ISPOVIJEST

'UDALA SAM SE ZA MUŠKARCA KOJI MI MOŽE BITI TATA' Prava istina o tome zašto neke žene biraju puno starije od sebe: 'Ni sama nisam znala što me čeka'

Ilustracija
 Profimedia, ImageSource

Jedna autorica napisala je svoje viđenje razloga zašto neke žene, pa i ona, mogu biti sretne samo s muškarcem koji je puno stariji od njih. "Prije deset godina nisam se mogla zamisliti s nekim tko je od mene stariji dvadeset godina, bio on zgodan ili ne bio", navodi Diane Stopyra na početku teksta koji je napisala za Marie Claire.

Nedavno je bila u bolnici kod supruga koji ima 52 godine, i koji zbog toga ima određene preglede i tegobe koje imaju muškarci u toj dobi. "Postoji i društvena stigma oko takvih odnosa, kao i razlike u tome gdje ste oboje u svojoj karijeri. Stručnjaci kažu da zbog naših razlika postoji velika šansa da se rastanemo, čak 95 posto", nastavlja Diane.

I s obzirom na sve te razlike i statistiku, kako to da se neke žene i dalje zaljubljuju i 'odlučuju' za nekog tko im može biti tata?

'I dalje vozim staru Hondu, to nema uvijek veze s novcem'

"Mnogi će reći da je to 'lov za lovom', no evo ja sam sa svojim sadašnjim suprugom već tri godine i još uvijek vozim istu Hondu s prijeđenih 250 tisuća kilometara, istu koju sam vozila kad sam ga upoznala. Istina je da me suprug naučio razliku između hotela i hostela, kao i vino iz skuplje boce, no on većinu svog novca ponovno ulaže u svoj posao. To je i jedan od razloga zašto me privukao", kaže Diane, koja priznaje da joj se to svidjelo na njemu, što je predan poslu i svojoj zajednici.

Osim novca, žene koje su sa starijim muškarcima zna se "optužiti" da imaju neki kompleks zbog svojih očeva, da možda nisu bile dovoljno voljene od njih pa kasnije traže zamjenu za taj odnos. Diane pak i to opovrgava.

"Istraživanja o tome uglavnom ne uključuju žene poput mene koje su imale dobre odnose s ocem, čiji su tate bili normalni i prisutni obiteljski ljudi", kaže.

Pepper Schwartz, stručnjakinja za veze, navodi pak da je i kod žena koje su imale dobre očeve moguće da u svom suprugu traže očinsku figuru. Iako razlog ne mora biti taj što "traže zamjenu za nešto što nisu imale", napominje da i dalje imaju potrebu za nekim tko ih čuva, uči i pomaže im se nositi sa svijetom. "Ne znači da te žene seksualiziraju svoje očeve, nikako, već osobine koje on predstavlja u životu žene", kaže Schwartz.

'Bila sam mlada, ponudio mi je smještaj, i s vremenom smo postali sve bliži...'

Ono što je spojilo Diane i njezinog supruga je, priča dalje, posao. Ona je bila mlada novinarka na završetku studija, a on je trebao nekog da piše za njega u sklopu njegovog posla. Oboje se danas prisjećaju i kako to uopće nije bila 'ljubav na prvi pogled'. Niti je ona bila njegov tip, niti on njezin. No, nakon što ju je zaposlio jer mu se svidjelo kako radi, počeli su se sve više upoznavati.

"Kad mi je trebao smještaj, ponudio mi je sobu u njegovoj kući kao privremeno rješenje. To je značilo da smo s vremenom, nakon što bi do kasno ostajali na poslu, znali otvoriti bocu vina po povratku doma i pričati", prisjeća se Diane, koja kaže da je tako počela vidjeti kakav je on, kako je suosjećajan prema životinjama, strastven prema poslu i kako dobro funkcioniramo skupa. Negdje između poslovnih sastanaka, postali smo dobri prijatelji. A onda i više", kaže Diane.

Komplikacije zbog okoline i posla

Sve se odmah zakompliciralo. Osim što se mjesecima bojala priznati roditeljima s kim je u vezi, bojala se i reakcije okoline koja bi mogla zaboraviti koliko puno radi i trudi se, te sve dobro što napravi pripisati odnosu sa šefom.

Nakon što su službeno prohodali, ona je dala otkaz kako bi oboje bili mirniji. "Ponekad kad bi se počeli seksati, pustila bih ga da on 'vodi' igru, jer ipak to radi duže nego što sam ja živa", šali se autorica u jednom trenu, no onda dodaje da je ženama često problem opustiti se i biti intimna, dok ne nađu nekoga tko želi tu intimu i iskrenost, a upravo ju je to, kaže, naučio stariji muškarac.

"Sa starijim muškarcima nema briga oko toga. Njemu se ne žuri, misli i na tebe. Mlađi muškarci znaju biti užasni. Nekad ništa nije ni počelo dok su oni već 'završili sa svojim'", kaže Diane kao jedan od razloga zašto seks može biti bolji sa starijima.

'Ponekad si idemo na živce'

No, za svaki seksi detalj postoji i neki koji nije privlačan. Kaže da je istina da se nekad jednostavno ne mogu usuglasiti oko zajedničkih aktivnosti, jer gledaju različite stvari, a i aktivnosti koje ona predloži za njega su nekad samo alarm da pazi na to da eventualno ne slomi zglob dok planinare po brdima.

"Prošle godine sam čak mislila da se ostvaruje ono na što su me svi upozoravali. On se razbolio, dobili smo dijagnozu i izliječio se, ali u jednom trenu sam mislila da umire i da je to kraj mog života s njim. Da je bio jednako bolestan s 30 godina nikad ne bih pomislila da umire, ali ovako se zapitate hoće li se dogoditi da ću zadnje godine života s njim sjediti uz njegov krevet i hraniti ga kroz slamku", priča Diane, koja kaže da sve te strahove dodatno pojačava okolina, koja samo naglašava takve problematične stvari.

'Možda i jesam izdajica'

Ne pomaže ni to što su joj na početku neki prijatelji izravno rekli da im nije jasno kako može biti s toliko starijim od sebe. "Iako znam da me načelno nije briga što drugi misle o mojim životnim odabirima, razumijem da su tolike razlike u godinama zanimljive. Čitala sam djelo Heather Schwedel koja je rekla da su žene poput mene izdajice svoje generacije. Rekla je da su veze s ovakvim razlikama sve što je loše u našem seksističkom društvu.

Iskreno, ne znam što sam. Možda i jesam izdajica. A možda Schwedel svoje stavove temelji na istom 'Zeitgeistu' koji u određenom razdoblju definira da su jastuci za ramena u modi, a u drugom razdoblju nisu. Možda se mi samo svi moramo oblačiti kako želimo, a ne kako nam kažu, poručuje Diane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 14:27