ŽIVOT S PUMPICOM

TENA I DARIO PROTIV BOLESTI SE BORE SPORTOM 'Brže se umaramo i teže dišemo, no unatoč astmi mi smo pravi sportaši'

Tena Condor
 Matea Petrovic / HANZA MEDIA
Tena i Dario treniraju od malena i često na treninzima moraju posezati za pumpicom, no to ih nije spriječilo da redovito vježbaju

Jak kašalj koji je ponekad na granici s gušenjem, otežano disanje, piskanje u prsima, osjećaj nedostatka zraka i slabost - tako astmatičari opisuju svoju svakodnevicu.

- I pumpica. Uvijek i svugdje uz mene – dodaje Tena Condor, 15-godišnja zagrebačka gimnazijalka koja se već devet godina bavi ritmičkom gimnastikom.

Unatoč astmi koja joj je dijagnosticirana u vrijeme kada je kretala u prvi razred osnovne škole, Tena šest puta tjedno po tri sata na dan provodi na fizički zahtjevnim treninzima gdje izvodi vježbe koje zahtijevaju snagu, fleksibilnost, ravnotežu i kontrolu. Najgore joj je u veljači.

- Imam alergijsku astmu uzrokovanu alergijama na brezu, ljesku, pelud i trave. To traje od kraja prvog pa do šestog mjeseca, a najgore je u veljači. Teže dišem i lakše se umorim na treninzima, a znam imati i jače napadaje kada moram posegnuti za pumpicom - prepričava Tena koja spada među pet do osam posto populacije djece u Hrvatskoj koja prema zadnjim istraživanjima boluju od astme, što se smatra umjerenom vrijednošću. Kaže da joj je u vrijeme sezone alergija najgore prilikom fizičkih napora, ali i po noći, kada se smiri.

Treba jačati pluća

- Iako redovito koristim lijekove, kada dođe do jakog napadaja ni oni ne pomognu dovoljno brzo. To se dogodi jednom ili dva puta godišnje – kaže Tena i dodaje da je napadaj, srećom, nikad nije uhvatio za vrijeme natjecanja. Iako se Tenini treninzi ritmičke gimnastike čine poprilično fizički napornim za jednu astmatičarku, pedijatrica Iva Mrkić Kobal uvjerava nas da je, suprotno uvriježenom mišljenju, bavljenje sportom višestruko korisno.

- Astmatičarima se preporučuje bavljenje sportom jer dovodi do jačanja dišne muskulature i povećanja kapaciteta pluća, omogućuje lakšu socijalnu integraciju, a razvija i njihovo samopouzdanje – rekla je pedijatrica Mrkić Kobal koja u zagrebačkoj bolnici Srebrnjak radi s djecom oboljelom od respiratornih bolesti, a danas će u povodu Svjetskog dana astme, koji se obilježava svakog prvog utorka u svibnju, kroz razne edukacije i zabavne manifestacije upoznati i naučiti djecu i roditelje kako živjeti s tom kroničnom bolesti, te širiti svijest o zdravijem načinu života.

- Astma je upalna bolest dišnih puteva i po naravi je kronična, što u prijevodu znači da se ne može u potpunosti izliječiti, no zbog navedenog se trudimo postići potpunu kontrolu bolesti kako oboljeli ne bi imao ograničenja u svakodnevnom životu – objašnjava Mrkić Kobal.

Zagreb,  280417.
Bazen Utrine.
Dario Buric, mladi plivac koji redovito trenira bez obzira na astmu.
Na fotografiji: Dario Buric.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / HANZA MEDIA
Dario Burić

To se trudi postići i 15-godišnji Dario Burić iz Zagreba koji sve vrijeme kada nije na nastavi u Prvoj tehničkoj školi Tesla, provodi u vodi. Dario ima astmu i zbog toga jako teško diše jer mu je smanjen kapacitet pluća, no to ga ne sprečava da već devet godina redovito trenira plivanje.

- Ponekad mi bude jako teško i ne mogu doći do zraka. Zato i trener uvijek u džepu ima pumpicu Ventolina. Znam da bi moglo biti opasno da me jak napad uhvati dok sam baš u bazenu, no na sreću nemam toliko jake napadaje. Uvijek mogu sam održati napad pod kontrolom, a i nije mi uvijek jednako teško. Najgore je u travnju – prepričava Dario koji kao i Tena boluje od alergijske astme, a reagira na brezu, ambroziju, pelud i trave. No, alergijska astma samo je jedna od nekoliko vrsti astme.

Individualno liječenje

- Astma je zapravo skupni naziv za različite tipove iste bolesti koji se manifestiraju na isti način. Tako razlikujemo alergijsku i nealergijsku astmu: virusno induciranu, naporom induciranu, noćnu astmu, astmu vezanu uz pretilost, profesionalnu astmu i druge, no svakako je najčešća alergijska astma - rekla je pedijatrica Mrkić Kobal, dodavši da se ona može manifestirati tijekom cijele godine ili pak samo u određenom periodu, ovisno o vrsti i broju alergena na koju je osoba preosjetljiva.

- Alergija se sada proširila i na ambroziju i na pseću dlaku. A baš sam s mamom pregovarala o nabavci peseka – tužno će Tena kojoj je na nedavnom pregledu otkrivena preosjetljivost na još dva alergena, uz konstantna četiri koja je muče od ranog djetinjstva.

Riječ stručnjaka: 9 savjeta za kvalitetniji život
  • Redovito uzimajte lijekove
  • Izbjegavajte boravak uz alergene koji potiču bolest
  • Naučite metode samopomoći lijekovima, načinom disanja ili položajima tijela
  • Ne pušite i ne boravite u zadimljenim prostorijama
  • Ne sramiti se astme, nemojte je ni skrivati. Obavijestiti tete u vrtiću, profesore u školi, kolege u radnoj sredini, kako bi se djetetu moglo pomoći
  • Izbjegavajte boravak na izrazito hladnom, vlažnom ili vrućem zraku
  • Kućne ljubimce držite izvan kuće
  • Uklonite iz doma sagove, redovito zračite prostorije
  • Bavite se sportom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:36