TABU TEMA

U HRVATSKOJ STROGO ZABRANJENO, U HOLLYWOODU ŠIROKO PRIHVAĆENO Ako kod nas tako želite postati roditelji, to ćete 'na crno' platiti bar 200 tisuća kuna

Goran Višnjić sa suprugom
 

Dok u Hrvatskoj surogat-majčinstvo nije legalizirano, štoviše strogo je zabranjeno, u Hollywoodu je sve poznatija forma roditeljstva. Glumica Jessica Chastain, za koju nitko nije ni znao da očekuje dijete, sve dok je nisu vidjeli kako gura kolica s četveromjesečnom kćeri Giuliettom, posljednja je na, čini se, beskonačnoj listi slavnih koji su se odlučili angažirati surogat majku, odnosno “unajmiti maternicu”.

Prema definiciji, surogatno majčinstvo je odnos - koji često uključuje medicinski potpomognutu oplodnju - gdje jedna žena iznese trudnoću za osobu ili par koji potom posvaja dijete. Iako je u svijetu široko prihvaćeno, posebice u kontekstu istospolnog roditeljstva, kod nas je još tabu tema koja uz sebe veže nepoznanice.

Od Klaudije Kordić, potpredsjednice udruge RODA - Roditelji u akciji doznajemo da u Hrvatskoj ne postoji evidencija o broju osoba koje su se odlučile na takav postupak, iako je javna tajna da parovi koji ne mogu spontano postati roditelji - a takav je, prema procjenama, svaki šesti par - odlaze u Ukrajinu, gdje je surogat-majčinstvo krajnje liberalizirano, a stoji od 30.000 do 45.000 dolara, odnosno između 187.000 i 280.000 kn.

- Surogat-majčinstvo je kod nas ilegalno. Roditelji koji su se na to odlučili šute i skrivaju to, a upitan je i prelazak preko granice s djetetom kada odu u Ukrajinu, primjerice, koja je zbog blizine i cijene, koja je jeftinija nego u SAD-u, često odredište - rekla je Kordić, dodajući da je donedavno Indija bila najatraktivnija u ponudi surogat-majki, no zbog velike potražnje nedavno su zatvorili “tržište” za strance.

Neusuglašene udruge

Komercijalno surogatno majčinstvo, kakvo je legalno u Ukrajini, dopušteno je još i u SAD-u, Rusiji i Gruziji.

Takvi se slučajevi teško mogu pravno riješiti jer, prema našim zakonima, majka je žena koja je rodila dijete, tako da bi djetetu koje je rodila surogat-majka ta žena morala biti upisana kao majka, a njezin suprug kao otac. Povedeni velikim brojem parova koji imaju problema sa začećem, čini se da bi legalizacija surogat-majki, kao vrste medicinski potpomognute oplodnje, mogla biti jedan vid tog gorućeg problema. No o koliko kontroverznoj temi je riječ govori i činjenica da se ni u Udruzi Rode o tome ne mogu izjasniti.

- Udruga Roda još nije usuglasila stav po pitanju legalizacije surogat-majčinstva - rekla je potpredsjednica Kordić.

Jedan je javno poznati par podrijetlom iz Hrvatske ipak iskoristio usluge surogat-majke, kao i činjenicu da žive u SAD-u, odakle je 70-ih godina i krenula ideja.

Hrvatski glumac s holivudskom adresom Goran Višnjić i njegova supruga Eva (nekad Ivana) 2011. godine drugi su put postali roditelji, taj put zahvaljujući surogat-majci - Amerikanki javnosti nepoznatog identiteta, koja je Višnjićima u privatnoj klinici u Los Angelesu rodila prvo zajedničko biološko dijete, sina kojem su nadjenuli ime Vigo Leo. S hrvatskim zakonima nisu imali problema, s obzirom na to da im je državljanstvo američko.

Kim se kaje

Višnjići, kao i Jessica Chastain te njezin suprug Gian Luca Passi de Preposulo samo su neki u nizu celebrity parova koji su se odlučili na ovaj potez. Na listi su Nicole Kidman i Keith Urban, glumački par Sarah Jessica Parker i Matthew Broderick, glumica Elizabeth Banks i Max Handelman, manekenka Tyra Banks i partner Erik Asla, slavni Elton John i njegov partner David Furnish, glumac Matt Bomer i partner Simon Halls, glumac Neil Patrick Harris i partner David Burtka...

Pjevaču Rickyju Martinu surogat-majka je 2008. rodila blizance Mattea i Valentina, a portugalski nogometni šampion Ronaldo dvaput je koristio usluge surogat-majki - prva mu je rodila danas sedmogodišnjeg sina Cristiana Ronalda Jr., a druga mu je prošle godine rodila blizance Matea i Evu. Čak se i Kim Kardashian, koja je sama iznijela svoje prve dvije trudnoće, treći put odlučila za surogat-majku. No ubrzo je i požalila.

- Iako mi je super to što neću dobiti višak kilograma kao u svakoj trudnoći i što se neću morati mučiti s dijetama, draže bi mi bilo da sam Chicago sama nosila. Bojim se da ćemo se teško povezati. Nadam se da će mi biti jednako stalo do nje. Svi kažu da nema razlike - požalila se Kim svojoj sestri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:22