NIJE IZDRŽALA

'VRIJEME JE DA PRESTANEMO TETOŠITI I KVARITI NAŠU DJECU!' Ispovijest nastavnice koja je dala otkaz u školi: 'Ne mogu više, srce mi je slomljeno...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.04.2018. u 00:00

FACEBOOK

 

Da reforma školstva nije "gorući" problem samo u Hrvatskoj, dokazuje i ispovijest jedne američke učiteljice, koja je dala otkaz jer više nije mogla trpjeti bezobrazluk i maltretiranje od strane učenika, ali i roditelja.

Julie Marburger sve je detaljno opisala na Facebooku, a ovo je njezina priča:

- Danas sam, poslije incidenta s roditeljem jednog svog učenika, dala otkaz. Više se nisam mogla nositi s emocionalnim pritiskom. Planirala sam napustiti svoje radno mjesto do kraja ove godine, ali danas sam shvatila da ipak neću moći još toliko izdržati. Roditelji su postali strašno bezobrazni, uopće ne poštuju nastavnike, a ni njihova djeca, nažalost, nisu ništa bolja. Osim toga, čini se da ravnateljstvo škole uvijek izabere pogrešnu stranu, samo kako bi smirilo i usrećilo roditelje, što meni, na kraju krajeva, ne ostavlja nikakvu mogućnost za obavljanje posla za koji sam plaćena, a to je podučavanje djece.

Fotografije koje objavljujem pokazuju kako moja učionica izgleda poslije samo jednoga dana nastave - sve je uništeno, uključujući i stvari koje su isključivo moje privatno vlasništvo. Nakon što sam danas napokon odlučila da takvo ponašanje više neću tolerirati, jedan roditelj izgrdio me, i to pred svojim sinom, jer sam ga prozvala odgovornim za svoje postupke.

Također, ovih dana svim roditeljima emailom sam poslala obavijest o zadacima koje su njihova djeca, moji učenici, trebali izvršiti. Naravno, većina (osam od deset) to nije napravila. Većina se nije ni potrudila, iako su imali dovoljno vremena - skoro tri mjeseca. Većina će zbog toga vjerojatno 'pasti' moj predmet. Naravno, čim su dobili emailove, roditelji su mi počeli pisati 'bijesne' odgovore... Samo je pitanje vremena kad će i školski odbor tražiti objašnjenje za toliko 'srušenih' učenika, što će samo pogoršati atmosferu u razredu. Na kraju svakog polugodišta uvijek ista priča...

U mojoj profesiji ljudi zbilja daju i srce i dušu u svoj posao, troše vrijeme i druge resurse iz vlastitih domova i obitelji, a plaće su im i dalje besramno niske. Većina roditelja ne može izdržati više od dva sata na dan s vlastitom djecom, a mi učitelji s njima, točnije s njih 140-ak, provedemo osam sati, svaki dan - je li onda zbilja previše kad tražimo samo malo ljubaznosti i pristojnoga razgovora?

Moj životni san oduvijek je bio predavati u vlastitoj učionici, a sad, poslije jedva dvije godine, srce mi je potpuno slomljeno. Isto čujem i od kolega koji masovno daju otkaze jer zbog zlostavljanja više jednostavno ne mogu raditi posao koji najviše vole.

Vrijeme je da prestanemo tetošiti i kvariti našu djecu! To nije pošteno, ni prema samoj djeci, ni prema društvu općenito. Mnogi će mi možda zamjeriti što sve ovo objavljujem na društvenoj mreži, ali više me nije briga. Želim biti glas razuma jer ovo mora prestati - napisala je Julie Marburger iz Richmonda u američkoj saveznoj državi Utah, koja je donedavno radila u školi Cedar Creek u Texasu.

Njezinu objavu podijelilo je skoro pola milijuna ljudi, a učitelji iz cijeloga svijeta zatrpali su joj inbox porukama potpore. Julie je također napisala kako ju je rasprava koja se razvila na njezinu zidu na Facebooku potaknula da počne pisati blog u kojemu će obrađivati sve teme važne za društvo kako bi budući naraštaji imali bolju i sigurniju budućnost.

 

Izdvajamo