BIGAMIJA

'ŽAO MI JE ŠTO VAM MORAM REĆI, ALI VI STE UDANI ZA MOJEGA MUŽA!' Nevjerojatna priča žene koja je otkrila da joj suprug vodi dvostruki život

 Profimedia, Alamy

Yve Gobney, medicinska sestra iz Mersexsidea, bila je u sretnom braku 17 godina, no tada se njezin muž počeo ponašati čudno. Unajmila je privatnog detektiva koji je otkrio da je njezin suprug vodio dvostruki život. Svoju priču ispričala je BBC-ju.

Upoznali smo se u Lagosu u Nigeriji 1995. Bio je petak navečer i igrali smo biljar. Ja sam radila kao medicinska sestra, a on kao građevinar. Bila je to ljubav na pri pogled.

Zabunom sam mu dala pogrešan broj telefona, pa se nakon prvog susreta nismo čuli ni vidjeli nekoliko tjedana. No onda smo ponovno naletjeli jedno na drugo i otada smo više-manje nerazdvojni.

Nakon toga sve se odvijalo prilično brzo. Maurice i ja vjenčali smo se nakon samo tri mjeseca. Oboje smo prije toga bili u dugom vezama i ovo naše činilo se kao prava stvar. Sve se činilo tako prirodnim.

Dvije godine nakon vjenčanja dobili smo sina. No ja sam imala i starijeg sina iz prijašnje veze, a kad je on završavao srednju školu, vratila sam se u Veliku Britaniju da mu pomognem. Moj mi se brak još uvijek činio sretnim.

Naša je veza funkcionirala iako se nije radilo o tradicionalnom braku. Nismo živjeli zajedno, no to nam je odgovaralo. Stalno smo bili u kontaktu, razgovarali smo telefonom i slali si poruke. Prijatelji su nam govorili da komuniciramo vjerojatno i više od parova koji žive zajedno.

No 2011. on je otišao za poslom u Oman, dok sam ja ostala u Velikoj Britaniji. tad mu se ponašanje počelo mijenjati.

Rekao je da ima puno posla i da mu je prilično stresno te da zbog toga ne može dolaziti kući onoliko često kao prije. I dalje bi dolazio na kraće periode, no to bi bilo uvijek kraće od dva ili tri tjedna što je prije bilo uobičajeno. To mi nije bilo sumnjivo premda je utjecalo na našu vezu.

Rekao je da je depresivan i da mu u Omanu nije dobro te da je jedan od uzroka depresije to što ne dolazi kući više onako često.

Sada shvaćam da se uvijek pravdao depresijom jer mu je to omogućavalo da dobije suosjećanje i dodatni prostor. Možda i da se izvuče sa stvarima koje inače ne bi tolerirala.

Trebao je doći kući na Božić 2012. No tog 22. prosinca kad je trebao doputovati, nazvao me je i rekao da ne dolazim po njega na aerodrom jer neće doći. Rekao je da je jako potišten te da mu je liječnik savjetovao da ne putuje.

Kad je napokon došao u siječnju iduće godine, odbio je razgovarati o svojoj depresiji što je izazvalo veliku svađu. Tad je otišao od kuće. Osim na sudu, to je bilo posljednji put da sam ga vidjela.

Unajmio je auto i odvezao se njime. Pretpostavljala sam da će se ipak vratiti, no niti je dolazio, niti se javljao na mobitel pa sam se zabrinula. Nazvala sam ret-a-car, a oni su mi rekli da je auto vraćen. Osim toga rekli su joj da ga se sjećaju još od prošle godine kad je unajmio najskuplji auto, dok je ovaj put tražio najjeftiniji. Također, rekli su da je ostavio svoje podatke i adresu negdje u West Midlandsu.

Potražila sam broj telefona prijavljen na toj adresi i nazvala, no javila mi se telefonska sekretarica. Pomoću nekih prijatelja i privatnog istražitelja, otkrila sam da muškarac prijavljen na toj adresi radi za nekoga u Muscatu u Omanu. Pomislila sam da se vjerojatno radi o nekom muževom prijatelju iz Omana kod kojeg je odsjeo jer je bio potišten.

Čitavo to vrijeme nisam ni pomišljala na aferu s drugom ženom jer sam mislila da zbog depresije ne bi mogao to skrivati. Nisam više o tome razmišljala, no nakon nekog vremena ipak sam uspjela doći u kontakt s Mauriceom. Rekla sam mu da ako može otići iz obiteljskog doma bez pozdrava te samo tako ostaviti mene i sina, onda doista i ne pripada u tu obitelj. Pokrenula sam proceduru razvoda braka.

2013. sam na Facebooku vidjela sliku njegovih sestara i njihovih kćeri u svečanoj odjeći i našalila se s jednom prijateljicom da izgledaju kao da su na vjenčanju. Pravu sam istinu doznala tek godinu dana kasnije.

Odlučila sam ponovno okrenuti onaj telefonski broj iz West Midlandsa i predstavila se kao zaposlenica rent-a-cara.

'Moim vas možete li mi reći svoje ime i u kojem ste srodstvu s Mauriceom?', pitala sam muškarca koji mi sejavio.

'Ja sam mu šogor', odgovorio je.

Kasnije sam opet nazvala i javila se neka žena. Rekla sam joj da ne razumijem zašto se onaj muškarac predstavio kao Mauriceov šogor, a ona je rekla: 'Pa Maurice je oženjen za našu sestru.'

Tad mi je sve postalo jasno. Počela sam se nekontrolirano tresti. Morala sam i drugom rukom primiti slušalicu da mi ne ispadne.

'Je li njegovo ime Maurice Gibney i je li iz Liverpoola?', pitala sam, na što mi je žena odgovorila potvrdno i pitala me tko sam.

'Ja sam mu žena.'

S druge strane je nastupila tišina.

Nisam znala što da mislim. Jednostavno nisam vjerovala. Kako je mogao oženiti neku drugu dok je još bio u braku sa mnom?

No, nekako kao žena i kao majka, sabrala sam se i nastavila dalje.

Naravno, u tom trenutku još nisam znala koliko je dugo bio u tom drugom braku pa sam nazvala svojeg odvjetnika.

Maurice je rekao svojoj novoj obitelji da je razveden već neko vrijeme, a za mene je rekao da sam neka luđakinja koja ga proganja otkako je doznala da se ponovno oženio.

Čitava situacija nije mi dala mira i odlučila sam još malo istražiti. Na Facebooku sam uspjela pronaći Mauriceovu novu suprugu te fotografiju njihovog vjenčanja iz ožujka 2013. Dakle, dva mjeseca nakon što se vratio kući. Ne mogu ni opisati koliko me pogodilo to saznanje.

Sljedeći put smo se susreli na sudu jer je naša brakorazvodna parnica još uvijek bila u tijeku. Rekla sam sucu da sumnjam da se Maurice drugi put oženio, a sudac mi je rekao da se obratim policiji. Točno to sam i napravila.

Maurice je osuđen na šest mjeseci zatvora i dvije godine uvjetno.

I njegova druga žena također je bila žrtva, no na drugačiji način. On joj se predstavio kao odavno razvedeni muškarac.

Napisala sam joj kratko ali jako ljubazno pismo i poslala joj dokumente iz naše brakorazvodne parnice.

'Žao mi je što vas moram obavijestiti da ste u braku s čovjekom koji je već oženjen. Znam da vam je ovo teško čitati, jednako kao što je meni teško pisati.'

Ispalo je da je Maurice vrhunski prevarant te da je nju uvjerio da sam ja luda bivša žena koja ga progoni. Mislim da je imao potrebu manipulirati ljudima, da ga je to uzbuđivalo.

Ne razumijem zašto je planirao na taj način uništiti svoju obitelj. Pa njegov vlastiti sin ga nije vidio šest godina. zašto nije jednostavno došao i rekao mi: 'Vidi, želim se rastati od tebe.' Umjesto toga on je odabrao namjerno uništiti i povrijediti svoju obitelj.

Sud je na koncu kod Mauricea utvrdio ukupno 56 raznih prijevara. Doznala sam da je tajio stanje na svojim bankovnim računima te o nasljedstvu koje je dobio. Zatim, lagao je o plaći, nagradama… ma lagao je neprestano. Meni je dodijeljen dio zajedničkog stana, no kako sud nije uvažio baš sva djela prijevare i laganje na sudu, meni je ostalo platiti 56 tisuća funti sudskih troškova. Taj novac nemam. Pa ja radim kao medicinska sestra! No okružni sud donio je drugačiju presudu i naložio Mauriceu da plati troškove, no on to, naravno, nije učinio.

Na kraju svega, sretna sam što smo živi i zdravi. To je bio muškarac kojeg sam voljela i otac mog djeteta, no iznevjerio nas je na jako puno razina.

Sad si ne dopuštam da više išta osjećam prema njemu. Lagala bih kad bih rekla da ga ne prezirem, no trudim se ne razmišljati o njemu.

Upoznala sam nekog novog tko se jako dobro slaže i s mojim sinom. To je ljubazna osoba koja me čini sretnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:15