RANKA HORVAT

TV UREDNICA KOJA 25 GODINA IZABIRE STRANE SERIJE NA HTV-u Obično dobro pogađa ukus domaće publike, ali priznala je da je jednom i gadno pogriješila

Neupućeni će reći da HRT-ova urednica Ranka Horvat ima posao iz snova. Gleda, odabire, otkupljuje i planira emitiranje stranih igranih serija, mini serija i telenovela.

- U pravu su oni koji misle da radim posao iz snova, ali... Uvijek je taj neki ‘ali’. Naime, u ovom poslu i odgovornost je velika: puno je termina (a time i novca) za koje sam odgovorna. Ako se prema poslu i prema javnome servisu u kojemu radite odnosite pošteno i profesionalno, ima tu i nesanice. Uistinu volim posao koji radim, pa mogu satima gledati nove programe, pogledam čak i one lošije kvalitete kao i one za koje znam da nisu za javni servis ili za koje nemam odgovarajući termin. To mi je i najdraži dio posla - govori Ranka Horvat koja tvrdi kako nema tajne za uspješnu selekciju inozemnih serija.

Europa u usponu

- Doista nema tajne. Morate pogledati sate i sate i dobrih i loših programa. Posljednjih godina pravo je zadovoljstvo raditi ovaj posao jer ima sve više dobrih sadržaja, osobito europskih. Prije deset do petnaest godina prevladavali su američki i programi iz engleskog govornog područja. U zadnjih deset godina to se promijenilo. Svjedočili smo svjetskom uspjehu skandinavskih serija (Nordic Noire), “Borgen”, “Ubojstva”, “Most”, “Nasljednici”)... Gledali smo i odlične francuske serije: “Spirala zločina”, “Svjedoci”, “Duhovi”. Od njemačkih svakako bih izdvojila mini serije “Naše majke, naši očevi” ili “Njemačka 83”, a sada čekamo “Babylon Berlin”. Naravno, prisutna je i tradicionalno odlična britanska produkcija poput mini serija “Vera”, “Sherlock”, “Downton Abbey”, “Umorstva u Midsomeru”, “Nestali”, “Nezaboravljeni”...

Nakon vrlo dobre ruske mini serije “Brigade”, koju smo prikazali prije desetak godina, ruska nacionalna televizija ponudila nam je i nedavno emitiranu “Katarinu Veliku” koju su gledatelji HRT-a odlično primili. Kupujemo i novu, rusku mini seriju “Anu Karenjinu”. Koliko su serije postale prestižan, pravi televizijski proizvod govori i činjenica da se već godinama i velika glumačka imena rado prihvaćaju tog zadatka. Od Kifera Sutherlanda u “24” do Tima Rotha u “Rillingotn Placeu” i Tin “Staru”, Elisabeth Moss u “The Handmaid’s Tale”, Susan Sarandon i Jessica Lange u “Feudu” ili Reese Witherspoon i Nicole Kidman u “Big little lies”.

Start 1977. godine

Nadalje, vrlo je važno odabrati pravi termin emitiranja vodeći računa o gledateljima. Da bi serija bila uspješna, odnosno zapažena kod naših gledatelja, jednako je važan kvalitetan izbor programa kao i odgovarajući termin - napominje urednica koja je 1977. godine kao studentica počela honorarno raditi na tadašnjoj Televiziji Zagreb.

Prvo kao asistentica režije u tada slavnom Obrazovnom programu Televizije Zagreb gdje je puno naučila o televizijskoj proizvodnji. Nekoliko godina bila je asistentica režije u Dramskom programu, pa realizatorica u Filmskom programu. Od godine 1987. urednica je u Filmskom programu, a kasnije u Stranom serijskom programu.

Izbor i termini

- Počela sam s crtićima, kasnije sam, zajedno s kolegom Tomislavom Kurelcom, uređivala emisiju ‘Moderna vremena’, a godine 1993. počinjem raditi ‘posao iz snova’ i postajem urednica zadužena za izbor stranih serija na HRT-u - govori Ranka koja programske sadržaje bira prema kriteriju kvalitete, interesima publike i potrebama programa.

- Za dnevne termine iz dana u dan biram ‘lakše’ sadržaje, obiteljski orijentirane teme, kao ‘Gorski liječnik’ ili ‘lagane’ krimiće kao što su ‘Poirot’ ili ‘Detektiv Murdoch’. Za večernje termine i dalje ću nastojati pribaviti dobre policijske priče, različite, prestižne serije kao ‘Igra prijestolja’, ‘Taboo’, ‘Viktorija’, ‘Domovina’, ‘Dr. Foster’... Ponekad čujem i kritike da kaskamo za svijetom, a ti su prigovori tek donekle u pravu. Naime, vrlo često baš kod serija o kojima svi govore imamo tzv. holdback od najčešće 12 mjeseci.

Prednost pri nabavi takvih serija uvijek imaju pay TV kanali ili kanali koji su u vlasništvu distributera. Nekada je to bilo drugačije, poštovali smo američko pravilo po kojem je dozvoljeno emitiranje 8 tjedana od emitiranja u SAD-u - objašnjava Ranka Horvat, prisjećajući se kako je prva serija koju je odabrala za HRT-ovu publiku bila “Bodies of Evidence” (Dokazi), policijska drama u kojoj je detektiva Ryana Walkera igrao mlađahni, prezgodni George Clooney. Koja je od serija što ih je tijekom karijere odabrala imala najveći odjek kod publike?

Telenovele

- Teško je to reći. Ali davnih dana, kada smo počeli u ljetnim večerima s prikazivanjem talijanske serija ‘Čarolija’, na glazbu najavne špice praznile su se ulice. U svoje vrijeme bili su to ‘Newyorški plavci’, ‘Obitelj Soprano’, ‘OZ’, ‘Žica’, ‘Dosjei X’, ‘Hitna služba’, ‘CSI’, ‘Momci s Madisona’, ‘Deadwood’. ‘Umorstva u Midsomeru’ imaju stalnu publiku. Od novijih programa, televizijski su hitovi ‘Povrh jezera’ slavne Jane Campion, ‘Igra prijestolja’, ‘Downton Abbey’, ‘Vikinzi’, ‘Doctor Foster…’ telenovele ‘Stočar,’ ‘Esmeralda’, ‘Divlje srce’, ‘Marisol’, ‘Naša zemlja’. Odlično je bila primljena i australska serija ‘Mjesto koje zovem dom’, a upravo sam saznala da u 2018. nastavljaju sa snimanjem - govori Ranka Horvat.

Je li tijekom dugogodišnje karijere ikad imala pogrešnu procjenu, tj. je li na program ikad uvrstila seriju za koju je mislila da će biti puni pogodak, a ispostavila se kao ćorak?

- Mislila sam da će ‘Dr. Queen, žena vrač’ s Jane Seymour biti hit. Nije bila hit, a prikazivala se u elitnom terminu, nedjeljom u 20 sati. Još mi nije jasno zašto je propala - prisjeća se urednica koja zna kakve serije publika u Hrvatskoj najviše voli.

Njezini favoriti

- Ako gledamo izvješća o gledanosti, Hrvati najviše vole turske sapunice. Zašto? Mislim da je to pitanje za sociologe - kaže HRT-ova urednica koja, naravno, ima svoje favorite među serijama.

- ‘Žica’, ‘Obitelj Soprano’, ‘Igra prijestolja’, ‘Borgen’, ‘Nasljednici’, ‘Sherlock’, ‘Vera’, ‘Fargo’. Sada ne propuštam ‘Viktoriju’ i ‘Milijarde’, nadam se ni naši gledatelji - kroz smijeh govori urednica za koju se mnogi gledatelji slažu da, kada vide slogan “odabrala Ranka Horvat”, znaju da je to sinonim za kvalitetan sadržaj. Gode li joj pohvale?

Naslovi u 2018.

- Naravno da mi gode pohvale. Radit ću i dalje najbolje što znam i najbolje što mogu, nadam se na zadovoljstvo naših gledatelja - govori Ranka Horvat koja otkriva kako ćemo u 2018. godini na HRT-u moći gledati nove nastavke ‘Vikinga’, ‘Doktorice Foster’, ‘Igre prijestolja’, ‘Mosta’, ‘Povrh jezera’, ‘Raya Donovana’, ‘Farga’...

- Od novih serija izdvojit ću mini serije Stan Leejevog ‘Sretnika’, u naslovnoj ulozi je James Nesbitt, mini seriju ‘Rillington Place’ s Timom Rothom, mini seriju ‘Taboo’ s Tomom Hardyjem. Pripremite se za odlične sadržaje - poručuje Ranka Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:28