VANESINA BORBA

'SAMO ŽELIM BITI POPUT SVIH OSTALIH DJEVOJČICA...' Potresna priča o iznimno hrabroj Vanesi koja bitku za svoje zdravlje vodi cijeli život

Majka Kruna s kćeri Vanesom moli za pomoć
 Obiteljski album/Podravski.hr
 

Kad su prije 14 godina supružnici Kruna i Dragan Dolenec iz Koprivnice postali roditelji malenoj Vanesi, život im se ispunio radošću, ali istovremeno i ogromnom količinom tuge jer je odmah nakon rođenja krenula borba za njezino zdravlje.

Vanesa se, naime, rodila s rijetkom anomalijom kloakom, izvađene su joj maternica i rodnica, iza nje je 13 operacija, pola života je provela u bolnici, pred njom je još niz bitaka, od rekonstrukcije cijelog urološkog trakta do transplantacije bubrega. Njezino trenutačno mjesto boravka je KBC Rebro, a njezin otac Dragan, sluđen totalnom nemoći da pomogne kćeri, nazvao je u srijedu Ured predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović u nadi da će mu pomoći.

No umjesto do predsjednice, došao je tek do tajnice ureda koja ga je uputila da predsjednici pošalje dopis pa je revoltirano poručio: “Ma, najbolje bi bilo da ja odem na Rebro, bacim bombu i zakoljem doktora”. Dolenec je ubrzo uhićen te mu je na prijedlog Državnog odvjetništva određen jednomjesečni pritvor.

Teško stanje

Draganova supruga Kruna tvrdi kako njezin muž nije u stanju takvo što počiniti, nego da je to izrekao u očaju. Dolenecovi, naime, svakodnevno gledaju kako im se kći bori za život pijući 15 vrsta lijekova na dan, a njihova nenadana agonija krenula je, zapravo, još dok je Kruna bila u osmom mjesecu trudnoće, kad su u bolnici vidjeli da beba nema debelo crijevo ni mjehur, da joj se jedan bubreg osušio, da ima dvije maternice i dvije rodnice.

Budući da nema refleks kojim bi sama osjetila da mora obaviti malu nuždu, pet puta dnevno se kateterizira. Njezino je stanje vrlo komplicirano, posebno zato što joj je nedavno otkazao jedini bubreg kojeg ima. To znači da će morati na dijalizu, što komplicira njezinu situaciju. Rješenje nije ni transplantacija bubrega jer Vanesa nema mokraćni mjehur.

Roditelji su uvjereni da joj je jedina nada operacija u Cincinnatiju kod liječnika dr. Eugenea Minevicha i dodaju kako njezini “liječnici s Rebra ne žele dati preporuku HZZO-u za liječenje u SAD-u”.

No, kako doznajemo, upravo taj je liječnik prije četiri mjeseca pregledao djevojčicu u Dječjoj bolnici u Klaićevoj i dao tzv. drugo mišljenje. Tada je rečeno da djevojčica “nije kandidat za kirurško liječenje jer još nisu iscrpljene sve mogućnosti za njezino neoperacijsko liječenje”, što, ne bi li joj pomogli, čine liječnici na Rebru. U četvrtak je na Rebru vezano uz slučaj Vanese bila inspekcija HZZO-a koja je utvrdila da u liječenju nije bilo propusta.

Hrabra Vanesa, pak, ima samo jednu želju. Biti poput ostalih djevojaka te da i sama postane majka.

Poruka predsjednice

S Pantovčaka su poručili da su upoznati sa slučajem još od kolovoza 2017. i kako su učinili sve što je u njihovoj moći da pomognu ovoj obitelji. Predsjednica je u poslijepodnevnim satima četvrtka i osobno došla u bolnicu u posjet oboljeloj djevojčici te joj je donijela dar.

- Budući da je riječ o maloljetnici, ne mogu govoriti o Vanesinu zdravstvenom stanju, ali mogu potvrditi da je tim njezinih liječnika promptno reagirao i da rade sve u svojoj moći. Drago mi je da djevojčica dobro izgleda i da se dobro i hrabro drži. Tijekom sutrašnjeg dana roditelji će dobiti njezin nov plan liječenja i korake koje će predložiti majci i na kraju će roditelji odlučiti - rekla je za Jutarnji list predsjednica, dodajući da želi sve najbolje njezinim roditeljima, pa i ocu koji je zbog prijetnji završio u zatvoru.

- DORH je pokrenuo postupak protiv njega u koji se ne smijem i ne želim miješati. Razumijem njegovo emocionalno stanje, no izrekao je ozbiljne prijetnje ne na moj račun, nego na račun djelatnika bolnice. To je nešto po čemu je policija morala postupiti i treba razriješiti to u okviru zakona. Želim mu sve najbolje. Doista suosjećam s njim, mogu razumjeti njegovu bol. Jedino mi je žao što se nije predstavio kad je zvao. Tek smo kasnije saznali o kome se radi. Da se u startu predstavio, drugačije bi se reagiralo - rekla je Grabar-Kitarović.

'Predsjednica mi je donijela medvjedića'

Vanesa je u četvrtak u kratkoj izjavi za RTL opisala svoj susret s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović.

- Mi smo se upoznale, donijela mi je jednog medvjedića i zaželjela mi je da konačno ozdravim i rekla mi je da će sve biti u redu. Meni je želja da konačno ozdravim, da mi se vrate svi organi koji su mi oduzeti i želim da se samo riješi ta transplantacija bubrega i da mi se riješi taj mjehur i da budem kao svaka normalna djevojka i da sve prođe kako treba, izjavila je Vanesa za RTL. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:33