VINCE NOVAK

VIDEO: OVO JE HRVAT KOJI JE UKROTIO ČERNOBILSKU ZVIJER 'To je bio jedan od ključnih trenutaka u mom životu, a pričalo se da je to nemoguća misija'

    AUTOR:
    • Korana Sutlić,
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.06.2019. u 21:57

A new Safe Confinement arch covering the damaged fourth reactor of the Chernobyl nuclear power plant is seen near a newly built solar power plant in Chernobyl, Ukraine October 5, 2018. REUTERS/Gleb Garanich - RC1663C7A930
Gleb Garanich / REUTERS / Privatni arhiv

Vince Novak i divovski svod nad reaktorom u Černobilu

 

Vince Novak jedan od najvažnijih ljudi u novijoj povijesti nuklearne elektrane Černobil.

Do prošle je godine bio direktor odjela za nuklearnu sigurnost Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Upravljao je fondovima za nuklearnu sigurnost vrijednim više od 5 milijardi eura, među kojima je i fond od 2,1 milijardu za sanaciju Černobila nakon havarije 1986. godine.

Rođen je u Zagrebu prije 68 godine u kojem je završio Elektrotehnički fakultet (FER), a danas živi u Velikoj Britaniji. Sad već davne 1997. postao je prvi direktor Chernobyl Shelter Fonda, čiji je cilj bilo izgraditi zaštitni svod oko reaktora koji je eksplodirao 1986.

- To je bio jedan od ključnih trenutaka u mojoj karijeri i životu. Mnogi su me odgovarali i govorili da je to nemoguća misija - prisjeća se.

Taj je gigantski, milijardu i pol eura vrijedan svod završen krajem 2016. godine kada je gurnut u svoj konačni položaj iznad sarkofaga koji je oko reaktora sagrađen nakon havarije.

S Novakom smo razgovarali ovih dana o HBO seriji “Černobil”, koja ne gubi na iznimnom interesu javnosti i nakon završetka prikazivanja, kao i o njegovoj karijeri, odlasku iz Zagreba te iznimnoj ulozi u sanaciji posljedica eksplozije elektrane Černobil kroz gradnju željeznog svoda od 30.000 tona kojim su pokriveni eksplodirani reaktor i sarkofag koji sadrži 200 tona radioaktivne prašine i otopljenog nuklearnog goriva.

Razgovor s Novakom pročitajte u Nedjeljnom Jutarnjem, a u videu pogledajte sažetak pothvata njegovog tima.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo