NOVI HIT

VODIČKI KANTAUTOR ISPJEVAO HIMNU ČUVENOM GEMIŠTU OD VINA JURE Zvijezda spota je Bore Fabov, koji samo Juru pije već 33 godine, ima i njegovu tetovažu

    AUTOR:
    • Ante Talijaš

  • OBJAVLJENO:
  • 14.10.2018. u 16:01

Privatni album

 

Nakon glazbenih uspješnica posvećenih dalmatinskoj 'Konobi' te potom vodičkom starom težačkom jelu 'Šaši i pulenti', vodički kantautor u usponu Krešimir Španja napisao je i uglazbio novu pjesmu. Riječ je o svojevrsnoj himni gemištu od legendarnog stolnog bijelog vina 'Jure' koje već više od četiri desetljeća proizvodi šibenska Vinarija-Vinoplod.

- Ovo je još jedna moja pjesma posvećena Dalmaciji i njegovom čovjeku i običajima. Poznato je da je Dalmatincima omiljeno piće upravo gemišt, a brojnim starijim generacijama Vodičana bio je to gemišt od Jure, čuvenog vina šibenske Vinarije. Inače, koautor teksta i glazbe je Tonči Lasan, koji potpisuje i aranžman skladbe - kazao nam je Krešimir Španja.

Ovaj popularni vodički glazbenik otkrio nam je i refren pjesme: 'Gemištajemo sve do zore, nitko nama to platiti ne more, gemišt, Jure, Jure, gemišt, najslađi gemišt…'

A za skladbu 'Gemišt od Jure' ovih dana u tijeku je snimanje spota koje je povjereno Juri Cindriću, a kadrovi su snimani u šibenskoj 'Vinariji' te po vodičkim konobama i kalama. Glavna zvijezda spota, inače, u naravi zaštitni znak Jurinog gemišta, je 61-godišnji Vodičanin Boris Šprljan iliti Bore Fabov, izuzetno omiljena osoba među svojim sugrađanima.

Privatni album
 

A kuriozitet i raritet je da Bore gemišt od Jure neprekidno pije već punih 33 godine i samo njega. Svoju, pak, 'ljubav' prema ovom piću, Bore je davno ovjekovječio tetovažom šibenskog težaka 'Jure' sa legendarne etike vinske boce na svom lijevom ramenu.

Privatni album
 

A samoga 'Juru' s etikete, doduše, u nešto mlađim danima, u spotu je uprizorio vodički glazbenik Ivan Bareša.

Privatni album
 

'Juru' je počeo piti davne 1985. godine, prisjeća se Bore Fabov, kada je počeo raditi kao konobar i šanker u lokalu brata Bože, u prizemlju obiteljske kuće.

- Tih osamdesetih godina često se 'lumpovalo' i feštalo. Ondašnja vodička elita koja je svraćala kod nas u lokal u pravilu je pila whiskeyje i druga renomirana žestoka pića. Meni žestice nisu pasale, a kako sam s gostima stalno morao nazdravljati, činio sam to s čašom Jure, bijelim vinom koje u to vrijeme bilo popularno među starijim i mlađim Vodičanima. Okus Jure mi se svidio, a kad sam ga počeo miješati s Radenskom, rekao sam to je to - veli nam Bore Fabov.

Privatni album
 

Jure je za njega vrhunsko bijelo vino, kaže, idealno da se pije s mineralnom vodom Radenskom ili Jamnicom, nikako drugačije.

- Tijekom protekla tri desetljeća kvaliteta Jure je varirala, a zadnjih nekoliko godina opet je njegov gemišt kvalitetan i dobar, kao što je bio na početku kad sam ga počeo piti. Svi ugostitelji u Vodicama i široj okolici znaju da samo pijem gemišt od Jure i ne moram konobarima posebno naručivati, oni ga donesu odmah bez da me išta pitaju. Dolazim samo u one lokale koji imaju Juru u ponudi. A oni koji ga proteklih godina nisu držali, uveli su ga samo radi mene - ispričao nam je Bore Fabov.

Uvriježeno je pravilo da se za ljude koji su 'na bijelom vinu', pogotovo 'na Jurinom gemištu, kaže da su dobre, vedre, opuštene, vesele i za društvo uvijek raspoložene osobe. To će za Boru Fabova reći svi fetivi Vodičani. A takvog ga poznaje i doživljava i potpisnik ovih redaka, i to već 45 godina.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo