U SVETOM ĐURĐU

VIDEO: POSJETILI SMO OBITELJ RAZDVOJENIH SIJAMSKIH BLIZANKI U veselom domu brojni članovi željno iščekuju Kiku i Tinu

Marija, Maja, Ivan i Petar Tambolaš
 Boris Kovačev / Hanza Media
 

Četiri je poslije podne. Nad Zagrebom koktel oblaka i sunca. Na rebarskom brdu, preko puta najveće hrvatske bolnice, “priručna” zalogajnica. U njoj nas čeka trenutačno najpoznatija hrvatska mama Marija nakon što je dan provela sa svojim blizankama Kristinom i Valentinom.

Koju minutu kasnije zajedno krećemo put Svetog Đurđa, malog mjesta nadomak Virovitice, ne bismo li upoznali i druge članove obitelji Tambolaš koji posljednjih mjeseci zdušno pomažu mami Mariji i tati Petru da budu što češće sa svojim sad već “planetarno” poznatim uspješno razdvojenim sijamskim blizankama.

Njih je u nevelikoj kući u Svetom Đurđu čak devetero: baka, djed, stric, strina i njihova kći te Marija, Petar i njihovo dvoje djece. Uskoro, čim to dopuste liječnici, pridružit će im se Kika i Tina, blizanke čija je sretna medicinska priča poznata cijeloj Hrvatskoj. Dotad mama Marija svaki drugi dan putuje iz Svetog Đurđa u Zagreb gdje do polaska poslijepodnevnog vlaka za Viroviticu mazi svoje mezimice i ljubimice cijele bolnice, posebno Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu gdje se liječnici i medicinske sestre o njima brinu više od četiri mjeseca.

Naime, prije dva tjedna javnost je saznala sve o čudesnom uspjehu hrvatskih liječnika koji su u 15-satnoj operaciji razdvojili sijamske blizanke spojene trbuhom, točnije imale su zajednička jetra i crijeva. U toj zahtjevnoj operaciji, izvedenoj početkom ožujka, sudjelovalo je čak 14 liječnika koji su napravili pravo medicinsko čudo.

Danas su Kristina i Valentina napredne bebe, udvostručile su težinu, narasle svaka desetak centimetara, ali ipak će još neko vrijeme ostati u KBC-u Zagreb ne bi li liječnici napravili još neke “sitne korekcije”. U svakom slučaju, neće proći puno i malene će se pridružiti svojoj velikoj obitelji. Moguće je čak da će umjesto u Sveti Đurđ, bebe stići u svoj novi dom u Bušetini gdje mama Marija i tata Petar užurbano dovršavaju obnovu nove kuće za svoju već šesteročlanu obitelj jer taj mladi bračni par, od oko 25 godina, ima i šestogodišnju Maju te troipolgodišnjeg Ivana.

- Sad nam postaje pomalo tijesno jer će za koji mjesec, uz našu Kiku i Tinu, stići i beba muževa brata pa bi bilo dobro da uspijemo završiti obnovu. Kupili smo kuću prije dvije godine, ali trebalo ju je adaptirati. Pomalo radimo, i to sve sami, bez i jednog majstora.

Cijelu reportažu pročitajte u Nedjeljnom Jutarnjem

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:41