DANAS MOŽDA NE BI BIO OŽENJEN

Žena sa seksi telefona spasila mi je brak: 'Koštalo me, ali novac je bio dobro potrošen'

 iStock
Gledao sam zadnjih pet minuta prijenosa nogometne utakmice na televiziji kad je moja žena Jasmina stala pred mene.

- Slavina u kuhinji još curi. Kada ćeš je konačno popraviti? - zapitala je.

- Strpi se malo. Razgovarat ćemo o tome kad završi utakmica.

- Dobro znam da nećeš. Nakon ove utakmice slijede druge i tako unedogled. Već mi mjesecima obećavaš.

- Zašto onda sama to ne učiniš? Nije to neka mudrost.

- Ne mogu vjerovati. Znači da bih trebala biti i vodoinstalater, i domaćica, i raditi u uredu da bi ti mogao po cijele dane sjediti pred televizorom i gledati sport - rekla je već jako bijesna.

Htio sam nešto reći, ali sam se suzdržao jer nisam želio dolijevati ulje na vatru i svađati se. Samo sam htio da me pusti na miru da odgledam utakmicu.

- Jasmina, zaista ću to napraviti kada završi utakmica.

- Zbilja? Samo što mene neće biti ovdje da to vidim - odgovorila je i izašla iz sobe.

Za nekoliko minuta čuo sam da su se vrata zalupila. Nisam imao vremena reagirati niti razmišljati o tome jer je pao zadnji gol i to je bio kraj utakmice.

Pošao sam u kuhinju da konačno sredim tu slavinu. Ako to napravim, Jasmina valjda više neće gunđati. Ne razumijem što ima protiv toga da gledam utakmice. Zar je zaboravila da smo se na jednoj i upoznali.

Jasmina je voljela nogomet pa je toga dana otišla sa svojim bratom Mislavom na važnu utakmicu. Sjedili su pored mene i prijatelja, a kad sam ja u žaru navijanja ustao, pa ponovno sjeo skoro sam joj završio u krilu. Ispričao sam se i bolje je pogledao. Svidjela mi se pa sam sve češće pogledavao prema njoj, a manje prema terenu. Na poluvremenu sam se odvažio i rekao:

- Ja sam Damir, a ovo je moj brat Miro.

- Ja sam Jasmina, a ovo je moj brat Mislav - rekla je i nasmijala se.

Počeli smo razgovarati, a poslije utakmice svi smo zajedno otišli u obližnji kafić na piće. Već sam te večeri čvrsto odlučio da će mi ta djevojka biti žena. Oduševila me svojom prirodnošću i vedrinom. Svidjelo mi se i to što je voljela sport.

Trebalo mi je vremena da je nagovorim da iziđe sa mnom, no bio sam uporan. U međuvremenu smo njezin brat i ja postali dobri prijatelji. I on je navijao za mene kod Jasmine. Ozbiljno sam se zagrijao za nju. Hodali smo godinu dana, a onda sam shvatio da mi ni s kim nije bilo kao s njom, da se savršeno razumijemo i da sam spreman na brak. I ona je tako mislila.

Nakon vjenčanja bili smo zaista sretni. To mi je bilo jako važno jer nisam želio da budemo poput mojih roditelja koji su se stalno svađali.

Nisam mogao vjerovati da smo u posljednje vrijeme i mi postali takvi. Jasmina je uvijek tražila od mene da nešto popravim, da nešto donesem, da nekamo idem, a sve je to trebalo odmah. Ako bih zaboravio ili ne bih odmah učinio, slušao sam prigovaranja.

Kad sam popravio slavinu, nije mi se ostajalo samom kod kuće jer više nije bilo utakmica. Krenuo sam do svog brata Mire. Nisam htio ići k Mislavu jer sam vjerovao da je Jasmina kod njega pa sam je želio izbjeći.

U bratovu je stanu, kao i obično, vladao nered. U hladnjaku nije bilo ničega za jelo.

- Što radiš ovdje u subotu popodne? Zar ne gledaš sport? - zapitao me Miro.

- Utakmica je završila. Jasmina i ja smo se posvađali. Kaže da samo buljim u televizor.

- Reci joj da je televizor tvoj i da imaš pravo gledati što hoćeš i koliko hoćeš. Najbolje je da je najuriš kao što sam ja učinio s Anom. Sada kada smo razvedeni radim što me volja.

- Možeš sjediti cijeli dan pred televizorom - rekao sam ironično.

- Kao da slušam tvoju ženu. Najvažnije je da mogu sjediti koliko hoću, mogu raditi nered ako hoću i nitko mi zbog toga neće prigovarati.

- Zar ti nije već muka od sjedenja? Zar zaista nemaš što raditi? - zapitao sam ga.

- Ništa mi ne nedostaje. Imam čak i novu žensku - rekao je hvalisavo.

- Gdje si je upoznao?

Umjesto odgovora uzeo je neki seksi časopis sa presavijenom stranicom na kojoj je bila raskošna brineta, a pokraj nje zaokružen telefonski broj.

- Ovo je Ines. Preko ovog telefona ona mi pruža sve što mi treba.

- Ma daj! Ovo je neki model. Prava Ines sigurno je neka krezuba šezdesetogodišnjakinja - rekao sam kroz smijeh.

- Koješta. Oženit ću se njome. Ona je prava žena za mene. Uvijek mi je na raspolaganju, ne zahtijeva ništa, a pruža mi mnogo. Tko mi može zabraniti da zamišljam da izgleda kao ova na slici. Znaš što, mogli bismo je nazvati da malo porazgovara s tobom.

- Drugi put. Sada sam gladan pa bismo mogli naručiti pizzu.

Kad sam se vratio kući, Jasmina je bila bolje raspoložena. Čak je spremila finu večeru i ja sam se osjećao kao nekad sve dok nisam uključio sportski program.

- Pogledaj ove dečke! Sigurno su u odličnoj formi kad stalno trče. Ne misliš li i ti tako? - nastojao sam je zainteresirati za utakmicu.

Ali odgovora nije bilo. Jasmina je već izišla iz sobe. Sutradan mi je, čim sam ustao, rekla da želi razvod.

- Tako ćeš moći do mile volje provoditi vrijeme sa svojom velikom ljubavi, televizorom. Bilo bi ti najpametnije da daš otkaz kako bi mogao cijeli dan gledati utakmice. Neće biti mene da te u bilo čemu ometam - rekla je ljutito.

- Dobro, ako tako želiš - mirno sam odgovorio.

Iskreno rečeno, nisam vjerovao da to zaista misli iako me malo iznenadila izjavom.

Dok sam se vozio do Mire, razmišljao sam o tome. Možda razvod i nije tako loša ideja. Barem se više ne bismo svađali. Miro je bio oduševljen. Odmah je predložio da se obratim njegovom odvjetniku.

- Ja moram nešto obaviti, a ti ostani. U hladnjaku imaš neke ostatke hrane. Možeš uključiti Eurosport. Bude li ti dosadno, nazovi moju curu - rekao mi je pokazujući na broj u časopisu.

Kad je otišao, nisam uključio televizor nego sam sjedio pokušavajući si predočiti svoj život bez Jasmine. Ipak smo proveli dosta vremena zajedno i bilo nam je dobro. Nisam mogao živjeti poput svinje u neurednom stanu, sâm gledati televiziju, nazivati seksi telefone poput moga brata.

Nisam želio razvod jer sam volio Jasminu. Želio sam sretan život u dvoje, pravi dom i obitelj, ali nisam znao kako da to ostvarim. Zašto sve izgleda idealno kad ljudi hodaju, a promijeni se u braku? Zar se to baš uvijek događa? Postoji li netko s kim bih mogao razgovarati da mi savjetuje kako da ponovno krenem u pravom smjeru.

Pogled mi je pao na Inesino lice. Da pokušam s njom? Možda mi ona može pomoći savjetom, valjda ima iskustva s muževima koji imaju bračne krize. Dio mene govorio mi je da je to ludost, ali onaj drugi dio okrenuo je broj i nazvao je.

- Ovdje Ines. Kako vam mogu pomoći? - začuo se zavodljiv, baršunast glas.

Htio sam nešto reći, ali iz mojih usta nije izašla ni riječ.

- Upravo sam izašla ispod tuša - rekla je kao da je zadihana. - Na sebi nemam ništa osim ogrlice. Ležim opružena na krevetu, a satenska plahta mi miluje tijelo.

- Oprostite - prekinuo sam je. - Možete li učiniti nešto za mene? - nastavio sam.

- Nema toga što ne bih učinila za tebe, dušo, samo reci što želiš.

- Želio bih znati što žele žene - rekao sam iskreno.

- Ja želim tebe, muškarčino. Želim osjetiti tvoje ruke na...

- Nisam to mislio. Jutros mi je žena rekla da želi razvod. Molim vas da mi pomognete. Što trebam učiniti da bi se predomislila?

Njezin se glas odjednom promijenio.

- Čuj, srce. Ja sam djevojka sa seksi telefona i ne dajem takve savjete. Za to se trebaš obratiti svojoj mami.

- Slaba bi korist bila od toga. Ona i moj tata se mrze. Već su deset godina razvedeni. Od njih takav savjet ne mogu dobiti. Molim vas, pomozite mi.

- Pa dobro. Razgovor ionako plaćaš ti. Pokušat ću. Ti mi samo sve ispričaj.

Ispričao sam joj sve od našeg susreta do trenutka kad me Jasmina napustila. Ines je htjela znati sve o našem ljubavnom životu, o tome koliko sam vremena provodio gledajući sport.

- Tvoj je problem u tome što ne provodiš dovoljno vremena sa svojom ženom. A i kada ste zajedno, ne posvećuješ joj dovoljno pažnje. Znaš li uopće što ona voli?

- Voli gledati sladunjave filmove.

- Gledaš li ih ti ikad s njom? - pitala je Ines.

- Ne - priznao sam.

- Moraš se potruditi da doznaš što ona voli. Ugađaj joj, kupi joj cvijeće, odvedi je na večeru. Pitaj je što bi voljela gledati na televiziji i gledaj to zajedno s njom.

- Ali... - pokušao sam nešto reći.

- Nema ali. Tražio si moj savjet i ja sam ti ga dala. Počni odmah. Odnesi joj cvijeće. Odvedi je u njezin omiljeni restoran. Pričao si da si je svuda vodio dok si joj se udvarao i nastojao je privoljeti da se uda za tebe. Čini to opet. Uvjeri je da ti je najvažnija osoba na svijetu. Reci joj koliko je voliš i da ne možeš zamisliti život bez nje. Ne znam zašto muškarci zanemare romantiku.

- Hvala vam - rekao sam na kraju. - Ne znam hoću li moći provesti baš sve što ste mi savjetovali, ali mnogo ste mi pomogli. Ipak žena može najbolje razumjeti ženske potrebe.

- Ne moraš mi se zahvaljivati. Bit će mi drago ako moji savjeti pomognu. Možeš me jednom nazvati da mi kažeš kako je bilo.

Vraćajući se kući, kupio sam buket crvenih ruža. Jasmina se već vratila.

- Oprosti, draga. Svjestan sam da se nisam lijepo ponio prema tebi. Nije čudo što si me željela ostaviti. Nisam ti davao do znanja koliko si mi važna. A moraš znati da si za mene najvažnija na svijetu i da bez tebe ne bih mogao.

Bila je dirnuta kad sam joj dao cvijeće.

- Volim te - nastavio sam. Želim ti pokazati koliko mi je žao. Odvest ću te na večeru pa ćemo razgovarati, a onda bismo mogli u kino. Reci što bi voljela gledati. Ići ću s tobom kamo god zaželiš.

Ines mi je zaista pomogla! Bili smo na večeri, a onda smo otišli pogledati romantičnu komediju. Film mi se svidio, ne znam je li zbog toga što nisam želio izgubiti Jasminu ili je zaista bio dobar. Dobro sam se zabavio. Kad sam joj to rekao, nije mogla povjerovati.

- To je valjda zato što se bojiš razvoda - rekla je. - Čim budem rekla da ne odlazim, ti ćeš se opet vratiti televizoru i svojoj opčinjenosti sportom.

- Nije tako. Odsad ću ograničiti gledanje utakmica na nekoliko tjedno, a ti ćeš biti u prednosti da biraš što ćemo gledati. Daljinski će biti kod tebe.

Možda je gesta kojom sam joj predao daljinski bila malo teatralna, ali je upalila. Nije se mogla snaći od iznenađenja.

- A ako ti se ne gleda televizija već želiš izići, reci pa će biti tako.

Kad sam sljedeći put vidio brata, primijetio je da sam dobro raspoložen.

- Što je bilo? Je li Jasmina konačno otišla iz tvog života?

- Ne, baš naprotiv, ja sam se vratio u njezin život i počeo se prema njoj ponašati kao prema supruzi, a ne sluškinji. Sada više vremena posvećujem njoj nego sportu. Tebi možda odgovara tvoj način života, ali meni ne. Ne želim živjeti sam - odgovorio sam odlučno.

- Kako to da si se predomislio?

- Poslušao sam savjet tvoje prijateljice Ines. Nazvao sam je i ona me uputila na pravi put. Kad dobiješ telefonski račun, možeš mi ga dati da platim jer je taj razgovor vrijedio koliko god stajao.

Inesin savjet me dosta koštao, ali novac je bio dobro potrošen. Da nije bilo nje, Jasmina i ja vjerojatno ne bismo više bili zajedno. Zaista ću je nazvati da joj zahvalim. A ujedno ću ja njoj dati savjet da prestane raditi na seksi telefonu. Bolje bi joj bilo da postane bračna savjetnica. Svatko može dahtati u slušalicu, ali malo tko ima dara da spašava brakove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 09:18