JANET IZ SVETE NEDELJE

‘Dosad nisam imala zašto, ali danas sam otišla u MUP i zatražila hrvatsko državljanstvo’

Ilustracija
 iStock / Getty Images

Britanka Janet Berković već 36 godina živi u Hrvatskoj, udala se za Hrvata i osnovala obitelj. Do danas, kaže, nije imala razloga tražiti hrvatsko državljanstvo. Što ju je sad ponukalo na tu odluku? Brexit.

Berković, koja radi kao prevoditeljica te je radila na prijevodima dopisa u pripremama ulaska Hrvatske u EU, silno je razočarana i ljuta. Zbog odluke Britanaca na referendumu je toliko ogorčena da je danas otišla u MUP i predala papire za hrvatsko državljanstvo.

‘Ja sam duboko razočarana, ne znam što se dogodilo, nisam vjerovala da će zbilja doći do toga. Do sad nisam imala razloga tražiti hrvatsko državljanstvo. Što se tiče prava, imala sam sva prava i nisam nikad razmišljala o tome, ali danas sam toliko ogorčena i ljuta da sam otišla’, rekla nam je Janet na odličnom hrvatskom jeziku i dodala:

‘Ja sam osoba koja smatra da smo zajedno jači, jako sam se veselila ulasku Hrvatske u EU, to smo dugo čekali. Kao prevoditeljica prevodila sam razne dopise kad je Hrvatska ulazila u EU i bila sam sretna kad je to napokon realizirano. I sad da jedna tako velika država, senior država, koja je od početka u tome, donijela takvu odluku…’

Premda u ovom trenutku, baš kao ni najveći svjetski stručnjaci i analitičari, ne može znati kakve će to posljedice ostaviti na samu Britaniju, ali i na ostale europske države, ipak se boji posljedica:

‘Na putu Hrvatske prema EU mislim da su veliku ulogu odigrali znanje, mudrosti i iskustvo starijih članica. Mi smo se stvarno morali brzo, u kratkom roku suočiti s uvjetima, pravosuđem, korupcijom, ali su nas u tome potaknuli starije članice. I sad jedna od njih napušta brod. Bojim se da će biti posljedica, da će potaknuti druge zemlje.’

Gđa Berković iz Boltona, na sjeverozapadu Engleske, od 1986. živi u Svetoj Nedelji i smatra se građankom EU, liberalnom osobom, koja iskreno misli da ‘smo zajedno bolji i jači’.

U Velikoj Britaniji još uvijek živi njezina obitelj kao i mnogi prijatelji, no od svih njih poznaje samo dvoje ljudi koji su glasali za Brexit. Kaže da u Hrvatskoj još nije srela Britanca koji je bio za izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:51