STRAVIČNO ISKUSTVO

VIDEO: ŽENE KOJE SU PET MJESECI PLUTALE PO PACIFIKU ISPRIČALE ŠTO SU SVE PREŽIVJELE ' Bilo je stravično, počeli su nam se zabijati u trup broda'

 Screenshot/US Navy
 

Dvije jedriličarke s Havaja pronađene su nakon što su Pacifikom plutale gotovo pet mjeseci.

Jennifer Appel, Tashu Fuiavu i njihova dva psa pronašla je u srijedu američka mornarica 1500 kilometara od obale Japana.

- Kad sam vidjela sivi brod na horizontu, moje srce je skoro iskočilo jer sam znala da će nas spasiti. Prije toga sam mislila da ćemo u ruku od 24 sata umrijeti - kazala je Appel za NBC News.

Na put od Havaja do Tahitija, koji je trebao trajati mjesec dana, krenule su 3. svibnja, no nije trebalo dugo da im se u nevremenu pokvari motor broda kao i komunikacijske veze.

- Nikakva pomoć nije dolazila do nas jer smo bile usred ničega - dodala je Fuiava.

Preživjele su zahvaljujući jednogodišnjim zalihama hrane, a na brodu su imale i pročišćivač vode. Najveći problem, kažu, bili su im morski psi.

- Preživjele smo dva napada. Bilo je stravično. Prvi put smo naletjele na skupinu tigrastih morskih pasa. Iduće večeri druga skupina došla je do nas i počela se zabijati u trup broda. Pitale smo se je li to naš zadnji dan na životu. Molila sam se na koljenima da ostanemo u komadu. Nikada se u životu nisam toliko bojala. Tri bi bili s jedne strane broda, dva s druge, i stvarali su valove kako bi potopili brod. Imale smo sreće jer je brod bio čvrst - kazala je Fiuava i zahvalila Bogu što su spašene.

Punih 98 dana slale su sos signale nadajući da će ih spasiti. Nakon gotovo pet mjeseci uočila ih je tajvanski ribarski bord koji je kontaktirao obalnu stražu.

- Sjeverni Pacifik je stvarno opasan zimi... Sretne su što su žive i što su ih ribari locirali. Morske struje mogle su ih lako odnijeti još dalje od obale - kazao je Curtis Ebbesmeyer, oceanograf i stručnjak za olupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:00