POVRATAK IZ KINE

'Puno sam vježbao, znao sam da ću biti prvi od 600 matematičara svijeta'

 Ranko Šuvar / CROPIX

Naše “čudo od djeteta”, kako su ga mediji nazvali nakon prošlogodišnje pobjede na natjecanju u mentalnoj aritmetici, ove se godine kući vratio s još jednom zlatnom medaljom, koju je osvojio u Kini. Osmogodišnji Patrik Čudić tako je postao dvostruki prvak svijeta. Svečani doček priređen mu je jučer u Samoboru, gdje je Patrik prerezao omiljenu tortu od čokolade i podijelio je sa svima koji su ga došli pozdraviti.

- Puno sam vježbao za ovo natjecanje. Znao sam da ću biti prvi, a to sam govorio i roditeljima i profesorici. Svi oni su radili sa mnom i vjerovali u mene. Nisam išao tamo s ciljem da pobijedim druge, nego samog sebe. U Kini sam susreo neke prijatelje koje sam lani upoznao u Rusiji, a sprijateljio sam se i s nekim novim. U svakom slučaju, bilo je sjajno, ali sad se namjeravam odmarati i uživati u ljetu i ne pomišljati na matematiku barem mjesec dana - rekao je Patrik.

Na natjecanju u Kini sudjelovalo je šestotinjak djece iz 18 zemalja svijeta. U samo pet minuta riješio je sedamdeset zadataka, a zanimljivo je kako je, da bi došao do rješenja, svaki zadatak pretvorio u sliku u glavi. Tako zbrajao, množio višeznamenkaste brojeve, podizao brojeve na kvadrat...

S njim su u Kinu putovali njegovi roditelji Petra i Zoran, kao i trenerica Zvjezdana Budoš Mlinac. Došli su nekoliko dana prije natjecanja, kako bi se on aklimatizirao i opustio. No, kažu Petra i Zoran, on je sam sebi stvorio pritisak. Lanjsko zlato iz Rusije moralo je biti opravdano.

- Znali smo da je dobar, ali nismo znali kakva su druga djeca. Premda je on govorio da će biti prvi i bio je uvjeren u to, opet nismo očekivali da će biti baš najbolji na svijetu. Oduševljeni smo onim što je napravio - istaknuli su Petra i Zoran.

Patrikov uspjeh oduševio je i Branku Novosel, osnivačicu Otvorenog učilišta Littera, koja je metodu Aloha donijela u našu zemlju. Riječ je o programu koji Patrik pohađa, a zasnovan je na radu s abakusom, koji potiče razvoj mozga.

- Patrikovo dvostruko zlato povijesni je uspjeh Hrvatske! Svi koji radimo s djecom, svjesni smo koliki potencijal u njima leži, no Patrikova priča uz talent obuhvaća i mnogo truda i rada. Voljeli bismo kada bi ona nadahnula što više djece da prigrle Alohu kao teretanu za mozak - istaknula je Novosel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:55