SLAVNI GOST

UGLEDNI CHEF KOJI JE ISKUSTVO STJECAO U NAJBOLJEM RESTORANU NA SVIJETU STIGAO U ZAGREB Pripremio je prave gastroperverzije u pet sljedova

Gost zagrebačkog El Tora zanat je izučio s najboljim chefom na svijetu Renéom Redzepijem

Pileće srce s prezerviranim žumanjkom, fermentiranim začinjenim mlijekom, kiselicom i konfitiranim mladim krumpirom, a zatim arepa kolumbiana punjena grahom, hogao šalšom, kiselim lukom i hrskavom svinjskom kožom.

Slijede kamenice na pari s uljem bora i borovnicama te u četvrtom slijedu celer taco sa sporo kuhanim svinjskim obrazima u kukuruznom listu, ćili morita umakom i svježim krastavcima. Za kraj, na tanjuru će se naći desert Četiri mlijeka s crnim ribizlom i kupinama. Sve ove specijalitete večeras će gostima zagrebačkog restorana i bara El Toro na prvoj hrvatsko kolumbijskoj večeri pripremiti chef Leonardo Fonseca.

Jela s pomakom

Kako bi Zagrepčanima priuštio neodoljivu gurmansku večeru, chef El Tora Mario Mihelj svoju će kuhinju na tu jednu večer prepustiti kolegi iz Kolumbije, chefu Fonseci iz restorana El Chato u Bogoti koji je u manje od godinu dana od otvaranja postao jedan od najboljih restorana u gradu.

- Na meniju u El Chatou su jela pripremljena modernim tehnikama, ali s lokalnim namirnicama. Pokušavamo između toga napraviti ukusnu i zadovoljavajuću ravnotežu. Tako je na meniju piletina koja je dimljena, a zatim zapečena, tu su namirnice poput janjetine, svinjetine, rakovice kombinirane s našim tradicionalnim, ali i neuobičajene namirnice - kvinoja, avokado, guanabano, merengues - a sve pripremljeno drugačijim tehnikama što daje iznimne okuse - rekao nam je kolumbijski kuhar Fonseca koji je svoje iskustvo stjecao u najboljem svjetskom restoranu Nomi gdje se sprijateljio s kolegom Alvarom Clavijom, s kojim je tri godine radio u prestižnom danskom restoranu. Kasnije su se zajedno vratili u Kolumbiju, točnije u Bogotu, gdje su pokrenuli restoran El Chato.

Škola u Bogoti

- U Nomi u Danskoj prvo sam stažirao uz najboljeg chefa na svijetu Renéa Redzepija, koji mi je veliki uzor, a zatim sam bio chef de partie u restoranu Kokkeriet. A Alvaro Clavijo je jedan od chefova koje cijenim najviše na svijetu. On je pametna, brza, sposobna, ugodna i talentirana osoba, sjajan i veliki profesionalac u svojem poslu. Upravo je on zaslužan za ono što sam danas i kakav sam kuhar. Naučio me mnogo stvari, on je moj veliki mentor i. Sada sam ja njegova desna ruka u restoranu El Chato. On je Executive chef i vlasnik, a ja sam Head Chef - objasnio nam je 27-godišnji Fonseca koji je pohađao kulinarsku školu Verde Oliva u Bogoti.

Najviše cijeni meksičku kuhinju i kuhinju skandinavskih zemalja, a hrvatske specijalitete još nije imao prilike kušati iako je ovo njegov drugi posjet Hrvatskoj.

Kuhao s Anom Roš

- Upravo se nekoliko dana družio s najboljom cheficom na svijetu Slovenkom Anom Roš u Hiši Franko, pa je uočio da balkanska i kolumbijska kuhinja imaju sličnosti.

- Namirnice u Kolumbiji su nešto egzotičnije, koristimo puno voća i povrća u svakodnevnom kuhanju – zaključuje kolumbijski chef koji uz Marija Mihelja, chefa restorana El Toro, u Hrvatskoj ima i prijateljicu, cheficu slastica Ivanu Čuljak koja će mu pomoći oko večerašnjeg deserta.

Fonseca nam je otkrio i koji suvenir nosi kući iz Hrvatske.

- U Kolumbiju ću svakako ponijeti vaše maslinovo ulje za koje sam čuo samo riječi hvale i jedva čekam da ga probam - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:50