MIA DEKOVIĆ

ŠIBENČANKA KOJU SU PROGLASILI NAJBOLJIM TURISTIČKIM VODIČEM 'U ovom poslu morate biti spremni na sve. Najluđe pitanje postavila mi je jedna Japanka'

 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX
 

Stigao je e-mail iz Hrvatske turističke zajednice. Tako sam saznala da me struka proglasila najboljom. Priznajem, suze su mi potekle... Kako ne bi?! A tek trema... Neopisiva trema me je u valovima obuzimala cijelu tu večer na Hvaru prilikom dodjele turističkih nagrada. U životu mi srce nije tako jako lupalo, činilo mi se da će iskočiti. Sat i pol vremena trajao je cijelu vječnost. Taman bih pomislila da sam se uspjela smiriti, kad bi sve krenulo ispočetka...Trenuci su to koji se zauvijek pamte.

Tim se riječima mlada Šibenčanka Mia Deković prisjetila nedavnih "Dana hrvatskog turizma" na kojima je u svojoj kategoriji proglašena najboljim turističkim vodičem u Hrvatskoj. Za zaključak da je nagrada "Čovjek - ključ uspjeha" stigla u prave ruke i da su (na prijedlog Županijskog TZ-a), članice i članovi Udruge turističkih vodiča "Mihovil" iz Šibenika dobro znali koga kandidiraju za to prestižno priznanje, svakome tko tu branšu poštuje, ne bi trebalo dugo, piše Šibenski.hr.

'Aha efekt'

Nježna plavokosa Šibenčanka srdačnog osmijeha jednostavno plijeni svojom otvorenošću i komunikološkom lakoćom, ali i finom dozom decentnosti i one prepoznatljive, rafinirane šibenske gracioznosti. Profesorica engleskog i talijanskog jezika, a od prije dvije godine i ovlašteni sudski tumač ta dva svjetska jezika, u turističke je vode, kaže, "uplivala" i prije nego što je stekla diplomu Zadarskog sveučilišta, piše Šibenski.hr. Dogodilo se to prije punog desetljeća, na trećoj godini studija.

- Sjećam se te studentske kave kada se, nekako spontano, nametnula tema o turističkim vodičima. Kako sam uvijek tragala za nečim čime se, uz osnovni posao i prevoditeljstvo, još mogu baviti, doživjela sam pravi "aha efekt". Odlučila sam upisati seminar u Šibeniku i paralelno polagati ispite na faksu i pratiti ispitni program za vodiče. A i taj se program sastojao od nekih 10-ak nimalo bezazlenih ispita. Iz sadašnje perspektive, mogu kazati da to uopće nije bilo jednostavno.

No, tada je sve to jednostavno teklo, ta "paralelka" u Zadru i Šibeniku. Nakon tog ispitnog "slaloma" počela sam raditi i malo-pomalo, dan za danom, iz sezone u sezonu napredovati, nadograđivati znanje, "brusiti" vještine. Kad se samo sjetim tih svojih početaka... Nije bilo lako stati pred grupu od 30 do 50 osoba. Bilo je treme, ali bi je uvijek prevladao entuzijazam. Uvijek su bili prisutni volja i želja za stjecanjem novih iskustava. Jer, taj posao stvarno podrazumijeva cjeloživotno učenje i posvećenost - smatra Mia.

Elementi psihologije

Nagrada joj je, kaže, potvrda da dosadašnji rad, trud i zalaganje nisu prošli nezamijećeno i da svoj posao obavlja na najbolji način. S druge strane, ona znači i odgovornost i obavezu i prema gradu i prema svojoj Udruzi čije članice i članove cijeni i poštuje. Uostalom, i prema svojim Šibenčanima i njihovim gostima. Jer visoki stručni standard valja održati i unaprjeđivati.

- U poslu turističkog vodiča morate biti spremni na sve. Baza je odlično poznavanje jezika, ali i vještina interpretacije, govorništva, bogata podloga znanja iz područja kulturno-povijesne baštine, povijesti, zemljopisa, društveno-političke scene, kulture, gastronomije, enologije, botanike... Valja se u nekim situacijama poslužiti i elementima psihologije. Svaka je grupa različita. Nikad ne znate za što se netko može zanimati... Bude ponekad i prilično egzotičnih pitanja. Jedna pratiteljica grupe japanskih turista, tako, pitala me koliko je težak "Jadrolinijin" trajekt... - nasmijala se od srca sugovornica.

Nije se sramota ponekad poslužiti i internetskim pretraživačem. Ali to je u ekstremnim slučajevima - ono baš kad zagusti... U pravilu se Mia služi "googleom" koji je "pospremljen" - u glavi! Rijetko će posegnuti za mobitelom. Najveće zadovoljstvo joj je, priznaje, vidjeti sretne goste i čuti njihove komentare i komplimente na račun vođenja.

Čari posla

- To je jedna savršena potvrda rada. Lijepo je to čuti. Obogaćujete se kao osoba i kao profesionalac, upoznajete nove ljude, kulture, nacije, ostvarujete nove kontakte. S druge strane tim dragim gostima ste, na neki način, ambasador svog grada, svoje države. Predstavljate je svojim znanjem i sposobnostima.

Visoki su to emocionalni doživljaji kada slušači reagiraju na činjenicu kako su u prvom samorodnom hrvatskom gradu sa četiri povijesne tvrđave i dva UNESCO-ova spomenika kulture, gradu koji je prvi na svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu električnu energiju, čija gotičko-renesansna katedrala plijeni nevjerojatnom ljepotom, koji je još u srednjem vijeku brinuo o svojim mačkama i psima kamenim zdjelicama uklesanim u temelje palače Marenzzi... To su samo neki detalji na koje gosti oduševljeno reagiraju, koje zapamte. A takvih je podataka, spretno povezanih u zanimljivu priču, zapravo, bezbroj. Stalno se nadograđuju i na jednom ih mjestu sigurno nigdje nećete pronaći. U tome je čar i ljepota ovog posla...

Glazbeni temelji

Zanimljivo je da je Mia samostalna poduzetnica još od 2012. godine. Otvorila je obrt za usluge u turizmu i intelektualne usluge "Mia" koji sasvim solidno brodi poslovnim vodama. Mia ima i iznadprosječne glazbene temelje. Završila je osnovnu glazbenu školu, a klavira se ni danas ne odriče. Širok je spektar njezinih glazbenih interesa.

Obožava, recimo, klasičnu glazbu. Favoriti su joj Debussy i Satie... Ljubiteljica je salse i klasičnih plesova, a "uguglate" li njezino ime, uvjerit ćete se kako znade okupiti i te kako pametnu ekipu koja će, bez po muke, osvojiti pobjedu na Pub kvizu u "Azimutu". Makar je to pošlo za rukom postavi naziva "Mia i sile zla". Kilometražu ostvarenu pješačenjem i turističkim rutama, pak, "pegla" pilatesom. Na trčanje i ne pomišlja. Nakon 15-ak kilometara pješačenja, takva aktivnost, kaže, baš i nije privlačna. Stiže se Mia ostvariti i u ostalim svojim hobijima.

- Obožavam kazališne predstave, filmsku umjetnost, veliki sam fan Nikole Tesle... Kad uspijem pronaći slobodno vrijeme, volim otići u Zagreb, posjetiti muzeje, izložbe, koncerte... Uživam u putovanjima, ali cijenim i kvalitetne putopisne emisije. Rick Steves, recimo, ima odlične emisije o putovanjima i destinacijama. Sretna sam kada upoznajem različite kulture i ljude različitih profila i iz svega nastojim izvući maksimalnu pozitivu - zaključuje.

Dojam je da je to isto, pri izboru najvodičkinje Hrvatske, ove godine uspjelo i Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:57