OBRAĆENJE

ŽIVOTNI ZAOKRET KRŠĆANSKOG INFLUENCERA Godinama je mlade učio o važnosti suzdržavanja od seksa: 'Razvodim se i više ne vjerujem u Isusa!'

 joshharris.com
 

Autor kršćanskog bestselera o vezama za mlade, objavio je kako je njegov brak okončan, a on sam je - izgubio vjeru.

Amerikanac Joshua Harris, čiji je biblijski vodič za veze "I Kissed Dating Goodbye" ("Rekao sam zbogom spojevima") prodan u skoro milijun primjeraka širom svijeta od kada je izdan 1997. godine, također se ispričao LGBT+ populaciji na svom doprinosu kulturi "isključivosti i netrpeljivosti", javlja Guardian.

U svojoj knjizi, Harris, američki pastor, poticao je mlade kršćane da odbace 'izlaženje' (veze) s drugim ljudima u zamjenu za "udvaranje" pod nadzorom roditelja, ali i da prakticiraju seksualnu apstinenciju.

Mladi parovi ne bi se trebali ljubiti, držati za ruke ili čak provoditi vrijeme zajedno prije braka, pisao je. 'Izlaženje' je duhovno nezdravo te ustvari predstavlja "vježbu za razvod", stoji u knjizi.

Harris je knjigu napisao kao 21-godišnjak te je ona ubrzo postala popularna u krugovima mladih kršćana te se pomoću nje širila ideja o suzdržavanju od seksa prije braka.

Harris je kasnije postao pastor u jednoj evangeličkoj crkvi u Marylandu koju je pak napustio 2015. godine. Ista je ustanova optužena kako je skrivala dojave o seksualnom zlostavljanju djece koje nije prijavila policiji.

Harris je stavove iznesene u svom bestseleru odbacio još prošle godine.

- Više se ne slažem sa središnjom idejom iznesenom u knjizi kako treba izbjegavati veze prije braka. Sada mislim da spojevi mogu biti zdrav dio razvoja jedne osobe koja na taj način najbolje upoznaje osobine svog partnera koje su najvažnije. Onima koji su pročitali moju knjigu te su zbog nje bili krivo usmjereni, ispričavam se - napisao je tada.

Ovaj je mjesec na Instagramu objavio kako se on i njegova supruga razvode nakon 21 godine braka jer su se "oboje jako promijenili".

Ubrzo nakon objave o krahu svoga braka na istoj je društvenoj mreži napisao kako je "njegova vjera u Isusa prošla veliku promjenu".

- Po svim mjerilima po kojima definiram kršćane, ja više nisam kršćanin - objasnio je, među ostalim, istaknuvši i kako je imao potpuno krive poglede na razna područja života, uključujući ulogu žena u crkvi, pristup roditeljstvu itd.

No, posebno se ispričao LGBT+ zajednici. - Žao mi je zbog stavova o seksualnosti koje sam iznosio u svojoj knjizi, ali i kao pastor. Nadam se da ćete mi oprostiti - rekao je Harris. Njegov bestesler će se povući iz prodaje zbog "mana u njemu", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:39