NAŠLI MAJANSKI MEGALOPOLIS

ARHEOLOZI ZAPANJENI PRONALASKOM U DŽUNGLI 'Pretpostavljali smo da je tu nešto, ali nismo ni sanjali da ćemo naići na nešto ovako spektakularno!'

 Profimedia, Newscom
 

U džunglama sjeverne Gvatemale pronađene su desetine tisuća građevina koje su Maje izgradile prije više od tisuću godina. Ovim nevjerojatnim otkrićem pohvalio se Thomas Garrison, istraživač popularnog National Geographica i arheolog sa sveučilišta Ithaca u New Yorku, prenosi The New York Times.

- Pretpostavljali smo da je nešto ondje, ali nismo ni sanjali da ćemo otkriti nešto ovako spektakularno! Malo je reći da smo iznenađeni i presretni - izjavio je Garrison.

Najviše ga, dodao je, fascinira činjenica što se izgubljeni grad nalazi u neposrednoj blizini turističke atrakcije kao što je drevni grad Tikal, poznat i kao Grad glasova duhova.

A više od 60.000 kuća, palača, grobnica, čak i cesta, u vlažnoj gvatemalskoj nizini otkriveno je pomoću najnovije laserske tehnologije (Light Detection and Ranging), koja se još naziva i lidar. A kako zapravo sve funkcionira? Istraživači su, naime, laserima iz zrakoplova "skenirali" područje ne bi li dobili 3-D fotografiju zemlje i svega onoga što ona skriva. Istom metodom već se uspješno istraživao i hram Angkor Wat u Kambodži, piše The New York Times.

- Laseri su samo prvi korak. Arheolozi sad moraju odraditi najteži dio - moraju 'pročešljati' džunglu, koja je puna otrovnih zmija, škorpiona i drugih opasnih životinja - rekao je istraživač Thomas Garrison.

Projekt, koji je rezultirao ovim nevjerojatnim otkrićem, pokrenula je gvatemalska neprofitna organizacija Pacunam, a u njemu je sudjelovao i međunarodni laserski centar (National Center for Airborne Laser Mapping) sa sjedištem u Houstonu u SAD-u.

- Pomoću lidar tehnologije istraživači mogu uočiti svaku izbočinu/neravninu u krajoliku - većina ruševina zapravo izgleda poput stjenovitih humaka - možete ih vidjeti i golim okom, ali samo stručnjaci među njima mogu identificirati urušeni kamenolom, palače ili primjerice ulicu - objasnili su arheolozi.

Kultura drevnih Maja doživjela je vrhunac u razdoblju od 250. godine prije Krista do 900. godine poslije Krista. Do sada se pretpostavljalo da je njihova civilizacija brojala oko pet milijuna stanovnika, ali zbog novih otkrića, arheolozi vjeruju kako je ta cifra mogla biti i dvostruko veća.

Među strukturama otkrivenima u džunglama sjeverne Gvatemale, pronađene su i ceste, koje su povezivale poljoprivredna dobra s tržnicama u metropolama, a osim stanova i kamenoloma, arheolozi su detektirali i zamršene sustave navodnjavanja, što samo dokazuje da su drevne Maje bile visoko razvijen, ali i ekološki savjestan narod.

TIKAL, GUATEMALA - Temple II, in the Grand Plaza, at the Mayan ruins of Tikal, located in the El Peten department. Tikal is the largest of the ancient ruined cities of the Maya civilization. Now part of Guatemala's Tikal National Park, it is a UNESCO World Heritage Site and a popular tourist spot., Image: 93585675, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Tikal, arhivska fotografija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:02