaretu nije uspio baciti, ali je, tvrdi, smanjio njihov broj, sada je na nekih deset dnevno. I dalje mu zvoni telefon, zovu kolege i prijatelji da čuju kako je. Prvo vrijeme se, kaže, nije volio javljati, to ga je zamaralo. Nazvala ga je, naravno, i njegova ekipa iz RTL-ova showa “Tri, dva, jedan - kuhaj!”. Među njima i Ivan Pažanin, koji začudo, s obzirom na svoje televizijske prodike o blagodatima mediteranske kuhinje i maslinova ulja, nije Špičeku održao “predavanje”.

- A ne, Ivan je bio korektan, nisam slušao prodike. Pitao me kad ćemo se naći i popiti bevandu. Ali sam ja njega zezao - ‘Ivo, zbilja to nije u redu, čujem sa strane da sada jedva čekaš, ako bu emisija išla, da uzmeš moj stolac, da si me već prekrižio’ - smije se Špiček. Najbolje mu je pak bilo, nastavlja, kada mu je u bolnicu banuo Davor Dretar Drele.

- Bilo je jutro, taman je bio doručak, a ja ležim na odjelu poluintenzivne njege, nije baš da svatko može ući. I odjednom ugledam Dreleta koji je došao ne neku pretragu. I dok razgovaramo, on u jednom trenutku izvadi metar i počne me mjeriti. Ja ga pitam ‘pa kaj delaš?’, a on mi odgovara: ‘Čuo sam se s tvojim japom, hrastovina ti ne bu išla, nego u Pevecu je na akciji jelovina, tri kubika se dobije. A stari bu od hrastovine napravio namještaj’. Ja u šoku, a gospođa od svojih 65, 70 godina, koja je bila s nama u sobi, čeka da je odvezu na Rebro i vidi se da joj nije dobro, počne se smijati. E, koji je luđak taj Dretar. Na kraju su ga sestre potjerale - ispričao je Špiček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 21:30