SOON-YI PREVI N

ŠOKANTNA ISPOVIJEST NAKON DESET GODINA ŠUTNJE Progovorila posvojena kći Mije Farrow koja se udala za svog očuha Woodyja Allena

 REUTERS

Soon-Yi Previn, supruga Woodyja Allena, nakon desetljeća šutnje dala je intervju Vultureu, u kojem je progovorila o optužbama za zlostavljanje Mije i Dylan Farrow, upućenima njezinu suprugu, svojem djetinjstvu i medijskoj percepciji njezine i Allenove veze.

Prije onoga što je rekla u intervjuu važno je razumjeti nevjerojatnu pozadinu cijele priče i odnos njezinih protagonista. Pretpostavlja se da je Soon-Yi Previn 47-godišnjakinja, što je procijenjeno skeniranjem njezinih kostiju, s obzirom na to da je rano ostala siroče pa njezin pravi datum rođenja nije poznat. Nakon što ju je majka napustila (iako u ovom intervjuu Soon-Yi priča o tome kako je ona sama kao 5-godišnjakinja jednostavno otišla od kuće), lutala je ulicama rodnog Seoula i hranila se ostacima hrane u smeću.

Promijenili zakon

Nakon nekog vremena završila je u sirotištu, glumica Mia Farrow i glazbenik André Previn htjeli su je posvojiti, što nisu mogli jer je u SAD-u tada na snazi bio zakon koji dozvoljava samo dva internacionalna posvojenja, no malena se Soon-Yi jako svidjela paru pa su se angažirali oko izmjene zakona, što im je na kraju i uspjelo te je Južnokorejka 1978. završila u njihovu domu.

Djevojčica je imala problema s učenjem, a u trenutku kada je došla u novu obitelj vrlo je teško pričala. Farrow je u to vrijeme imala troje biološke i dvoje posvojene djece s Previnom, a poslije je nastavila s usvajanjima i rađanjem pa se sveukupan broj djece popeo na 14.

Par se godinu dana nakon što su usvojili djevojčicu rastao, a Mia Farrow nedugo nakon toga počela je vezu s Woodyjem Allenom.

Redatelj je posvojio dvoje njezine djece, Dylan i Mosesa, kojima je, objasnio je, doista bio očinska figura, dok s ostatkom djece nije bio pretjerano povezan.

Sve do 1991., kada prekida vezu s Farrow, a počinje onu sa Soon-Yi Previn. Farrow je kasnije tvrdila da su njezina kći i bivši suprug bili u vezi i za vrijeme trajanja njihova braka, što je zaključila prema polaroidnim golišavim fotografijama Soon-Yi koje je snimio Allen.

Soon-Yi i Allen otada su bili u vezi, 1997. su se i vjenčali, a kasnije i usvojili dvoje djece. Previn je nakon godina šutnje odlučila progovoriti zbog optužbi za zlostavljanje Mije i Dylan Farrow upućenih Allenu, zbog kojih su brojni glumci odbili angažmane u njegovim filmovima, a neki su se čak i javno ispričali zbog toga što su s njim prije surađivali.

- Ovo što se dogodilo Woodyju jako je uznemirujuće, toliko nepravedno. Mia je iskoristila #metoo pokret i isparadirala s Dylan kao žrtvom. Cijela jedna generacija sluša o tome, a ne bi trebali - objasnila je svoje viđenje Previn, koja je vrlo iskreno progovorila o cijelom tijeku svojega života.

- Borila sam se za preživljavanje otkako sam bila novorođenče. Sjećam se da smo bili ekstremno siromašni. Bez namještaja u kući, ičega. Samo mama i ja u prostoriji. Imali smo i dvorište, gdje sam provodila većinu svojeg vremena. A potom sam odlučila pobjeći. Znala sam da ovo ne može biti doživotno, da vani mora biti nečeg boljeg - podijelila je svoje uspomene iz prvog doma. Podsjetila se i dana koje je provela kod Farrow. Odnos njih dvije simbolično je opisala “kao ulje i vodu”.

- Prvi put me kupala u sobi korejskog hotela. U sirotištu smo imali veliku kadu u kojoj smo se svi skupa kupali pa me sada bilo strah samu ući u kadu. Umjesto da je napravila ono što bi svatko - da je ona ušla u vodu, stavila neke igračke, pružila ruku da pokaže da je sve u redu - ona me samo ubacila unutra - ispričala je, dodajući da je Mia imala favorite među djecom, u koje Soon-Yi nije spadala. Dapače, pred njom je pričala o tome kako bi možda bilo dobro da je “proslijede” u neki drugi dom, a maltretirala ju je i fizički - čestim okretanjem naglavačke, bacanjem drvenih blokova na kojima je učila abecedu i drugih predmeta iz kuće.

Zbliženi optužbama

Progovorila je i o ranom odnosu s Allenom, objašnjavajući da on kao Mijin dečko nikada nije spavao u njihovoj kući, imao tamo četkicu za zube ili odjeću, zbog čega ga nikada nije ni doživljavala kao očinsku figuru. Njihova je romansa počela kad su skupa krenuli na utakmice Knicksa, što je bio Mijin prijedlog - djevojka je bila vrlo introvertirana, a Allen je uvijek tražio nekoga tko će s njim gledati košarku. Kako su oboje objasnili, svoj su odnos počeli smatrati pravom vezom tek nakon što je izašao u javnost jer su ih upravo užasne optužbe jako zbližile.

Intervju je izazvao velike kontroverze, a brojni su gnjevni na činjenicu da ga je radila Daphne Merkin, dugogodišnja Woodyjeva prijateljica, te na to da je Allen bio prisutan na svim razgovorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 05:22