TUŽNA PRIČA IZ VUKOVARA

Živi od 450 kn socijalne pomoći pa pretražuje kontejnere da bi prehranio sebe i svoje pse

 Tea Erdeš / Tea Erdeš

Čedo svoje dane provodi u potleušici u 10 kvadrata usred polja u jednom prigradskom naselju Vukovara. Preživljava od 450 kuna socijalne pomoći, od čega 150 kuna plaća najam kućice u kojoj živi. Nema struje ni vode, a hranu pronalazi u kontejnerima.


Već to je dovoljno strašno, no stvari su zapravo i gore: treba svakoga dana hraniti 17 usta. S njim u tom užasu žive napušteni psi, koje je pokupio s ulice. Ima ih svih dobi: najmlađima su tek četiri dana, najstarijem deset godina.

Iako nema ni za sebe, Čedo nastoji pronaći hranu za njih. Svakoga dana pretražuje kontejnere, tražeći hranu za sebe i svoje četveronožne prijatelje, jedine koji ga nisu ostavili tijekom godina koje je proveo živeći sam i napušten.

Unutrašnjost objekta u kojem živi svakom normalnom će izmamiti suze na lice, ali za vrijeme hladnih zimskih noći, kad se Čedo i njegovi psi stisnu jedni uz druge, njemu i njima to je cijeli svijet. Iako kućica nije njegova, Čedo je tada sretan što barem ima krov nad glavom.


U rujnu prošle godine upoznao je Slavka, koji mu od tad pokušava pomoći. Donese mu nešto hrane za njega i pse. No, ne može više od toga i zato je odlučio Čedinu priču podijeliti s javnosti.


- U tom malom prostoru on ima krevet i malenu peć. Frižider je samo ukras jer nema struje. Nema ni vode, već mu je susjed daje svaki dan. On nema osobnu iskaznicu... Zapravo, nema ništa. Treba mu pomoć: hrana, voda, sitnice, ali i velike stvari: smještaj za njega, kao i za njegove pse - kaže Slavko.

Tea Erdeš / Tea Erdeš


U priču su se uključili i lokalni aktivisti za pomoć životinjama, odnosno, administratori Facebook grupe Pomoć životinjama iz Borova naselja.

Kažu, užasnula ih je situacija u kojoj čovjek živi i hitno traže rješenje da normaliziraju život njemu i psima. Pozvali su i ljude diljem zemlje da mu pošalju ono što mogu preko nekog autobusa za Vukovar, a onda će članovi udruge stvari preuzeti i odnijeti Čedi.


- Najprije tražimo na tom području nekoga tko ima kuću u kojoj se može živjeti, u kojoj ima struje i vode. Paralelno s tim hitno tražimo ljude koji će kod sebe smjestiti pse nakon što ih kastriramo. Ne možemo ih vratiti u prostor u kojem Čedo živi jer moraju mirovati. Nakon toga ćemo im tražiti novi dom jer se on ne može brinuti za njih - kaže Tea Erdeš, administratorica grupe.


Kaže kako je Čedo svojevremeno radio u Sladorani, obrazovan je i jako pristojan, no nakon što je izgubio stan u Županji, prisiljen je na život na ulici. On nerado priča o tome koji ga je put doveo do kućice u polju, no to je sigurno tužna priča. Sada će se to promijeniti, nada se.


Tea i Slavko pozivaju sve koji mogu bilo kako pomoći Čedi da se jave na Facebook grupu ili Slavku na telefon 0914416777. Iz inozemstva može se uplatiti pomoć na račun IBAN: HR8624020063205289566, BIC: ESBCHR22, Jelena Fabijanac, s naznakom 'Za Čedu i 17 pasa', a iz Hrvatske na račun Slavka Glavurdića u Poštanskoj banci, IBAN banke HR46 2390 0011 0700 00029 s obvezatnim pozivom na broj 3400994602.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:43