NEVJEROJATNA AGONIJA

ŽENA OTKRILA KAKO JE 10 GODINA POKUŠAVALA ZATRUDNJETI Doživjela je sedam pobačaja, jedno mrtvorođeno dijete i neuspjeli pokušaj umjetne oplodnje

Ilustracija
 Profimedia, Alamy
 

Britanka Jayne Hook (42) iz mjesta Thatcham u okrugu Berkshire otkrila je kako je sa svojim mužem Stevenom (42) 10 godina pokušavala zatrudnjeti te da je tijekom tog perioda doživjela sedam pobačaja, jedno mrtvorođeno dijete i neuspjeli pokušaj in vitro oplodnje, piše Daily Mai.

Jayne je prvi puta zatrudnjela 2004. godine, godinu dana nakon što se udala za Stevena, međutim nije znala kakav je pakao čeka. Britanka je za Daily Mail rekla da se najgore osjećala nakon šestog pobačaja te da se smatrala krivom za sve. "Osjećate se odgovorno kada se to dogodi više puta. Rekla sam Stevenu da bi trebao biti s nekom koja može imati djecu", dodala je.

Jayne i Steven na koncu su uspjeli zatrudnjeti putem in vitro oplodnje te su sada roditelji dječaka Williama (4) i Olivera (2).

"Kada sam prvi puta zatrudnjela nismo čak ni pokušavali dobiti djecu. Bio je to više slučaj, 'ako se dogodi, dogodi se'. Ugodno nas je iznenadilo kada smo doznali da sam trudna", rekla je Jayne. Međutim, Britanka je ubrzo nakon spoznaje da je trudna počela krvariti te je naposljetku izgubila dijete. "Razočarala sam se i plakala sam, ali nisam bila van sebe. Znala sam da mogu zatrudnjeti i oboje smo znali da želimo dijete."

Jayne kaže da je nekoliko mjeseci nakon tog nemilog događaja ponovno zatrudnjela. "Bila sam puna samopouzdanja i samo malo nervozna jer sam mislila da grom ne udara dva puta u isto mjesto."

Nažalost, Britanka je nakon svega nekoliko tjedana počela krvariti. Njezin očuh, inače i sam liječnik, rekao joj je da bi trebala posjetiti specijalista. Liječnici su joj na specijalističkom pregledu rekli da kod djeteta ne mogu naći bilo. Par je tada doznao da se uzroci ranih pobačaja ne istražuju prije tri takva slučaja.

Jayne svoju treću trudnoću, koja joj se dogodila na Božić 2005. godine, nije dočekala sa srećom. Bila je poprilično suzdržana. "Taj sam se puta osjećala dosta čudno. Nisam osjećala ushit koji je bio prisutan kada sam prva dva puta ostala trudna", pojasnila je. Liječnici ni ovaj puta nisu uspjeli naći bilo djeteta. Ta je spoznaja uništila Stevena i Jayne.

"Približili smo se devetom tjednu trudnoće i tada sam prvi puta pomislila da možda neću moći imati djecu", rekla je Jayne i dodala da se tada borila i rijetkom bolešću koja se manifestirala kao koštana izraslina u njezinoj bradi. Napori para da postanu roditelji stavljeni su na čekanje jer se Jayne tijekom narednih 18 mjeseci morala podvrgnuti korektivnim operacijama.

Par je ponovno zatrudnio na ljeto 2008. godine. "Ljudi su nam rekli da smo hrabri, međutim nismo bili hrabri, bili smo očajni. Još uvijek nismo mogli zamisliti da imamo dijete koje nije bilo naše", rekla je Jayne. Doktori su ovaj puta napokon pronašli bilo djeteta. Sreća koju je par osjetio bila je kratkotrajna jer je bilo nestalo nakon 10 tjedana trudnoće.

"To me udarilo poput vlaka. Plakala sam od očaja. Taj sam se puta osjećala lošije nego prije, jer smo dogurali toliko daleko. Bila sam ljuta na svijet, na sve oko sebe i bila sam jako usamljena", rekla je Jayne i dodala da ona i muž nisu odmah mogli ponovno pokušati jer se morala oporaviti od operacije na deformiranoj bradi. Britanki je brada operirana 20 puta u 12 godina.

"Ponovno sam zatrudnjela nakon dvije godine. To mi je bila peta trudnoća. No, liječnici ponovno nisu mogli pronaći bilo", rekla je Jayne. Liječnici su ovaj puta ispitali pobačeni fetus kako bi pokušali doznati zašto Jayne ne može dogurati do drugog tromjesečja. "Htjeli smo razlog, čak i pod cijenu da doznamo da nećemo moći imati djece. Nismo mogli nastaviti gubiti trudnoće, a da ne znamo zašto se to događa", dodala je.

Ispitivanja su pokazala da je rijetka abnormalnost kromosoma uzrokovala Britankin peti pobačaj. Jayne je tada doznala da je njezino peto dijete bila curica. "Laknulo mi je kada sam doznala da postoji problem", rekla je. "Zvuči okrutno kada kažete da je to "prirodni put", znali smo da tu nije bilo pomoći.

Jayne je potom poslana u svjetski poznatu bolnicu St Mary’s u Londonu, međutim njezina šesta trudnoća također je završila pobačajem. "Mislila sam da neću moći dalje nakon toga", priznala je. "Pala sam u depresiju i opet sam se osjećala usamljeno. Tada mi je očuh prišao i rekao da to nije kraj puta te da mi samo treba više pomoći."

Nakon pet godina pokušavanja, par je počeo razmišljati o posvajanju i majci surogatu. No, prije toga su odlučili pokušati još jednom te su pomoć potražili u Institutu za reproduktivne znanosti Oxford Fertility. Liječnici tog instituta među vodećim su stručnjacima za kombiniranje genetskog testiranja i umjetne oplodnje. To je značilo da su svaki embrio skenirali i implantirali smo one bez genetskih mutacija. Tretman je uspio i Jayne je s 34 godine ponovno zatrudnjela.

Jayne i Steven išli su na tjedna skeniranja kako bi se nadzirao rast djeteta. Izgledalo je kao da će njihovoj muci konačno doći kraj. "Voljela sam biti trudna i da mi se vidi trbuh", rekla je Jayne. "Sve je bilo čudesno. Beba je bila dobro, ja sam bila dobro. Nikada nisam bila toliko sretna. Kada sam napunila 30 tjedana trudnoće, odlučili smo otići na ljetovanje na Tenerife."

Nažalost, sreća nije potrajala. Jayne je jednog jutra osjetila da se njezina kćerkica Poppy ne rita. Španjolski liječnici potvrdili su da je Poppy preminula u majčinoj maternici. Britanka je po povratku u Veliku Britaniju rodila djevojčicu koja je preminula jer joj se zapetljala pupčana vrpca.

"Ništa vas ne može pripremiti na rađanje mrtvog djeteta. Srce nam se slomilo, a ja sam se opet osjećala krivom. Mislila sam da sam prokleta. Do zadnje sam se minute nadala da su nalazi iz Španjolske krivi, ali nisu bili krivi. Rađanje Poppy bilo je lijepo, bizarno, smiješno i tužno. Trajalo je čak 48 sati. Rodila sam je 2. travnja 2014. godine. Imala je tamnu kosu i duge prste. Podsjećala me na mene. Nećemo nikada znati koje su joj boje bile oči i kako bi zvučala, ali voljeli smo je i osjećali smo se blagoslovljenima. Steven je njezin lijes unio u crkvu kako bi je sahranili. Rekao je da je želio to napraviti jer je nikada neće moći dopratiti do oltara", rekla je Jayne.

Smrt Poppy dodatno je motivirala par. "Imala sam veliku želju. Nisam htjela zamijeniti Poppy već sam htjela dobiti dijete", rekla je Jayne. "Nakon svih tih godina i pokušaja, nismo mogli odustati. Steven i ja smo bili ujedinjeni u žalosti i želji da ponovno zatrudnimo da smo nakon Poppyjinog pogreba otišli pravo u Oxford Fertility."

Iz Oxford Fertilityja su im rekli da bi trebali pričekati, ali Jayne i Steven nisu htjeli čekati. Nisu htjeli riskirati da im želja i motivacija splasnu. Prvi sljedeći pokušaj umjetne oplodnje nije uspio, međutim iduća dva jesu i par je dobio sinove Williama i Olivera. "Kada sam bila trudna s Williamom, bilo mi je teško jer sam još tugovala za Poppy. Ona mi je pokazala da mogu imati djecu i molila sam joj se da mi pomogne s Williamom. Rodio se s 35 tjedana jer sam valjda bila toliko nervozna da nisam izdržala do kraja", rekla je Jayne. "Kada se rodio, svi u sobi su plakali."

Jayne je ovaj uspjeh šokirao i nije se odmah mogla veseliti činjenici da je napokon rodila. "Nisam mogla vjerovati. Stalno sam čekala da mi netko kaže da nešto ne valja", rekla je i dodala da ju je isprva obeshrabrilo što je William ličio na Poppy.

Williamu se 2017. godine pridružio Oliver i godine i godine tuge i muke Jayne i Steven napokon su se isplatile. "Bilo bi super da mogu imati sve troje svoje djece, međutim dečki su stvarno čudesni. Toliko sam htjela dijete da sam bila spremna hodati preko užarenog ugljena da ga dobijem. Naša borba me naučila da su djeca stvarno pravo čudo. Volim svoje sinove i razmazim ih kad stignem", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:41