LUCIJA AUŽINA

RADI U ŽUPANIJSKOM ODJELU ZA GOSPODARSTVO, A U SLOBODNO JE VRIJEME VIZAŽISTICA 'Sve je počelo kao hobi, a danas me na Instagramu prati 7.000 osoba'

 Nikolina Vukovic Stipanicev / HANZA MEDIA
 

Arsen Dedić je, svi znamo, bio nenadmašni cinik. U tom bi cinizmu nerijetko znao "okrznuti" i svoje kolege. Tako je za jednog od njih, koji se, uz glazbu, bavi novinarstvom i karikaturama kazao kako je "svestrano netalentiran"!

To, međutim, ne bismo mogli reći za našu sugovornicu. Lucija Aužina se nekad davno bavila manekenstvom, a danas je uključena u provođenje europskih projekata u Odjelu za gospodarstvo Šibensko-kninske županije. Ipak, njena je najveća strast šminkanje. U slobodno vrijeme, zato, radi kao vizažistica, piše Šibenski.hr.

Fraza bi bila da kažemo kako sve što dotakne Lucija pretvara u zlato. No, nije mala stvar kad skupiš više od sedam tisuća pratitelja na Instagramu u samo godinu dana. Pogotovo kad ti je to tek usputni posao.

Lucija nas uvjerava da je, barem privatno, društvene mreže uopće ne interesiraju. No, priznaje da bi bez njih puno manji broj ljudi znao za njezin studio "LAllure makeup".

Ljubav od djetinjstva

- Privatno se ne volim eksponirati, dijeliti svoj život s poznanicima na društvenim mrežama. Na svom profilu čak nemam ni pravo ime, da izbjegnem komuniciranje s nepoznatim ljudima. Zato sam imala velik otpor prema stvaranju Instagram i Facebook računa za potrebe šminkanja. No, na nagovor prijateljice, koja je uspješna poduzetnica, ipak sam to učinila. I pogodila. Posebno je snažan alat Instagram. Većina bukiranja ide preko njega. Bez njega, zapravo, na tržištu gotovo da ne postojiš! Istovremeno, dobro dođe za umrežavanje s drugim kolegama i povezivanje s cijelom tom vizažističkom industrijom - započela je našu ćakulu Lucija Aužina.

Nikolina Vukovic Stipanicev / HANZA MEDIA

Opsjednutost šminkanjem na Luciju je prenijela majka još dok je bila dijete.

- Često sam gledala mamu kako se šminka. U tinejdžerskim sam danima kriomice skupljala novac za školsku marendu da bih kupovala i proučavala beauty editorijale inozemnih modnih časopisa - sa smiješkom se prisjeća naša sugovornica.

Već je u tinejdžerskim godinama Lucija počela uređivati druge cure. Svoje prijateljice, prije noćnih izlazaka.

- Živjela sam za vikende kad bih mogla eksperimentirati na sebi i prijateljicama! Danas gotovo umrem od srama kad vidim svoje fotografije s 15 godina, na kojima izgledam kao Kleopatra ili Natalie Portman u "Ratovima zvijezda"! No, šminkanje prijateljica je i danas nešto u čemu najviše uživam - priznaje Lucija, koju prijateljice od milja zovu Lucko.

Stjecanje iskustva

Prvi ozbiljan korak u svijetu šminkanja napravila je kad je asistirala na modnim događanjima "Cro-a-Porter" i "Fashion.hr".

- Nekoliko godina sam asistirala na tim velikim modnim događanjima. Bilo je uzbudljivo kreirati neke nove izglede. Surađivati s kreatorima i modelima. Steći iskustvo u tom dijelu beauty industrije. Međutim, draže mi je kad sam jedan na jedan s klijenticom. Kad se u sat vremena mogu posvetiti samo njoj - ističe Aužina.

Cure je danas angažiraju za različite prigode. I to ne samo Šibenke.

- Nekad su to bila uglavnom vjenčanja i maturalne zabave. Dalmatinke se danas sve više šminkaju za rođendanske proslave, noćne izlaske, krštenja, djevojačke zabave. Čak i za izradu osobne iskaznice, jer svi grozno ispadnemo na njoj, a tu fotografiju moramo gledati idućih deset godina - govori nam simpatična Lucija, koja je uspješna i zbog toga što shvaća sve zahtjeve svojih klijentica.

Dosad, međutim, nije imala nijednog muškog klijenta!

- Muškarci mi ne dolaze na šminkanje, iako to nije ništa neobično u današnjem svijetu! To bi me vjerojatno zbunilo, jer, unatoč modernim vremenima, i dalje uz muškarca vezujem sliku šutljivog Clinta Eastwooda u prašnjavim čizmama, kako pije kavu iz latene čaše - slikovito će Lucija.

Neutralni tonovi

Trendova se, međutim, i te kako drži, a u tome joj pomaže suradnja s drugim vizažisticama.

- U stalnom sam kontaktu s uspješnim vizažisticama diljem svijeta. Često izmjenjujemo nove proizvode, na koje smo naišli. Imam odličnu komunikaciju i s vizažistima u Šibeniku. Znamo uskočiti i pomoći jedna drugoj, kad su u pitanju izuzetno velika događanja - kaže vlasnica "LAllure makeup" studija.

Kad je riječ o stilu šminkanja, Šibenke prate trendove.

- Naše cure vole izraziti konture lica, naglasiti oči, ali najviše od svega prozračan ten i šminku koja će istaknuti njihovu prirodnu ljepotu - opisuje nam Lucija.

Svoj stil, pak, opisuje pomalo samozatajnim.

- Moj je stil u svemu samozatajan, pa sam takva i u šminkanju. Za razliku od mojih mladih "Kleopatra" dana, na meni se rijetko vidi šminka. Uglavnom su to sve neutralni tonovi kojima tek malo naglasim oči ili usnice - otkrila je naša sugovornica.

Ford Supermodel

Prije nego je postala vizažistica Lucija Aužina bila je i manekenka. Lijepo lice i više nego "pristojna" visina (185 cm) doveli su je do finala natjecanja Ford Supermodel.

Nikolina Vukovic Stipanicev / HANZA MEDIA

- To mi je bila još jedna velika strast dok sam bila tinejdžerica. No, uvijek mi je najzanimljiviji dio bio susret s vizažistom. Tada bih često ćirnula u kozmetičke torbice i skupljala beauty trikove - kaže nam atraktivna brineta.

Za kraj smo ostavili priču o njenom poslu u Odjelu za gospodarstvo Šibensko-kninske županije. Lucija Aužina za Županiju provodi EU projekte, a angažirana je i kao evaluatorica pri Agenciji za mobilnost.

- Već skoro deset godina radim u Županiji. Volim svoj posao, jer je izuzetno dinamičan. Daje mi priliku da učim i upoznajem ljude, druge gradove i države - ukratko će Lucija.

A druge gradove i države nije tek tako spomenula. Naša je sugovornica strastvena putoholičarka, koja izvan granica Hrvatske najčešće putuje sama!

- Putovanje je nešto, na što bih uvijek potrošila i zadnju kunu! Koristim putovanja da se "resetiram" od svakodnevice. To je vrijeme kad se opuštam beskompromisno! Prošla sam skoro cijelu Europu. Sada me više privlači Amerika. Nakon Los Angelesa i New Yorka, plan mi je posjetiti Miami. Da vidim kakva je to klima gdje Don Johnson nosi dugi sako, ali ipak zavrne rukave ha-ha - za kraj će Lucija u svom šaljivom stilu.

Moja 'must have' oprema

Kao i gotovo svaka djevojka, i Lucija u torbi ima "opremu" za šminkanje bez koje nigdje ne ide.

- Za mene je "must have" Estee Lauder Maximum cover kamuflaž za prekrivanje sitnih nepravilnosti, Golden rose 223 olovka za usne, za sve nas koji volimo malo prijeći preko ruba, Iconic London highlighter, koji u sebi nema nikakvih komedogenih sastojaka, Maybelline Lash sensational maskara, te MAC-ova najpopularnija Teddy olovka za oči.

Nikolina Vukovic Stipanicev / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:48