PREKO TRNJA DO ZVIJEZDA

ŽIVOT NAŠEG NAJSKUPLJEG NOGOMETAŠA Izabel su prozvali engleskom Shakirom, a Matea je kroz život vodila baka iz Sesveta

 Instagram
 

Sa samo 25 godina naš nogometni reprezentativac Mateo Kovačić postao je najskuplji igrač u povijesti hrvatskog sporta. U transferu vrijednom vrtoglavih 50 milijuna eura, Kovačić je iz Real Madrida prešao u londonski Chelsea, a vijest o njegovu prelasku odjeknula je poput bombe puno šire od samo sportskih krugova.

prate modne trendove

Britanski mediji Izabel Kovačić, suprugu najskljupljeg hrvatskog igrača usporedili su sa Shakirom, a brojni fanovi prozvali su je “kraljicom Londona”.

Osim što pomno paze na modne trendove, tamošnji mediji opisuju je kao trendsetericu. Priznala je kako su joj strast putovanja, a više je izlazila dok je par živio u Madridu.

Samozatajan i ustrajan Mateo je od najranijih dana znao svoj cilj i vrijedno kročio prema njemu. Odrastao je u radničkoj obitelji, s roditeljima koji su mu prije svega usadili životne vrijednosti.

Mateovu ocu Stipi za sina s velikim snovima ništa nije bio problem. Kako je s obitelji preselio u Austriju da bi ih prehranio, jednako se žrtvujući, s Mateom se i vratio u Zagreb i podržavajući sinov talent i san prvo se zaposlio u Plinari, a kasnije i kao domar na stadionu.

No, Mateo je, tvrde svi koji ga poznaju, ostao onaj isti skromni i nasmijani dečko baš kao i onog trena kad je stigao u Zagreb i sad kad će mu godišnja plaća u Chelseaju biti između 14 i 15 milijuna eura.

A nevjerojatno talentiranog 12-godišnjaka prisjetio se za Jutarnji bivši Dinamov čelnik Zdravko Mamić, koji je Kovačića i doveo iz austrijskog Linza u Maksimir i mladom Mateu željeni Dinamo.

- On je dečko koji je s 12 godina zaludio cijelu Europu. Željeli su ga svi giganti europskih država, ali on je bio fiksiran na Dinamo i, bez lažne skromnosti, na mene.

Svojim je roditeljima s 14 godina rekao: ‘Ništa me ne interesira nego odlazak u Dinamo Zagreb kod stričeka Zdravka Mamića’ - počeo je priču Zdravko Mamić.

A da bi 14-godišnjem nogometnom virtuozu u Zagrebu bilo što ugodnije, Mamić se, kaže, potrudio da s Mateom u hrvatsku metropolu doputuju i njegovi roditelji.

- Tada sam učinio sve da se Mateovi roditelji presele u Zagreb iz Linza. Sjećam se da je tatin prvi posao bio u zagrebačkoj Plinari, a htio je biti još bliže sinu pa smo ga zaposlili kao domara na stadionu.

Nakon izvjesnog vremena roditelji su se vratili u Austriju, a brigu o Mateu je, osim mene, vodila i njegova baka - tvrdi Mamić.

Nije prošlo dugo, a Kovačić je za oko zapeo milanskom Interu i pred njim se otvorila nova stranica u životu s tek navršenih 18 godina. Iz Milana je otišao u Real Madrid, a posljednja postaja u Kovačićevu nizu je London.

Bivši prvi čovjek Dinama Mateu Kovačiću predviđa itekako svijetlu budućnost, pa čak i to da s trona najboljeg na svijetu skine i našeg Luku Modrića.

- Između njega i Modrića je devet godina razlike i ima sve predispozicije da ga nadmaši. Igrao je za Dinamo, Inter iz Milana, Real Madrid, Chelsea i osvojio tri Lige prvaka i jednu Europsku ligu. Nikad nikome to još nije uspjelo - nabraja Mamić.

Uz to što je vrhunski sportaš, Mateo Kovačić je, naglašava Mamić, predivna mlada osoba koju krase brojne vrline.

- Inače, Matea posebno krasi što je prekrasno odgojen mladić. Osim što je u tinejdžerskim godinama često ministrirao za vrijeme mise, on je i poliglot. Perfektno govori njemački, talijanski, engleski, španjolski i, naravno, hrvatski.

Nisam čuo ni za jednog mladića njegovih godina koji je u takvoj mladosti ostvario takve sportske i životne ciljeve, a da je ostao tako normalan i uravnotežen. Rekli bismo - dečko iz susjedstva - zaključio je s gotovo očinskim ponosom Mamić.

Za prve profesionalne nogometne korake tada 12-godišnjeg Kovačića zaslužan je bio i prvi čovjek NK Lokomotive Božidar Šikić koji je, kako kaže, i otišao u Linz i doveo Matea u Zagreb, te uz njega bio tijekom čitavog boravka u Hrvatskoj.

- Mateovi prvi nogometni koraci bili su uz mene. On je bio takav talent da sam mislio da će napraviti još veću karijeru, ali još je mlad i ima vremena.

Ja sam osobno otišao po njega u Linz i to svi oko njega znaju, pa i njegovi roditelji. On je divan dečko, divan sportaš i zaslužuje sve što se u nogometu može napraviti.

Dok je bio u Hrvatskoj, uvijek sam bio uz njega, bio mu podrška kad je bio ozlijeđen i mogu samo reći da je sjajna nogometna budućnost pred njim - napominje Šikić.

A Mateo Kovačić stvarno može reći da uživa i niže uspjehe kako u sportskom, tako i u privatnom životu. Oženio je svoju srednjoškolsku ljubav, prelijepu Izabel, i to upravo u crkvi Sv. Antuna Padovanskog, gdje su se i zaljubili.

Mateo je bio ministrant, a Izabel je pjevala u crkvenom zboru. Posljednjih godina njihove su adrese bile atraktivne europske metropole, a posljednji u nizu, London, odlično je sjeo supružnicima Kovačić, a upravo se Izabel nerijetko na svom Instagramu pohvali fotografijama s londonskih ulica.

Nakon odlično sklopljenog posla, a prije početka nove nogometne sezone Mateo i Izabel uživaju u odmoru, uglavnom ploveći, a nekoliko dana proveli su i u društvu Luke Modrića i njegove supruge Vanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:19