ZALJUBLJENIK U AUTE

VIDEO: NIZOZEMAC HENK IZ PUŠĆE U ZAGORJU SVOJ JE OLDTAJMER PRETVORIO U AUTO NA ELEKTRIČNI POGON 'Motor je iz Njemačke, a baterije iz Kine...'

Nizozemac Henk Jolink
 HANZAZ MEDIA
 

Oldtajmer automobili, kojima se uglavnom divimo kada ih ugledamo na cesti, imaju zapravo jednu "manu" - voze na stare motore i zagađuju okoliš.

Kako bi doskočio tome, Nizozemac Henk Jolink, koji dugo živi u Hrvatskoj, preuredio je nedavno svoj oldtajmer Burton u automobil na struju.

On je strastveni zaljubljenik u stara vozila, ima ih nekoliko te je jednom od njih, sada u jeku svjetskih nastojanja u zaštiti okoliša i trenda automobila na struju, odlučio promijeniti motor. Posjetili smo ga u njegovu domu pored Pušće u Zagorju.

- Sve je više auta na električni pogon i želio sam se priključiti tome trendu za koji postoje opravdani razlozi - kaže on.

Njegov je automobil starinskog izgleda nastao od Citroena Dyana. Karoserija je od Burtona, dok je u osnovi stari automobil. Znači, Dyana je, umjesto metalne, dobila karoseriju od poliestera i drugog oblika.

- Prema propisima svaki automobil stariji od 30 godina je oldtajmer. Ako mu se promijeni karoserija, to je i dalje isti auto, samo ona mora biti iste širine. To je ista zamjena, kao da ste kupili novi dio za svoj stari Citroen, na primjer novi metalni blatobran - auto je i dalje oldtajmer. No promjenom motora stvar se mijenja, tako da je ovaj moj elektro Burton, koji sam iz Dyane napravio još 2005. godine, sada samo izgledom oldtajmer - objašnjava Jolink, koji je predsjednik Oldtimer kluba Pušća.

Elekto Burton manje troši, puni se na struju gdje god se uključi i pritom ne zagađuje okoliš. No u njegovo se preuređenje trebalo prvo uložiti.

- Elektromotor i kontrolor platio sam oko 3000 eura, baterije dodatnih 3000. Motor je iz Njemačke, dok su baterije iz Kine, kupljene u Sloveniji. O uštedi se može govoriti tek nakon nekog vremena... - kaže on.

Motor je sam ugradio, a električne komponente spojio je njegov prijatelj. Jedna od velikih pogodnosti je što se Burton sada ne čuje, znači više ne pridonosi ukupnoj buci. Dobio je i na snazi.

- Postao je i brži s manje snažnim motorom. Originalni motor od Dyane imao je 21 kW, a ovaj ima samo 15 kW. Kako je električni motor snažniji, krećem iz treće, četvrte brzine. Ide 25 kilometara na sat brže od originala. Također, benzinski motor se troši, mora se održavati, dok kod elektromotora nema potrošnih dijelova - govori Jolink.

Ovaj će auto, kako nam kaže za kraj, koristiti za svih lijepih dana, a ostale svoje oldtajmere na skupovima ljubitelja starih automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:04