APSURD

Župnik Branko: Ne želim platiti prekršaj jer piše na njemačkom

 

Gradišćanski župnik Branko Kornfeind naljutio se kad je dobio kaznu za prebrzu vožnju. Ne zato što bi negirao da je počinio prekršaj. Kao Gradišćanski Hrvat, po austrijskim zakonima ima pravo na službenu komunikaciju na vlastitom jeziku, što mu je omogućeno u skladu s europskim standardima o pravima manjina.

Međutim, lokalne su vlasti to zanemarile i kaznu mu poslale na njemačkom. Obratio se lokalnoj instituciji koja je nadležna za poslove koje kod nas obavlja Prekršajni sud, tražeći svoje pravo: kompletan postupak na hrvatskom jeziku. Svećenik Kornfeind je dobro poznata osoba, dobitnik nagrade Gradišćanskih Hrvata te čest gost na austrijskoj televiziji (ÖRF).

Mjesecima kasnije gradišćanski je župnik dobio odgovor, piše ugledni bečki dnevnik Der Standard. Bolje da nije. “To je jedan jezični miš-maš, nepoštivanje hrvatskog jezika i ujedno nacionalne manjine”, rekao je župnik Branko Kornfeind koji je ovoga ljeta proslavio 40 godina rada. Vodi župu Čemba, odnosno Schandorf. Pisani otpravak presude imao je samo na prvoj stranici više od 60 pogrešaka, izbrojila je Zorka Kinda-Berlakovich, tamošnja ovlaštena sudska vještakinja za hrvatski, srpski, bosanski te gradišćanskohrvatski. Austrijski birokrati pogriješili su sve što su mogli: u pravopisu, gramatici i redu riječi u rečenici. Tekst je u dijelovima bio potpuno nerazumljiv, tvrdi svećenik. “Drugi dio teksta nije bio preveden na gradišćanskohrvatski, nego na srpski. To bi bilo kao da umjesto dokumenta na njemačkom, u Austriji objavite dokument na nekom drugom germanskom jeziku, na primjer nizozemskom”, prigovorio je.

Loša kvaliteta

Kako je riječ o kršenju važnog manjinskog prava, prosvjedovalo je i Kulturno udruženje Gradišćanskih Hrvata. Pismeno su osudili “katastrofalnu jezičnu kvalitetu pisanih dokumenata”.

Aljkavost vlasti u osiguranju manjinskih prava napao je Martin Ivancsics, predsjednik Vijeća hrvatske nacionalne manjine, pa je uprava austrijske pokrajine Gradišće obećala da će s predstavnicima hrvatske manjine razgovarati kako bi se našlo rješenje i Hrvatima Gradišća osiguralo korištenje njihova prava. Procjenjuje se da u najistočnijoj austrijskoj pokrajini Gradišće živi oko 35.000 Gradišćanskih Hrvata koji ondje žive stoljećima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:16